Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΑΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιο Λιβανό , Οικονομικών κ Χρήστο Σταϊκούρα,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κωνσταντίνο Σκρέκα, έστειλαν οι 4 Ενιαίοι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης,  από την Ιεράπετρα, τη Σητεία , το Τυμπάκι και το Σέλινο Χανίων, επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για την αγροτική παραγωγή η υπέρογκη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και των αγροτικών εφοδίων.

 «Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή», αναφέρουν οι 4  Ενιαίοι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης,  «για να σας αναδείξουμε το μείζον θέμα που έχει προκύψει το
τελευταίο χρονικό διάστημα,  που έχει σχέση με την  υπέρογκη αύξηση της τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως γνωρίζετε,  η αγροτική παραγωγή βασίζεται κατά κόρον στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν νοείται εκσυγχρονισμός της παραγωγικής διαδικασίας χωρίς αυτήν.
Οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες έχουν άμεση προτεραιότητα στην στόχευση της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα ώστε να καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Με τις τελευταίες όμως δυσάρεστες εξελίξεις στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται,  με ολέθριες συνέπειες για τον Έλληνα παραγωγό.
Είναι αδύνατο πλέον , να ανταπεξέλθει ο αγρότης  στο συνολικό κόστος της παραγωγής  των αγροτικών προϊόντων,  ενώ η ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές των αγροτικών  εφοδίων, στις υπηρεσίες μεταφοράς αλλά κυρίως της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό συνδυασμό,  που οδεύει στην ραγδαία συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.
Επιπλέον, ο εξαγωγικός προσανατολισμός των αγροτικών προϊόντων τίθεται εκτός πλάνου λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις  άλλες χώρες.
Από τα προηγούμενα, σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα,  ώστε να αυξηθεί το ποσοστό
επιδότησης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για το αγροτικό τιμολόγιο και να εξομοιωθεί με την αδιανόητη αναπροσαρμογή που επιβλήθηκε ξαφνικά από την ΔΕΗ.
Είναι ο μοναδικός τρόπος για αλλαγή του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα στους παραγωγούς και να αποτραπεί έτσι ο διαφαινόμενος μηδενισμός της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στους επόμενους μήνες», καταλήγουν.

Την επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφουν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης, Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης, Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης και Σελίνου Χανίων Γιώργος Χαλκιάς.

Το θέμα της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων τέθηκε το περασμένο Σάββατο και  στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ιεράπετρας παρουσία  του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

 «Ζητήσαμε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, να μεταφέρει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σε όλη την κυβέρνηση, την αγωνία των αγροτών για τις  τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, στα μέταλλα, στα ξύλα, στα πλαστικά, στα λιπάσματα, στα φυτοπροστατευτικα, στα είδη συσκευασίας και στα μεταφορικά, που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων», μας είπε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών θεμάτων και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κάμιρος» Νεκτάριος Παπαδάκης. 

«Ζητήθηκε  επίσης να εξασφαλιστούν  άμεσες οικονομικές ενισχύσεις για να στηριχτεί η αγροτική παραγωγή, να ξανά τεθεί το θέμα των κορωνοενισχυσεων στα κηπευτικά και στο λάδι και να ενταχθούν στον κατάλογο των προϊόντων που δικαιούνται συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα κηπευτικά της Κρήτης. 

Προτάθηκε επίσης στον κ Πλακιωτάκη να μας κλείσει ένα ραντεβού με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να συζητηθούν όλα αυτά  τα αιτήματα με τον ίδιο τον κ Λιβανό”, κατέληξε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών  Νεκτάριος  Παπαδάκης. 

 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και χωρίς να μπορεί να  διασφαλίσει κανείς ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής στα οπωροκηπευτικά  θα περάσει στην τελική τιμή διάθεσης των προϊόντων στις αγορές, εκείνοι που γνωρίζουν από τον χώρο της εμπορίας των αγροτικών εφοδίων πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές,  μιλούν για ένα ποσοστό  ανόδουστις τιμές των αγροτικών εφοδίων ,  που κυμαίνεται συνολικά μέχρι τώρα γύρω στο 15-20%.

«Αυξήσεις έχουμε στα μέταλλα, στα ξύλα, στα λιπάσματα ,  στην ενέργεια, στα χαρτικά  και στα είδη συσκευασίας, στα μεταφορικά, στα πλαστικά  και στα εργατικά γιατί οι εργάτες γής έχουν λιγοστέψει. Όλο αυτό το πακέτο των ανατιμήσεων θα ανεβάσει το κόστος παραγωγής με τα σημερινά στοιχεία γύρω στο 15-20%.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αγρότης δεν θα έχει τη δυνατότητα να βάλει αυτό το επιπλέον 20% στην τιμή διάθεσης του προϊόντος του, γιατί εδώ κυριαρχεί ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης», μας είπε τέλος ο γεωπόνος  Γρηγόρης Δαμουλάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ 

Related posts

Σύσκεψη στη Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση του τουρισμού υπαίθρου στο νησί

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη για τον εορτασμό της 25 ης Μαρτίου 1821

admin

Θρήνος για τον 23χρονο Γιώργο που πνίγηκε στα νότια του Ηρακλείου

admin

Leave a Comment