Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Μέτρα στήριξης: Επέκταση επιδομάτων, νέο 800άρι και δώρο στα σώματα ασφαλείας

Επιδόματα ανεργίας, επανάληψη του επιδόματος των 800 ευρώ, ενεργές δράσεις απασχόλησης, θα περιλαμβάνονται στο επόμενο πακέτο, με κοινοτικό χρήμα.

Τάσος Δασόπουλος

03 Απριλίου 2020 07:06

Στήριξη όσων έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας ως τον Ιούνιο, παράταση των επιδομάτων ανεργίας, ειδική βοήθεια για μακροχρόνια ανέργους, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το επόμενο πακέτο στήριξης κατά του κορονοϊού.

Την δυνατότητα να στηριχτούν περαιτέρω οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοίού, δίνει η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία διασφάλισης της εργασίας με την κωδική ονομασία SURE.

Πρόκειται για ένα ένα αρκετά γενναίο, έκτακτο πακέτο κοινοτικής βοήθειας με κεφάλαιο 100 δισ. ευρώ που θα μοιραστεί με την μορφή χαμηλότοκων ευνοϊκών δανείων στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με στόχο να διατηρήσει θέσεις εργασίας να στηρίξει και να επανεντάξει ανέργους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα που προετοιμάζονταν μαζί με τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα θα συζητηθεί την Δεύτερα στο EWG και αναμένεται να πάρει την τελική του έγκριση στο Eurogroup της Τρίτης.

Φαίνεται, όμως, ότι το οικονομικό επιτελείο το υπολογίζει ήδη για το επόμενο πακέτο στήριξης.

Το πακέτο της ευρωπαϊκής βοήθειας προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συγκεντρωθούν οι πολιτικές που θα υλοποιηθούν στην ανεργία. Όπως είπε, σε συνεργασία με την υπουργείο εργασίας θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δράσεις για την επέκταση επιδομάτων ανεργίας και την στήριξη μακροχρόνια ανέργων.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης είπε ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο να στηριχτούν οι 1,7 μισθωτοί, αλλά και οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πάρουν τα 800 ευρώ και για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο.

Εκτός από τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν υποχρεωτικά λόγω αναστολής λειτουργίας, είτε λόγω μεγάλης μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων όπου εργάζονταν, ο υπουργός οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρουν ένα δώρο του Πάσχα και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί εκτός από το προσωπικό τους ΕΣΥ και της γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Όπως είπε, εξετάζονται μέτρα για κοινωνικές ομάδες που δίνουν «πραγματικό αγώνα αυτές τις ημέρες αυτές τις εβδομάδες αυτή περίοδο».

Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σκέψη για δώρο και στα σώματα ασφαλείας, τα οποία εκτός της αστυνόμευσης τον τελευταίο καιρό εχουν επιφορτιστεί και με την διασφάλιση εφαρμογής των μέτρων καραντίνας, που έχει ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση με αποτέλεσμα να εγείρονται σχετικά αιτήματα από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Για το θέμα του δημοσίου και των μισθών είπε πως συντηρείται «γιατί εσείς το ρωτάτε, εμείς δεν το έχουμε αναδείξει και σε καμία από τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει». Ωστόσο επανέλαβε πως κανείς δεν ξέρει την έκταση του προβλήματος ούτε αν αυτή η κρίση επιστρέψει προς το τέλος της χρονιάς όταν «ευχόμαστε όλοι να έχει βρεθεί το αντίδοτο». Κατά συνέπεια «πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί στο πως θα κινηθούμε».

Επιστρεπτέες προκαταβολές

Την Παρασκευή (03/04) αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για να μπορέσουν τα ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέχρι 500 εργαζόμενους) να εξασφαλίσουν άμεσα ρευστότητα συνολικούς ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η ρευστότητα αυτή θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιχειρήσεων με την μορφή επιστροφής φόρου μέσα από το Taxisnet, αλλά στην ουσία θα είναι ένα χαμηλότοκο δάνειο που θα πρέπει να αποπληρώσει η επιχείρηση στο ελληνικό δημόσιο σε ορίζοντα χρόνου 5 ετών .

Παρότι η πλατφόρμα ανοίγει, δεν έχει ακόμη εκδοθεί κάποια εφαμμοστική εγκύκλιος καθώς τα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης δεν έχουν πάρει ακόμη την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την συμβατότητα των κριτηρίων που θέτει η ελληνική πλευρά για την εκλεξιμότητα και το ύψος της επιδότησης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Related posts

AITΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ

admin

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2020

admin

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

admin

Leave a Comment