Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ: «ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΑΚ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ»

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας ξεκαθάρισε τη θέση της Δημοτικής Αρχής , αναφορικά με το θέμα της υποστήριξης της  προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας της  Τοπικής Κοινότητας  Καβουσίου και έπειτα από τις σχετικές αντιδράσεις παραγόντων της Σητείας , ότι,  είναι υπέρ του μεγάλου έργου του νέου ΒΟΑΚ, αλλά με τις απαραίτητες βελτιώσεις στη χάραξη που αφορά στο τμήμα που διασχίζει τον κάμπο του Καβουσίου.

«Τόσο στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, όσο και στην παρούσα έχουμε το θέμα του ΒΟΑΚ και του ΝΟΑΚ ως πρώτη μας  προτεραιότητα.
Έχουμε πάρει μέρος επανειλημμένως και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε συζητήσεις και τηλεδιασκέψεις με την Περιφέρεια, με τους Δημάρχους και τους Βουλευτές του νομού, με το Επιμελητήριο, με τον ΟΑΚ, με τα Υπουργεία και με φορείς, ώστε να επιτύχουμε την υλοποίηση των ώριμων έργων στο νομό Λασιθίου και τη χρηματοδότηση νέων μελετών.
Όσον αφορά το θέμα της χάραξης του τμήματος του ΒΟΑΚ στην Κοινότητα Καβουσίου, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων τον Δεκέμβριο του 2020 και αφού διαπιστώσαμε ότι δεν λήφθηκε υπόψη από τους αρμόδιους η απόφαση-γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, προβήκαμε στις εξής άμεσες ενέργειες: Συνάντηση με την Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και κατοίκους του Καβουσίου, προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους. Σύγκληση άμεσης τηλεδιάσκεψης ανάμεσα σε εκπρόσωπο του ΟΑΚ, των μελετητών που συνέταξαν τη μελέτη, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων της Κοινότητας . Σύγκληση έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής .  Πραγματοποίηση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου και λήψη απόφασης για τη νομική προσβολή από τη νομική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας της απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας .  Γνωστοποίηση του θέματος στην Περιφέρεια Κρήτης, στους Βουλευτές του νομού και στα αρμόδια Υπουργεία.
Οι κινήσεις μας ήταν άμεσες και η θέση μας ξεκάθαρη. Συστρατευόμαστε με τους κατοίκους της Κοινότητας  Καβουσίου και θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις δικαστικά και πολιτικά, ώστε να αλλάξει ο σχεδιασμός του τμήματος του ΒΟΑΚ στην Κοινότητα Καβουσίου.
Έχουμε αποδείξει επανειλημμένως με τις πράξεις και τα έργα μας ότι είμαστε υπέρ των μεγάλων αναπτυξιακών έργων με την προϋπόθεση ότι σχεδιάζονται σωστά χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Με το Δήμο Σητείας είμαστε σε καθημερινή επαφή και συνεργαζόμαστε για θέματα αναπτυξιακά που αφορούν τους δημότες της Ιεράπετρας , της Σητείας και του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού. Δε βρισκόμαστε σε ρήξη , όπως διατείνονται ορισμένοι», καταλήγει ο  δήμαρχος Ιεράπετραςκ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΣΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ

 Για την  προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αφορά στην  προσβολή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων μόνο για το τμήμα του ΒΟΑΚ, Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς, οι τοπικοί φορείς της κοινότητας ξεκίνησαν την συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούνται.

 Υποστηρίζουν ότι διχοτομείται ο παραγωγικός ιστός της Κοινότητας Καβουσίου, τόπος με τεράστιο αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο, σχεδιάζοντας ένα γιγάντιο τοίχος επιχώσεων πολλών χιλιομέτρων, σ΄ ένα μέρος μοναδικό, στο φυσικό γεωγραφικό κέντρο του νομού, με σημαντικές προοπτικές ισόρροπης ανάπτυξης.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που αποστέλλουν σε όλους τους Καβουσανούς όπου γής αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Αυτή η χάραξη μηδενίζει την αξία περιουσιών, υποβαθμίζει τις υπάρχουσες επενδύσεις, αποτρέπει νέους επενδυτές, δυσχεραίνει την κυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο.

