Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΦΥΛΛΙΖΕΙ 5 ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΕΛΙΕΣ ΣΤΟ 5ΛΕΠΤΟ

Ο 58χρονος αγρότης  Παναγιώτης Πατσιάς  από την Ιεράπετρα, γνωστός για τις αμέτρητες πατέντες  και τις εφευρέσεις του στη Γρα Λυγιά όπου μένει, κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες, χρησιμοποιώντας μεταχειρισμένα υλικά , φαντασία , μεράκι και τέχνη, να κατασκευάσει ένα πολύ-μηχάνημα που δουλεύει με  ηλεκτρικό ρεύμα η με γεννήτρια και έχει τη δυνατότητα να δέχεται ταυτόχρονα 5 τσουβάλια ελιές τα οποία ξεφυλλίζει, ραβδίζει τα κλαδιά πάνω στα οποία μένουν ελιές και τις σακιάζει καθαρές χωρίς φύλλα στα τσουβάλια.

Ένας μόνον άνθρωπος μπορεί με αυτήν την εφεύρεση του Παναγιώτη Πατσιά, που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια(πριν γίνει αγρότης) ως επαγγελματίας οδηγός φορτηγών αυτοκινήτων και ως ταξιτζής, να ξεφυλλίσει 5 τσουβάλια ελιές και να τα σακιάσει μόλις σε 5 λεπτά της ώρας.

  Στην κατασκευή του , έχει χρησιμοποιήσει και έχει συναρμολογήσει πολλά και  διαφορετικά κομμάτια , όπως μοτέρ , μειωτήρες , γρανάζια , ταινία μεταφοράς , λαμαρίνες, τρείλερ μεταφοράς και τροχούς κάποιου  παλιού δικού του  αυτοκινήτου , αφιερώνοντας αρκετές ώρες οξυγονοκόλλησης, προκειμένου να κολλήσει όλα αυτά τα μικρά κομμάτια, για  να δημιουργήσει το μηχάνημα που είχε σχεδιάσει στο μυαλό του, ώστε να μπορεί να ξεφυλλίζει σωστά και γρήγορα  μόνος του τις ελιές του, χωρίς να απασχολεί τους εργάτες του,  που την ίδια ώρα ραβδίζουν με τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα τα ελαιόδεντρα του.

  «Έκανα μια  σκέψη κάποια μέρα , να φτιάξω ένα μηχάνημα που να ξεφυλλίζει τις ραβδισμένες ελιές και να τις ξεχωρίζει από τα φύλλα , ώστε να μπαίνουν καθαρές μέσα στα τσουβάλια πριν τα μεταφέρω  στο ελαιουργείο. Έτσι δεν χάνω καμία ελιά  και γλιτώνω τα εργατικά χέρια που απαιτούνται για να κοσκινίσω τις ελιές στην κλασσική κοσκινίστρα.

Με στενοχωρούσε το γεγονός ότι στα λιόκλαδα και στα φύλλα που έμεναν από το ξεφύλλισμα στην κοσκινίστρα , παρέμεναν πολλά κλαδάκια με ελιές και πήγαιναν στα αιγοπρόβατα για ζωοτροφή.  Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό , να κάνω τόσο κόπο να περιποιηθώ τα δέντρα μου για να κάμουν ελιές, να τις μαζέψω , να τις βάλω στα τσουβάλια και στο κοσκίνισμα να τις αφήνω πάνα στα κλαδάκια για να τις φάνε  τα πουλάκια η τα αιγοπρόβατα. Έτσι σκέφτηκα να κάνω αυτήν την κατασκευή , με την οποία δε χάνω καμιά  ελιά , κερδίζω τα εργατικά χέρια και μεταφέρω την  ίδια μέρα στο ελαιουργείο γεμάτα τσουβάλια με ελιές , χωρίς φύλλα, προκειμένου να γίνει άμεσα η άλεση τους.

Το μηχάνημα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από εμένα, με απλά μεταχειρισμένα υλικά. Το έχω μόνο για να εξυπηρετώ τις ανάγκες του  δικού μου ελαιώνα και δε με ενδιαφέρει να κατοχυρώσω την πατέντα, αν και γνωρίζω ότι δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ κάτι παρόμοιο.

Έτσι έμαθα να λειτουργώ σε όλη μου τη ζωή. Το μυαλό μου εφευρίσκει πάντα κάποιες πατέντες, με τις οποίες μπορώ να κάνω την αγροτική εργασία πιο  εύκολη και συνάμα πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Με λίγα λόγια όλη μου η ζωή είναι γεμάτη με πατέντες», καταλήγει ο 58χρονος εφευρέτης, αγρότης, ραδιοερασιτέχνης και τέως επαγγελματίας οδηγός ταξί και φορτηγού αυτοκινήτου Παναγιώτης Πατσιάς,  από τα Τρίκαλα ο οποίος ζεί τα τελευταία 37 χρόνια ως ερωτικός μετανάστης στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας.

                                                                             ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας.

admin

ΔΤ «Στη Βουλή οι αποζημιώσεις απωλειών ελαιοπαραγωγής από καύσωνες άμεσα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω κατάρρευσης της αγοράς ελαιολάδου».

admin

«Σημαντικές παρενέργειες στο εισόδημα των αγροτών από την αύξηση του κόστους ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία».

admin

Leave a Comment