Στην ελάφρυνση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και ιδίως των συλλογικών σχημάτων τους εστίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο, αλλά και στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Σχετικά με την φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης σημείωσε πως στις προθέσεις της ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, είναι η καθιέρωση ενός συντελεστή μόλις στο 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά. Παράλληλα, επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση για δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα, μέτρο που συμπεριλαμβάνει και τους αγρότες, αλλά και των εισφορών ΕΦΚΑ, όπως και της κατάργησης του ΕΦΚ οίνου.
Πιο αναλυτικά, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια δέσμη με 14 μέτρα για την οικονομία και τους πολίτες, τα οποία εν ολίγοις έχουν ως εξής:
-Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα
-Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%
-Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης
-Μείωση των εισφορών ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο
-Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος εντός της πρώτης διετίας
-Άμεση μείωση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
-Ρύθμιση των κόκκινων δανείων βασισμένη στην πρόταση της ΝΔ για τη δεύτερη ευκαιρία που προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και βοηθάει την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων.
-Άρση των capital controls εντός εξαμήνου
-Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
-Ένα δις ευρώ για τη στήριξη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από 760 εκατομμύρια σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
-Στήριξη της ελληνικής οικογένειας, με 1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί
-Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών
-Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.
Αναλυτικά τα σημεία της τοποθέτησης Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου
Επιμένω στην απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Μια ενιαία αδειοδοτική αρχή, ώστε όταν υπάρχουν καθυστερήσεις να μπορεί να αδειοδοτεί μεγάλες και μεσαίες επενδύσεις. Μέσα από την τήρηση δεσμεύσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις στη χώρα, να ακολουθούν φυσική προτεραιοποίηση. Να μην κάνει το κάθε υπουργείο ή η κάθε Περιφέρεια τα δικά της. Θα μιλήσουμε γι αυτό το θέμα και για τον σχεδιασμό των δημόσιων επενδύσεων και θα παρουσιάσουμε και ποια έργα θέλουμε εμείς να προτεραιοποιήσουμε και τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης.
Θα δούμε κλαδικές πολιτικές στους τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, ποιες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Είναι πραγματικές επενδύσεις που ετοιμάζονται και καθυστερούν.
Πολλές φορές τα εμπόδια για τις επενδύσεις δεν είναι τόσο αξεπέραστα. Ιχθυοκαλλιέργεια. Είμαστε πρώτοι. Δυναμικός κλάδος με δυνατότητα επενδύσεων. Μπορεί να λείπουν μια ή δυο υπουργικές αποφάσεις, για να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση. Μια τέτοια παρέμβαση, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενός ολόκληρου κλάδου. Έχουμε προχωρήσει σε μια σχετική χαρτογράφηση για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Επιμένω και στην ενιαία εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Μίλησα για τη συγκέντρωση των δομών εξωστρέφειας της χώρας και για τη γραμματεία που θα συνενώσει την ενιαία ταυτότητα για το brand της χώρας και να μπορούμε επιτέλους να «πουλήσουμε» το brand Ελλάδα στο εξωτερικό.
Για την κτηνοτροφία
Χάνουμε ζωικό κεφάλαιο. Οι περήφανοι άνθρωποι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον. Πήγα στα Γρεβενά και συνάντησα κτηνοτρόφους. Δεν μου ζήτησαν παρεμβάσεις, ούτε φορολογικές. Κάνε κάτι για το γάλα μου είπαν. Ότι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισαγωγές γάλακτος σε πολύ χαμηλές τιμές. Γιατί κάποιοι πουλάνε προϊόντα και τα πουλούν ως ελληνικά. Πουλάνε φέτα και δεν είναι φέτα. Θα τους βρούμε, ξέρουμε ποιοι είναι. Αν θέλουμε να προστατεύοσουμε τα προϊόντα, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα.
Μιλάω γι αυτήν γιατί είναι ναυαρχίδα. Πρέπει να προστατέψουμε όλο τον κλάδο. Να ανέβουν οι τιμές παντού και για όλους. Να μην επιτρέψουμε στους επιτήδειους να πουλάνε δήθεν φέτα. Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Είναι λίγο πολύ γνωστά αυτά που γίνονται. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Είναι χρέος τιμής που αναλαμβάνω απέναντι σε ανθρώπους που κάνουν μια δύσκολη δουλειά και στηρίζουν την ελληνική ύπαιθρο. Καταλαβαίνετε ποια θα είναι η συνέπεια αλλιώς για μεγάλο κομμάτι των ορεινών όγκων που μαραζώνουν ήδη.
Για τους αγρότες
Για τον φόρο στο κρασί, εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα. Ενθάρρυνε το χύμα κρασί και δεν είχε λογική. Παράλογος φόρος που χωρίς δημοσιονομικό κόστος θα καταργηθεί. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής συνδυάζεται με το αφορολόγητο. Το συνολικό πλαίσιο μείωσης φορολογίας και εισφορών που επιβαρύνει τους αγρότες, θα ωφελήσει και εκείνους. Δεν έχω εύκολη απάντηση για το πετρέλαιο των αγροτών. Αναγνωρίζω ότι αυξάνει το κόστος και μπαίνει ζήτημα ανταγωνιστικότητας.
Είναι πολλές οι προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι νέοι αγρότες διψούν για κατάρτιση και ενημέρωση. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές βελτίωσης παραγωγικότητας με χρήση τεχνολογίας. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι από την δεκαετία του 1950 και είναι παντελώς ακατάλληλος. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλο συγκριτικό πρόβλημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.