Έχουμε φτάσει στο Μάη και οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του Κάτω Χωριού, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ποτίσουν ούτε μια φορά τα λιόφυτα τους, ζητούν άμεσα λύσεις από την τοπική κοινότητα και από το Δήμο Ιεράπετρας
Ο ήπιος χειμώνας που μας πέρασε με τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και την μικρής διάρκειας χιονοκάλυψη στους ορεινούς όγκους της ευρύτερης Ιεράπετρας, επιβεβαίωσε την επιστημονική άποψη γνωστών κλιματολόγων, που υποστηρίζουν ότι, από πέρυσι η νότια Ευρώπη έχει μπει στην τριετή περίοδο της ξηρασίας, βάσει των παρατηρήσεων που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στον 11ετή κύκλο των βροχών, ο οποίος τώρα βρίσκεται στο ναδίρ.
Από τα παλιά χρόνια είναι γνωστό ότι σε ανάλογες περιόδους πολυετούς ανομβρίας, η ανατολική Κρήτη με επίκεντρο την αγροτική Ιεράπετρα είχε τις μεγαλύτερες ανάγκες σε αρδευτικό νερό και είναι η πρώτη περιοχή στην οποία φαίνονται άμεσα τα προβλήματα της ξηρασίας. Ο Δήμος και οι αγροτικοί φορείς, έβαζαν πάντα στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών τους, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και κυρίως εκείνα που έχουν σχέση με τους ταμιευτήρες, οι οποίοι λειτουργούν ως αποθήκες νερού, για να καλύπτεται αρδευτικά η μεγάλη περίοδος της ξηρασίας.
Κι ενώ αυτή την περίοδο ο ταμιευτήρας του Φράγματος Μπραμιανών έχει πάνω από 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και εξυπηρετεί αρδευτικά χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ελαιώνων, η περιοχή από το Καβούσι, την Παχιά Άμμο, τη Βασιλική, το Μοναστηράκι, τον Αναδασμό, τα Παπαδιανά, την Επισκοπή, το Πάνω και το Κάτω Χωριό, που παίρνει υφάλμυρο νερό από τις πηγές της Μαλαύρας, δεν έχει επάρκεια αρδευτικού νερού για τους ελαιώνες, τα περιβόλια και τα θερμοκήπια, καθώς η υδροληψία από τις πηγές του Καβουσίου έχει σαπίσει και χρειάζεται επισκευή, ενώ ο αγωγός μεταφοράς νερού από τη Μαλαύβρα προς την Ιεράπετρα, από τον οποίο παίρνουν νερό όλα τα χωριά που είναι σε αυτήν την περιοχή, έχει μετατραπεί σε «γραβιέρα Ρεθεμνιώτικη» από τα πολλά σπασίματα και τα δεκάδες μπαλώματα που κάνουν οι τεχνικοί του ΤΟΕΒ για να περιορίσουν τις διαρροές.
«Και οι σωλήνες στην υδροληψία των πηγών της Μαλαύρας και ο αγωγός μεταφοράς του νερού από το Καβούσι μέχρι την Ιεράπετρα, έχουν περάσει προ πολλού τη διάρκεια ζωής τους. Ήταν κατασκευασμένοι για 20 χρόνια και λειτουργούν ήδη 35 χρόνια γι’ αυτό έχουν τόσα πολλά προβλήματα. Ήρθαν από την Περιφέρεια Κρήτης οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και είδαν την κατάσταση. Μας πρότειναν να κάνουν μια τεχνική μελέτη, να τη στείλουν για έγκριση, να ζητήσουν μετά να χρηματοδοτηθεί το έργο και υπολογίσαμε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο χρόνια για να τελεσφορήσει. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς με τους τεχνίτες μας τις προμήθειες των υλικών και τις επισκευές όπου χρειάζονται, ξεκινώντας αρχικά από τις πηγές του Καβουσίου ώστε να μπορούμε να παίρνουμε το νερό και αργότερα θα βρούμε τρόπο να αντικαταστήσουμε και τον αγωγό. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να τον επισκευάζουμε στα σημεία που θα έχουμε διαρροές από σπασίματα», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.
Οι ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παραγωγή
Στο μεταξύ επειδή έχουμε φτάσει στο Μάη και οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του Κάτω Χωριού, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ποτίσουν ούτε μια φορά τα λιόφυτα τους, ζητούν άμεσα λύσεις από την τοπική κοινότητα και από το Δήμο Ιεράπετρας.
«Οι ελαιοπαραγωγοί και όλοι γενικά οι αγρότες αυτής της περιοχής κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γεωργική παραγωγή τον ερχόμενο χειμώνα. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ιεράπετρας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και το νερό των πηγών του Κεφαλοβρυσίου, όταν περισσεύει και πάει στο ποτάμι, αλλά και μια αρδευτική γεώτρηση που έχει εφεδρική στη θέση Κλώρος, ώστε να συμπληρώνει το αρδευτικό νερό που χρειάζεται η περιοχή, τις μέρες που λόγω διαφόρων προβλημάτων, δεν έρχεται στο δίκτυο το νερό των πηγών της Μαλαύρας.
Έχουμε στείλει για επισκευή και συντήρηση το αντλητικό συγκρότημα της γεώτρησης, έχουμε παραγγείλει και νέους αγωγούς μεταφοράς νερού και σε λίγες μέρες θα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε αυτή τη λύση ανάγκης, αν και υπάρχουν 2-3 άνθρωποι που είναι αντίθετοι με αυτήν την επιλογή μας.
Έχουμε δρομολογήσει επίσης τη λύση της χρήσης του νερού που περισσεύει και χάνεται στο ρυάκι από τις πηγές του Κεφαλοβρυσίου. Συνδυαστικά λοιπόν με αυτούς τους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε την περίοδο της ξηρασίας», μας είπε ο αντιδήμαρχος ύδρευσης και άρδευσης κ. Κώστας Αστροπεκάκης.
Από:Πετάσης Νίκος