Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Κορωνοϊός και υποχρεώσεις αγροτών σε ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ, τράπεζες

Κινητοποίηση στο ΥπΑΑΤ μετά το χθεσινό μας δημοσίευμα για την Κάρτα του Αγρότη, αλλά και στον ΕΛΓΑ για τις εισφορές.

Σε ανησυχία παραμένει και ο αγροτικός κόσμος με αφορμή την έξαρση του κορωνοϊού. Η πλειοψηφία των παραγωγών αγωνία για το τι θα ισχύσει με τις υποχρεώσεις τους, που τρέχουν, αλλά και για το θέμα της ρευστότητάς τους, που αναδείξαμε χθες με αφορμή τις δυσχέρειες με την αναστολή του ΟΣΔΕ για 14 ημέρες και την Κάρτα του Αγρότη, καθώς οι σπορές και οι υπόλοιπες καλλιεργητικές εργασίες δεν μπορούν να περιμένουν. Οι πληροφορίες θέλουν τόσο τον υπουργό Μάκη Βορίδη να επιλαμβάνεται, για να δώσει λύση. Παράλληλα, όπως ανέφεραν μιλώντας στον ΑγροΤύπο αγρότες υπάρχει πρόβλημα και με την ανανέωση των ΑΔΑ καθώς απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα, που πολύς κόσμος λόγω της κατάστασης δεν έχει. Στο ίδιο πλαίσιο και σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που ζητούν για την τόνωση της ρευστότητας, να γίνει εξόφληση των αποζημιώσεων όλων των αγροτών ακόμα και με κάποια επιδότητα από τον κρατικό κορβανά.

Εισφορές ΕΦΚΑ

Όπως γράψαμε από το πρωί αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου 2020  για 1.207.972 Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοπασχολούμενους και Αγρότες με βάση την ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας που έκαναν μόνοι τους. Όσον αφορά την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα, που έκανε τη Τρίτη (17/3), τόνισε ότι όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται. Ο ΕΦΚΑ αναφέρει ακόμη ότι για 181.414 ασφαλισμένους που δήλωσαν παράλληλα και μισθωτή εργασία τα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν στις αρχές του επόμενου μήνα μετά την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΠΔ του Ιανουαρίου του 2020 και τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των εισφορών τους από μισθωτή εργασία και των εισφορών που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία  που επέλεξαν. Επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος η πληρωμή των εισφορών του Ιανουάριου του 2020 (και εφεξής) θα πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF). Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή τω ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

Εισφορές ΕΛΓΑ

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, επεκτείνεται ο χρόνος εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, δήλωσε: «στις κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα, λόγω της γνωστής πανδημίας και με ευαισθησία απέναντι στα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες, αποφασίσαμε την επέκταση του χρόνου καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019, από την 31η Μαρτίου στην  31η Μαΐου 2020,για όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους οι οποίοι εξακολουθούν να την οφείλουν. Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε αλλαγές στην λειτουργία του ΕΛΓΑ, με πρώτιστο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την έγκαιρο και αξιόπιστη εξυπηρέτηση των αγροτών οι οποίοι συναλλάσσονται με τον Οργανισμό μας. Είμαστε μαζί με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής». Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Ο ΕΛΓΑ με αίσθημα ευθύνης στέκεται δίπλα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους της χώρας μας στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε, υπό το βάρος της πανδημίας covid-19.

Στην προσπάθεια αυτή, ώστε να διασφαλιστεί πρωταρχικά η δημόσια υγεία, σας ενημερώνουμε για τις νέες δυνατότητες ηλεκτρονικών υπηρεσιών που στο εξής θα παρέχονται στους ασφαλισμένους παραγωγούς, καθώς και για τον τρόπο επικοινωνίας και διεκπεραίωσης του ασφαλιστικού έργου, που θα ακολουθείται στο εξής και για όσο χρόνο θα διαρκέσει η έκτακτη αυτή κατάσταση.

1. Με απόφαση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019,από τις 31 Μαρτίου στις 31 Μαΐου 2020.

