Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ:ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΝΕΡΑ!

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ:ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΝΕΡΑ!

Στην κατά κανόνα ξηροθερμική Ιεράπετρα, που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, εφέτος οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν γίνει εφιάλτης για τους ελαιοπαραγωγούς και τους παραγωγούς κηπευτικών που καλλιεργούν νότια του οικισμού του Κεντριού και νότια του οικισμού της Γρα- Λυγιάς, πολύ κοντά στην πόλη της Ιεράπετρας.

Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις του διημέρου, όπου στην Ιεράπετρα έπεσαν γύρω στα 60-70 χιλιοστά βροχής, περιοχές με χαμηλό υψόμετρο,  όπως στη θέση Αμπελολάκκοι  νότια του Κεντριού και στα Λιβάδια ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας, ο ήδη κορεσμένος  υπόγειος υδροφορέας  από τις προηγούμενες κακοκαιρίες,  δεν μπόρεσε να απορροφήσει τον όγκο του νερού που έπεφτε ασταμάτητα για δυο ολόκληρες μέρες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ελαιώνες και θερμοκήπια , με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και να ζητούν από το Δήμο Ιεράπετρας και τον Τοπικό Οργανισμό Έγγειων Βελτιώσεων , να συνεργαστούν ώστε να κατασκευάσουν κάποιο  αναγκαίο στραγγιστικό έργο, για να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, όπως έχουν ήδη κάνει πολλοί άλλοι γείτονες τους.

«Το πρόβλημα εδώ στους Αμπελολάκκους παρουσιάστηκε από τότε που κατασκευάστηκαν οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι των δικτύων διανομής του νερού του φράγματος των Μπραμιανών , γιατί οι δρόμοι αυτοί φτιάχτηκαν πάνω σε υπερυψωμένη υποδομή , λειτουργώντας στη συνέχεια σαν φυσικό ανάχωμα του νερού της βροχής που δεν έχει διέξοδο διαφυγής προς το ποτάμι και εγκλωβίζεται μέσα στον κάμπο νότια του Κεντριού.

Δυστυχώς τότε δεν φρόντισαν να κατασκευάσουν ένα δίκτυο αποστράγγισης αλλά και βάγγες στις άκρες των δρόμων , ώστε να μην στερνιάζουν τα νερά της βροχής μέσα στα θερμοκήπια μας και στους ελαιώνες μας, που θα ξεραθούν αν δεν βρούμε τρόπους να διώξουμε το νερό προς το ποτάμι. Έχουμε κάνει τα παράπονα μας προς τους αρμόδιους αρκετές φορές,  αλλά  μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα μας», μας λέει ο συνταξιούχος καθηγητής και αγρότης Γιάννης Φαφουτάκης.

«Δώσαμε τα θερμοκήπια μας στα παιδιά μας να τα καλλιεργήσουν για να ζήσουν τις οικογένειες τους,  αλλά  τώρα διαπιστώνουμε ότι αυτά τα παιδιά άθελα μας τα βάλαμε σε μπελάδες . Ζητούμε όλοι όσοι έχουμε πλημμυρίσει στους Αμπελολάκκους και στα Λιβάδια , την άμεση παρέμβαση του Δήμου Ιεράπετρας, ώστε να βρεθεί διέξοδος διαφυγής του πλεονάζοντος νερού που έχει μείνει μέσα στις καλλιέργειες  μας,  για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί»,  πρόσθεσε ο κ Γιάννης Φαφουτάκης.

Από την πλευρά του ο ΙΟΕΒ Ιεράπετρας θεωρεί ότι,  τη λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να τη δώσει μόνο  ο Δήμος Ιεράπετρας.

«Εμείς σαν ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, δεν έχουμε την ευθύνη της κατασκευής έργων αποστράγγισης. Αυτά τα έργα τα κάνουν οι δήμοι. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε  και θα βοηθήσουμε σε ότι περνάει από το χέρι μας», μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ  Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ιεράπετρας έδειξε ότι  έχει διάθεση και μπορεί να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

« Θα πάμε σε αυτές τις περιοχές να δούμε με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα συνεργαστούμε με τους πληγέντες αγρότες, ώστε να βρεθεί κάποια εφικτή λύση , προκειμένου να μείνουν στις καλλιέργειες τους  και να μην  εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Οι βροχοπτώσεις εφέτος είναι πάρα πολλές και έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και στις καλλιέργειες αλλά και στο οδικό δίκτυο. Δρόμοι έχουν καταστραφεί,  λακκούβες έχουν δημιουργήσει παγίδες για τα διερχόμενα οχήματα και τα συνεργεία μας τρέχουν από τα ξημερώματα να κλείσουν τις περισσότερες από αυτές  λακκούβες, μετα το διήμερο των βροχοπτώσεων, για να μην προκληθούν τροχαία ατυχήματα.

Περιμένουμε να φτιάξει ο καιρός για να ξεκινήσουμε μια μεγάλη εργολαβία ασφαλτικών ,  που έχουμε δρομολογήσει, ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις στους δρόμους της Γρα Λυγιάς και της Νέας Ανατολής καθώς και σε άλλα σημεία της Ιεράπετρας που έχουν γίνει επικίνδυνα για την ασφάλεια των οδηγών και των διερχόμενων αυτοκινήτων», μας είπε ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης Ιεράπετρας κ Κώστας Αστροπεκάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Αυτά είναι τα οικονομικά μέτρα στήριξης λόγω του κορωνοϊού

admin

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΕΙ Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ

admin

Ιεράπετρα: Σε σοβαρή κατάσταση άνδρας που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι – Εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στην άκρη του δρόμου

admin

Leave a Comment