Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ιεράπετρα: «Σπάει» ταμεία… το ηλεκτρικό κόσκινο για τις ελιές – Ξεφυλλίζει ένα τσουβάλι σε 1 λεπτό!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ένα πολυμηχάνημα που κατασκεύασε Ιεραπετρίτης αγρότης – Πώς καταφέρνει να ξεφυλλίζει ένα τσουβάλι ελιές σε ένα μόνο λεπτό

Μεγάλη εντύπωση είχε προκαλέσει πέρυσι τέτοιο καιρό μία ανάρτηση του neakriti.gr, αναφορικά με ένα πολυμηχάνημα που κατασκεύασε Ιεραπετρίτης αγρότης, ο οποίος «ξεφυλλίζει» και σακιάζει πέντε τσουβάλια ελιές σε πέντε λεπτά.

Ειδικότερα, τώρα που αρχίζει η ελαιοκομική περίοδος, αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον ο τρόπος που οι παραγωγοί μαζεύουν τις ελιές. Ιδιαίτερη εντύπωση είχε παρουσιάσει και η περίπτωση ενός αγρότη από την Ιεράπετρα, που είχε κάνει μία δική του ανακάλυψη.

Πιο αναλυτικά ο 58χρονος αγρότης Παναγιώτης Πατσιάς από την Ιεράπετρα, γνωστός για τις αμέτρητες πατέντες και τις εφευρέσεις του στη Γρα Λυγιά, όπου μένει, κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες, χρησιμοποιώντας μεταχειρισμένα υλικά, φαντασία, μεράκι και τέχνη, να κατασκευάσει ένα πολυ-μηχάνημα που δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα ή με γεννήτρια και έχει τη δυνατότητα να δέχεται ταυτόχρονα 5 τσουβάλια ελιές τις οποίες «ξεφυλλίζει», ραβδίζει τα κλαδιά πάνω στα οποία μένουν ελιές και τις σακιάζει καθαρές χωρίς φύλλα στα τσουβάλια.

Ένας μόνον άνθρωπος μπορεί με αυτήν την εφεύρεση του Παναγιώτη Πατσιά, που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια (πριν γίνει αγρότης) ως επαγγελματίας οδηγός φορτηγών αυτοκινήτων και ως ταξιτζής, να «ξεφυλλίσει» 5 τσουβάλια ελιές και να τα σακιάσει μόλις σε 5 λεπτά της ώρας.

Στην κατασκευή του έχει χρησιμοποιήσει και έχει συναρμολογήσει πολλά και διαφορετικά κομμάτια, όπως μοτέρ, μειωτήρες, γρανάζια, ταινία μεταφοράς, λαμαρίνες, τρέιλερ μεταφοράς και τροχούς κάποιου παλιού δικού του αυτοκινήτου, αφιερώνοντας αρκετές ώρες οξυγονοκόλλησης, προκειμένου να κολλήσει όλα αυτά τα μικρά κομμάτια, για να δημιουργήσει το μηχάνημα που είχε σχεδιάσει στο μυαλό του, ώστε να μπορεί να “ξεφυλλίζει” σωστά και γρήγορα μόνος του τις ελιές του, χωρίς να απασχολεί τους εργάτες του, που την ίδια ώρα ραβδίζουν με τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα τα ελαιόδεντρά του.

«Έκανα μια σκέψη κάποια μέρα, να φτιάξω ένα μηχάνημα που να “ξεφυλλίζει” τις ραβδισμένες ελιές και να τις ξεχωρίζει από τα φύλλα, ώστε να μπαίνουν καθαρές μέσα στα τσουβάλια πριν τα μεταφέρω στο ελαιουργείο. Έτσι δε χάνω καμία ελιά και γλιτώνω τα εργατικά χέρια που απαιτούνται για να κοσκινίσω τις ελιές στην κλασική κοσκινίστρα.

Με στενοχωρούσε το γεγονός ότι στα λιόκλαδα και στα φύλλα που έμεναν από το “ξεφύλλισμα” στην κοσκινίστρα παρέμεναν πολλά κλαδάκια με ελιές και πήγαιναν στα αιγοπρόβατα για ζωοτροφή. Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό, να κάνω τόσο κόπο να περιποιηθώ τα δέντρα μου για να κάμουν ελιές, να τις μαζέψω, να τις βάλω στα τσουβάλια, και στο κοσκίνισμα να τις αφήνω πάνω στα κλαδάκια για να τις φάνε τα πουλάκια ή τα αιγοπρόβατα. Έτσι σκέφτηκα να κάνω αυτήν την κατασκευή, με την οποία δε χάνω καμιά ελιά, κερδίζω τα εργατικά χέρια και μεταφέρω την ίδια μέρα στο ελαιουργείο γεμάτα τσουβάλια με ελιές, χωρίς φύλλα, προκειμένου να γίνει άμεσα η άλεσή τους», είπε στη «ΝΚ» ο Παναγιώτης Πατσιάς.

ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΤΕΝΤΕΣ

«Πιο εύκολη και διασκεδαστική η δουλειά»

«Το μηχάνημα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από εμένα, με απλά μεταχειρισμένα υλικά. Το έχω μόνο για να εξυπηρετώ τις ανάγκες του δικού μου ελαιώνα και δε με ενδιαφέρει να κατοχυρώσω την πατέντα, αν και γνωρίζω ότι δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ κάτι παρόμοιο.

Έτσι έμαθα να λειτουργώ σε όλη μου τη ζωή. Το μυαλό μου εφευρίσκει πάντα κάποιες πατέντες, με τις οποίες μπορώ να κάνω την αγροτική εργασία πιο εύκολη και συνάμα πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Με λίγα λόγια όλη μου η ζωή είναι γεμάτη με πατέντες», καταλήγει ο 58χρονος εφευρέτης, αγρότης, ραδιοερασιτέχνης και τέως επαγγελματίας οδηγός ταξί και φορτηγού αυτοκινήτου Παναγιώτης Πατσιάς, από τα Τρίκαλα, ο οποίος ζει τα τελευταία 37 χρόνια ως «ερωτικός μετανάστης» στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας.

Από:Πετάσης Νίκος

Related posts

ΣΚΑΘΑΡΙ «ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ» ΚΑΤΑΤΡΩΓΕΙ ΤΑ ΠΕΥΚΟΔΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Έπαιξε και έχασε η δημοτική αρχή στη διαχείριση της Χρυσής. Νήσος Χρυσή, ο ξεχασμένος παράδεισος

admin

Νέα έργα στις Κοινότητες Μύθων και Μουρνιών

admin

Leave a Comment