Η τερατώδης προτεινόμενη χάραξη θα μαραζώσει διαχρονικά σημαντικό κομμάτι της περιοχής μας καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα περιουσίες.

Οι όποιες αποζημιώσεις θα είναι πενιχρές μπροστά στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Πολλοί ίσως σκέπτονται ότι ο προτεινόμενος δρόμος θα γίνει μετά από αρκετά χρόνια. Σ΄ αυτούς λοιπόν επισημαίνουμε ότι τα όμορα οικόπεδα αυτόματα υποβαθμίζονται για τους εξής λόγους:   Μένουν τυφλά λόγου της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς με το χωμάτινο τοίχος (μπάζα).  Μηδενίζουν παράλληλα το ενδιαφέρον κάθε επενδυτή  στην περιοχή όπου προτείνετε το παρόν έργο.

 Χάνουν την οικονομική τους υπόσταση. Σε μια ήδη λειτουργική τουριστική περιοχή και ενόψει μιας μεγάλης επένδυσης και μελλοντικών άλλων που έχουν δρομολογηθεί, προτείνετε ένα τεχνικό έργο που θα δημιουργήσει ένα χρόνιο χαώδες εργοτάξιο πολλών δεκαετιών, συνοδευόμενο με ανεξέλικτη ρύπανση χωρίς ουσιαστική και εφικτή περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Ο σχεδιασμός του νέου οδικού άξονα γίνετε με βάση το Διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, στο οποίο το χωριό μας δεν συμπεριλαμβάνετε.

Για να αποτρέψουμε την καταστροφή της ιστορικής, πολιτιστικής περιβαλλοντικής και Αγροτουριστικής Αναπτυξιακής Προοπτικής του χωρίου μας.

Η Κοινότητα Καβουσίου, με την υποστήριξη όλων των Τοπικών φορέων ( Ενορία, Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με τον Σύλλογο Καβουσανών Αττικής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου) καταφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η άμεση τροχιοδρόμηση της ακυρωτικής διαδικασίας είναι επιτακτική, εφόσον η δυνατότητά προσφυγής, περιορίζεται στην ανατρεπτική προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου 2021, εντός δηλαδή 60 ημερών από την ανάρτηση της Α.Ε.Π.Ο στην Ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης που έλαβε χώρα στις 18/12/2020.

Τυχούσα αδυναμία κατάθεσης της προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) εναντίον της απόφασης έως τις 17/2, καθιστά την προσβολή της απόφασης αδύνατη και ανεπίστρεπτη.

Συμφωνούμε στην κατασκευή ενός νέου ασφαλούς οδικού άξονα και είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτό τα μέγιστα, όμως η προτεινόμενη λύση καταστρέφει ανεπανόρθωτα την περιοχή, ενώ έχουν προταθεί από ειδικούς λύσεις οι οποίες δεν διαταράσσουν καθόλου το τοπίο ούτε καταστρέφουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Για το μέλλον του χωριού μας καλούμαστε σύσσωμοι οι Καβουσανοί να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και να συμβάλουμε οικονομικά, για να καλύψουμε όλες τις νομικές διαδικασίες, το κόστος το όποιο ανέρχεται στις 7.000 ευρώ. (Δικαστικό, Δικηγορικό και Ερευνητή Μηχανικό).

Αρ. Λογαριασμού 30000324074-7 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

IBAN GR4308700220000300003240747

Υπεύθυνος Λογαριασμού: Χαλκιαδάκη Μαρία, Πρόεδρος Κοινότητας Καβουσίου».

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Η ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΧΡΥΣΉ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΝΗΣΑΚΙΑ

admin

Αγωνία για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

admin

ΔΕΔΔΗΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment