Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΜΕΣΣΕΛΕΡΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΜΕΣΣΕΛΕΡΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
Δώδεκα αναρριχητές απο το Ηράκλειο και το εξωτερικό,  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσσελέρων Ιεράπετρας, προκειμένου να πάρουν μέρος στην πρώτη  εκδήλωση επίδειξης αναρρίχησης, στο νεοσύστατο Κέντρο αναρριχήσεων που έχουν οργανώσει στο δέτη του Κόρακα, νοτιοδυτικά του χωριού.
Την πρώτη επίδειξη των αναρριχητών, που δοκίμασαν τις αντοχές και τις δυνάμεις τους στις δέκα πρώτες  διαδρομές  κλιμακούμενης δυσκολίας που έχουν οριοθετήσει και ασφαλίσει, παρακολούθησαν δεκάδες πεζοπόροι και ορειβάτες απο την ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του Ε.Ε.Σ.
Ο  Αυστριακής καταγωγής Ντάβιντ Πίτσμαν με τη σύζυγο του,  ο οποίος έρχεται κάθε χρόνο στην Κρήτη, για να κάνει αναρριχήσεις με τους Έλληνες φίλους του, δοκίμασε όλες τις δύσκολες διαδρομές με ιδιαίτερη άνεση και ασφάλεια.
ˊˊΈρχομαι κάθε χρόνο στην Κρήτη για αναρρίχηση. Για να αποκτήσει κανείς πείρα στην αναρρίχηση θα πρέπει να ασχοληθεί συστηματικά και να εκπαιδευτεί απο ειδικούς εκπαιδευτές. Εμείς με τη σύζυγο μου κάνουμε τακτικά αναρριχήσεις εδώ και 15 χρόνια. Εδώ στους Μεσσελέρους το κέντρο που δημιουργείται τώρα έχει πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για όλα τα επίπεδα των αναρριχήσεωνˊˊ, μας είπε ο Ντάβιντ Πίτσμαν.
Στή διπλανή ευκολότερη διαδρομή ο εκπαιδευτής αναρρίχησης Αρης Μαυρομάτης,  απο τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου, καθοδηγεί έναν νεαρό ερυθροσταυρίτη, ο οποίος δοκιμάζει την πρώτη του αναρρίχηση σε μια διαδρομή ύψους 25 μέτρων.
ˊˊΉρθαμε μια παρέα φίλοι  αναρριχητές να σκαρφαλώσουμε σε αυτό το νέο  αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο,  που δημιούργησε ο Πολιτιστικός Φιλοδασικός Σύλλογος Μεσσελέρων. Οι διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί είναι κλιμακούμενης δυσκολίας. Μόλις είδατε έναν ερυθροσταυρίτη να σκαρφαλώνει με ασφάλεια σε μια εύκολη διαδρομή, ενω δεν είχε ποτέ στο παρελθόν δοκιμάσει να αναρριχηθεί.
Για να αποκτήσει κανείς εμπειρία και να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, θα πρέπει πρώτα να βγάλει κάποια σχολή αναρρίχησης , όπου θα μάθει πρώτα τα βασικά για την ασφάλεια του. Σχολές ανσρρίχησης γίνονται σε όλη την Κρήτη σε συνεργασία με τους ορειβατικούς συλλόγους.
Αν κάποιος έχει εκπαιδευτεί απο πιστοποιημένους εκπαιδευτές , σίγουρα θα παιρνει τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας ˊˊ, μας είπε ο  εκπαιδευτής Άρης Μαυρομάτης.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΕΛΕΡΟΥΣ.
Το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσσελέρων ξεκίνησε την προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών στο χωρίο τους, αξιοποιώντας την άγρια ομορφιά των απόκρημνων βράχων στη θέση ˊˊΚόρακαςˊˊ και δημιουργώντας εν αρχή δέκα διαδρομές στο νέο Κέντρο Αναρριχήσεων Ιεράπετρας.
ˊΞεκινήσαμε λίγοι χωριανοί αρχικά και καθαρίσαμε τα μονοπάτια που οδηγούν στο δέτη του Κόρακα. Καλέσαμε τους αναρριχητές απο το Ηράκλειο να μας κάνουν την πρώτη επίδειξη αναρρίχησης  στις δέκα πρώτες δθαδρομές που ασφάλθσαν οι ίδιοι, και στοχεύουμε να κάνουμε το κέντρο μας παγκόσμια γνωστό,  για να προσελκύουμε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που θέλουν να  έρχονται κάθε χρόνο στο νσί μας για αναρρίχησηˊˊ, μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσσελέρων Κώστας Κοντοπόδης(φυσιοθεραπευτής).
ˊˊΞεκινήσαμε με δικά μας μέσα να διαμορφώνουμε το αναρριχητικό κέντρο Μεσσελέρων και θα το τελειοποιήσουμε  σιγά-σιγά.Υπάρχουν και άλλα  κατάλληλα μέρη στο Ν Λασιθίου όπου μπορεί να δημιουργηθούν  όμοια αναρριχητικά κέντρα, ώστε να τα κάνουμε πόλο έλξης των αναρριχητών παγκοσμίως.
Έτσι ελπίζουμε ότι θα αναπτύξουμε το θεματικό τουρισμό.
Υπάρχουν όμως και στο Ν Λασιθίου λίγοι προς το παρόν συντοπίτες,  που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με το άθλημα της αναρρίχησηςˊˊ, μας είπε  ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλιδασικού Συλλόγου Μεσσελέρων.
ˊˊΣυμμετέχουν αρκετοί χωριανοί στην προσπαθεια του Συλλόγου μας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας σήμερα και μας έδωσε μεγάλη  ικανοποίηση. Ελπίζουμε,  την επόμενη φορά,  που θα κάνουμε και τα εγκαίνια του Αναρριχητικού Κέντρου Μεσσελέρων, ότι θα είναι πολύ περισσότεροιˊˊ,  μας είπε ο Μιχάλης Κοντοπόδης, καρδιολόγος στην  ˊˊΚρέτα Ιντερκλίνικˊˊ του Ηρακλείου.

Related posts

Πρόσθετη μόχλευση μέχρι 48.000 ευρώ σε Νέους Αγρότες με ειδική τραπεζική μέριμνα Βρυξελλών

admin

Μαθητές και εκπαιδευτικοί προγράμματος του Erasmus στη Λότζια

admin

Σχοινάς: Στα 22 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις και τα δάνεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα για την ενεργειακή της μετάβαση

admin

Leave a Comment