Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

 

Η ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Με  σφοδρότητα και ιδιαίτερη ένταση χτυπήθηκε από πολύωρη χαλαζόπτωση και ισχυρές νεροποντές, το Δυτικό τμήμα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, όπου το χαλάζι που στρώθηκε σαν χιόνι πάνω στα υπαίθρια κηπευτικά, δεν άφησε καμία ελπίδα στους παραγωγούς , ότι μπορούν να σώσουν μέρος της παραγωγής τους.

Στο επίκεντρο της ισχυρής χαλαζόπτωσης βρέθηκε το δυτικό τμήμα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, προξενώντας τεράστια καταστροφή, στα υπαίθρια κηπευτικά που καλλιεργούνται στο μισό Τζερμιάδω, στο Μαρμακέτο, στο Πινακιανό, στου Λαγού, στο Κάτω Μετόχι, στον Άγιο Χαράλαμπο, στην Πλάτη, στο Ψυχρό, στον Μαγουλά, στο Καμινάκι, στο Αβρακόντε και σε  ένα τμήμα του Αγίου Γεωργίου.

 

«Με το πρώτο φώς της μέρας, ξεκινήσαμε την περιοδεία μας σε όλα αυτά τα σημεία όπου έχουμε την καταστροφή των υπαίθριων καλλιεργειών, μαζί με  τους Μ. Ανδρουλάκη και Θ. Μουδάτσο από την Ένωση Οροπεδίου. Οι πρώτες μας εκτιμήσεις είναι ότι, έχουν υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή περισσότερα από 2.000 στρέμματα καλλιεργειών που ήταν στη συγκομιδή. Ειδοποιήσαμε τον ΕΛΓΑ, και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι κλιμάκιο του θα είναι την Παρασκευή  το πρωί στο Οροπέδιο για την πρώτη αυτοψία, καθώς θα κάνουμε την αναγγελία δήλωσης των ζημιών,  ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες.  Δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει αν έχουμε ζημιές και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν τη συγκομιδή των μήλων. Ζημιές όμως έχουν υποστεί  από κεραυνούς στα ηλεκτρολογικά τους συστήματα  και κάποιες επιχειρήσεις , ενώ σε τρία σημεία στο οδικό δίκτυο,  είχαμε καταπτώσεις μπάζων και βράχων τα οποία καθαρίσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου», είπε στη «Νέα Κρήτη» ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ Γιάννης Στεφανάκης.

Η ΧΑΛΑΖΌΠΤΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΚΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή , ξεκίνησε η χαλαζόπτωση και η κατακλυσμιαία νεροποντή, η οποία έφτασε σε λίγες ώρες τα 65 χιλιοστά  κατά μέσο όρο. Υπήρχαν τμήματα του κάμπου του Οροπεδίου που δέχτηκαν μέχρι και 90 χιλιοστά βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύφτηκαν από το λευκό πέπλο του χαλαζιού.

«Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα στο Οροπέδιο. Οι αστραπές οι βροντές και οι κεραυνοί που έπεφταν, μαζί με χαλάζι και ισχυρή βροχόπτωση, δεν μας επέτρεπαν να βγούμε από τα σπίτια μας. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ γιατί ήταν ασυνήθιστα έντονα τα καιρικά φαινόμενα. Μέχρι και ο σκύλος μου πανικοβλήθηκε και έτρεξε στην κρεβατοκάμαρα μας ,για να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι μας!

Ξέραμε εμείς οι αγρότες ότι, το ξημέρωμα θα αντικρύζαμε την απόλυτη καταστροφή των καλλιεργειών μας. Από τα 10 στρέμματα που καλλιεργώ με φυλλώδη λαχανικά , σαλατικά και κηπευτικά γενικότερα, δεν μου έχει  μείνει τίποτα για να πάρω κάποιο μικρό εισόδημα. Για εμάς τους παραγωγούς του Οροπεδίου, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που συνήθως μας δίνει κάποιο εισόδημα. Αυτή τη φορά όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος  μας.

Το χαλάζι μου κατέστρεψε ντομάτες , πιπεριές, μαρούλια, λόλες, σέλερι, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα , κρεμμύδια  και άλλα  φυλλώδη λαχανικά.

Σε ορισμένες από αυτές  τις  καλλιέργειες επρόκειτο να κάνω την πρώτη συγκομιδή σε 5-6 μέρες αλλά  δυστυχώς δεν πρόλαβα…

Υπολογίζω ότι έχω υποστεί οικονομική ζημιά που ξεπερνά με τα έξοδα της καλλιέργειας, τις 15.000 ευρώ», μας είπε ο  παραγωγός κ Γιάννης Παπαδάκης.

«Όλοι οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου, έχουμε υποστεί μεγάλες η μικρότερες ζημιές. Οι καλλιέργειες μας δεν ήταν εκτός εποχής, και για το λόγο αυτό περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να μας εξατομικεύσει τις ζημιές μας  και να μας αποζημιώσει σωστά και δίκαια.

Δεν πιστεύω ότι οι πατάτες που είχαν μείνει μέσα στη γή  και δεν είχαν ακόμη μαζευτεί,  πως θα πάθουν ζημιά , γιατί η θεομηνία πέρασε γρήγορα  και το νερό που είχε μείνει στα χωράφια ήδη το έχει πιεί η διψασμένη γή.

Ζημιές έχουν υποστεί κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα σαλατικά στο Δυτικό τμήμα του Οροπεδίου Λασιθίου», μας είπε ο κ Μανόλης Πατεράκης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου

Related posts

“ΣΗΤΕΙΑ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ’’ Έτοιμη να υποδεχθεί κριτές και ελαιόλαδα από κάθε γωνιά της γης.

admin

ΔΤ «Στη Βουλή οι αποζημιώσεις απωλειών ελαιοπαραγωγής από καύσωνες άμεσα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω κατάρρευσης της αγοράς ελαιολάδου».

admin

Πότε θα πάρουν χρήματα οι επιλαχόντες από το πρόγραμμα των νέων αγροτών;

admin

Leave a Comment