Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΡΙΑΔΕΣ

ΩΡΕΣ ΕΓΩΝΙΑΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΒΙΑΝΝΟ

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΡΙΑΔΕΣ

Από τα μεσάνυκτα της Τρίτης μέχρι  και τις 2:00 μετά τα μεσημέρι της Τετάρτης, οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας πέρασαν ώρες αγωνίας, από τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους που κτυπούσαν αλύπητα τις ευάλωτες θερμοκηπιακές τους εγκαταστάσεις με τις ευαίσθητες στο ψύχος καλλιέργειες  ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας και αγγουριού.

Ο απολογισμός από την απίστευτη αυτή θεομηνία που ήρθε με την ονομασία «Μήδεια» να βάλει με τις χιονοπτώσεις  της  στην κατάψυξη μια περιοχή που βασίζεται στο υποτροπικό κλίμα της και  στα πρώιμα κηπευτικά της ,  έγινε μετά το μεσημέρι της Τετάρτης και δεν ήταν καθόλου ευχάριστος  για τους δεκάδες αγρότες που είδαν στην Ιεράπετρα, στην Ψαρή Φοράδα , στην Άρβη και στο Καστρί Βιάννου, να καταστρέφονται τμήματα θερμοκηπιακών μονάδων,  κάποια να ισοπεδώνονται ολοσχερώς η να παθαίνουν μικρές η μεγαλύτερες ζημιές στα πλαστικά κάλυψης, στη φυτική παραγωγή, στα δίκτυα άρδευσης η στον ξύλινο σκελετό τους.

Στη Νότια Βιάννο η ανεμοθύελλα προκάλεσε μικρούς ανεμοστρόβιλους που στο πέρασμα τους σήκωσαν θερμοκήπια κηπευτικών  και κατέστρεψαν  καλλιέργειες υπαίθριας μπανάνας.

«Εμείς εδώ στην Ψαρή Φοράδα έχουμε πάθει μεγάλες η μικρότερες ζημιές σε περισσότερα από 10 στρέμματα θερμοκηπίων με κηπευτικά . Καταστροφές έχουμε επίσης στην Άρβη και στο Καστρί.

Εμένα μου κατέστρεψε ένα μεγάλο  κομμάτι από το θερμοκήπιο μου όπου καλλιεργούσα ντοματίνια . Θα το επισκευάσω όσο μπορώ και θα κρατήσω το τμήμα του θερμοκηπίου που δεν έχει υποστεί ζημιές. Σε έναν χωριανό μας εδώ πιο πέρα η θεομηνία ισοπέδωσε ολοσχερώς το θερμοκήπιο του. Ότι μπορούμε θα το επισκευάσουμε. Αφού έχουμε την υγεία μας όλα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε», μας είπε ο παραγωγός κηπευτικών κ Άρης Δασκαλάκης

Στην τοποθεσία Τσιτσίνα της Ψαρής Φοράδας Βιάννου τα αδέρφια Βαγγέλης και Γιώργος Χρυσουλάκης, είδαν το πρωί της Τετάρτης ένα τμήμα του ξύλινου θερμοκηπίου  τους να καταστρέφεται.

«Μας έχει χαλάσει 3 πυραμίδες ο ανεμοστρόβιλος. Είχαμε φυτέψει αγγουριές. Δεν είχαμε ολοκληρώσει την καλλιέργεια. Η θεομηνία μας κτύπησε τη στιγμή που το αγγούρι πήγαινε καλά στις αγορές.  Θα απομονώσουμε το κομμάτι που μας χάλασε ο αέρας και θα προσπαθήσουμε να σώσουμε το υπόλοιπο. Ελπίζω να τα καταφέρουμε», μας είπε ο κ Γιώργος Χρυσουλάκης.

ΣΤΗ ΒΑΪΝΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 3,5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Στην περιοχή Σώπατα της  Βαϊνιάς Ιεράπετρας η ανεμοθύελλα ξερίζωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ένα θερμοκήπιο έκτασης 3,5 στρεμμάτων φυτεμένο με πιπεριές φλάσκες κουπάτες, το οποίο βρισκόταν στο φόρτε της παραγωγής του.

«Πίστευα ότι ήμουν από τους τυχερούς εφέτος γιατί είχα φυτέψει πιπεριές φλάσκες κουπάτες αλλά και επειδή είχα μια πολύ επιτυχημένη καλλιέργεια από κάθε άποψη.

Η παραγωγή μου μάλιστα πληρωνόταν στις ανώτερες τιμές της αγοράς τον τελευταίο καιρό 2,60-2,75 ευρώ . Δυστυχώς όμως, σήμερα το πρωί, μετά από μια δύσκολη νύχτα που ο αέρας λυσσομανούσε και δε μας άφηνε να ησυχάσουμε γιατί το μυαλό μας ήταν στο ενδεχόμενο να μας καταστρέψει την περιουσία μας, φτάνοντας με τη γυναίκα μου στη βόρεια πλευρά του θερμοκηπίου  μας , είδα ότι είχαν ξεριζωθεί τρείς ξύλινοι στύλοι και ένα τμήμα του είχε σηκωθεί στον αέρα .  Έτρεξα αμέσως να βρώ ένα συνεργείο για να ξεκινήσω να το επισκευάζω άμεσα , πριν  προχωρήσει κι άλλο η ζημιά και όταν γύρισα μετά από λίγο, οι ριπές του ανέμου είχαν ολοκληρώσει την καταστροφή του βόρειου τμήματος του.

Δεν το έχω ασφαλίσει στον ΕΛΓΑ. Κανείς αγρότης δεν ασφαλίζει το θερμοκήπιο του στον ΕΛΓΑ γιατί ποτέ δεν μας έχει υποστηρίξει σε όποια θεομηνία και αν έχουμε περάσει.

Επειδή έμαθα ότι στη Νότια Βιάννο έχουμε και άλλα θερμοκήπια κατεστραμμένα , παρακαλώ την πολιτεία να ιδεί σοβαρά το ενδεχόμενο να μας ενισχύσει οικονομικά , γιατί αυτή η καταστροφή συμβαίνει  τώρα που λόγω της πανδημίας, οι παραγωγοί κηπευτικών βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση . Θέλω να βρεθεί ένας τρόπος να αποζημιωθεί η παραγωγή που θα  χάσουμε και να χρηματοδοτηθούμε ώστε να μπορέσουμε να ξαναστήσουμε από την αρχή τις πάγιες εγκαταστάσεις μας», μας είπε ο 52χρονος κ Μιχάλης Μιχελαράκης, που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από τους παραγωγούς της Ιεράπετρας.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ 

Related posts

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην ανατολική Κρήτη

admin

admin

Καύσωνας: 72 βαθμούς επιφάνειας κατέγραψε το drone του Αστεροσκοπείου Αθηνών!

admin

Leave a Comment