2. Αναγγελίες ζημιάς. Δεδομένου ότι οι Δήμοι είναι κλειστοί για το κοινό αλλά πολλοί υπάλληλοι εργάζονται στα γραφεία τους, οι παραγωγοί δύνανται τηλεφωνικά να ενημερώνουν τους ανταποκριτές του Δήμου για αναγγελίες ζημιάς που καλύπτονται ασφαλιστικά. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με το αρμόδιο Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αναγγελία ζημιάς. Όλες οι πρόσφατες αναγγελίες ζημιάς θα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α.

3. Δηλώσεις ζημιάς. Στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α. έχει αναρτηθεί η Προσωρινή Δήλωση Ζημιάς που μπορούν οι παραγωγοί να εκτυπώνουν και να συμπληρώνουν τα απαραίτητα περιγραφόμενα πεδία. Τις συμπληρωμένες αυτές Δηλώσεις, που μπορούν να παραλαμβάνουν κενές και από ειδικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, αφού τις συμπληρώσουν θα τις εναποθέτουν σε προβλεπόμενα διαμορφωμένα σημεία προκειμένου να πρωτοκολληθούν. Για τις προσωρινές αυτές δηλώσεις δεν θα καταβάλλονται τέλη εκτίμησης, τα οποία θα καταβληθούν όταν υποβληθούν οι οριστικές δηλώσεις ζημιάς φυτικού. Για κάθε περαιτέρω πληροφορία θα ενημερωθείτε σχετικά. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι γεωπόνοι του οργανισμού σε όλο το επίμαχο διάστημα, θα παρακολουθούν την εξέλιξη των καλλιεργειών και θα προβαίνουν σε επισημάνσεις ζημιών από ασφαλιστικά καλυπτόμενους κινδύνους.

4. Εκτίμηση ζημιών. Σε περίπτωση πολύ σοβαρής ζημιάς που χρήζει άμεσης εκτίμησης η ανταπόκριση του Οργανισμού μας θα είναι άμεση.

5. Κοινοποίηση πινάκων ζημιάς. Οι πίνακες ζημιάς που συντάσσονται από τους εκτιμητές δεν θα κοινοποιούνται στα Δημοτικά Διαμερίσματα, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα δημόσιας έκθεσης και τυχόν υποβολής ένστασης επί των πορισμάτων ζημιάς. Στα πορίσματα ζημιάς, που τους αφορούν,  οι παραγωγοί θα έχουν πλέον πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛ.Γ.Α. και συγκεκριμένα μετά από σύνδεση, με τους κωδικούς taxis, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

6. Καταβολές αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά σε μηνιαία βάση. Ήδη προετοιμάζεται καταβολή για τις αρχές του Απριλίου.

7.Επικοινωνία με το κοινό. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και για αποφυγή της διάδοσης της νόσου, η επικοινωνία των παραγωγών με τα αρμόδια Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α. θα γίνεται στο εξής τηλεφωνικά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μόνο σε περιπτώσεις ζητημάτων που κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας θα ορίζεται συνάντηση με τον αρμόδιο υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Α.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΛΓΑ.

Πληρωμές επιδοτήσεων

Κανονικά πληρώθηκε την Τρίτη 17 Μαρτίου η ειδική ενίσχυση βάμβακος, αν και όπως μας ανέφεραν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα έμειναν εκτός ορισμένοι λόγω προβλημάτων με τα ενοικιαστήρια. Προβληματισμός υπάρχει στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας και σπαραγγιού, που έμειναν εκτός του πακέτου την ίδια ώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιεί πρωτοπορώντας θα έλεγε κανείς ένα σχέδιο επιτελικό στρατηγικό διαχείρισης κρίσεων, όπως και οριστικά του οργανισμού με τηλεργασία, ώστε όπως μας ανέφερε και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Βάρρας, να υπάρξει συνέπεια πληρωμών προς τους παραγωγούς.

Μπίκας Αλέξανδρος

Related posts

ΜΕ ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΕΙ ΤΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ!

admin

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΟΣΔΕ 2022

admin

Επισκέψεις στο Λιμενικό σώμα

admin

Leave a Comment