Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΣΣΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΣΣΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις Νότιους ανέμους έδωσαν από το πρωί της Πέμπτης οι πυροσβέστες της Σητείας της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να περιορίσουν τα δυο μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε  τα ξημερώματα της ίδιας μέρας ανατολικά  του γραφικού οικισμού της Ρούσσας Εκκλησιάς, στη θέση Κουτσουλόπετρες και Ψαροκέφαλο  9 χιλιόμετρα Ανατολικά της πόλης της Σητείας.

Το Πυροσβεστικό κλιμάκιο της Σητείας είχε κληθεί και την Τετάρτη στη Ρούσσα Εκκλησιά για να επιχειρήσει την κατάσβεση μιας μικρότερης πυρκαγιάς που  τελικά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Από τις 8:00 το πρωί οι πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας είχαν ξεκινήσει την επιχείρηση της κατάσβεσης με τα διαθέσιμα οχήματα και το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν και  επικεφαλής τον διοικητή τους κ Παύλο Καπετανάκη. Λόγω των ισχυρών Νότιων ανέμων 8-9 Bf  το έργο της κατάσβεσης ήταν πάρα πολύ δύσκολο και έτσι ο κ Καπετανάκης ζήτησε ενισχύσεις από την Ιεράπετρα και τη Σητεία . Μέχρι  λίγο πριν το μεσημέρι  είχαν φτάσει οι ενισχύσεις που είχε ζητήσει ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, με αποτέλεσμα να οριοθετηθεί και να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς γύρω στις 2:00 μ.μ. από τα  3 πυροσβεστικά οχήματα της Σητείας 4 της Ιεράπετρας και 3 του Αγίου Νικολάου με περισσότερους από 30 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνεπικουρούσαν εθελοντές , κάτοικοι του χωριού και υδροφόρες του Δήμου Σητείας.  

Λίγο πριν τις 2:00 μ.μ. ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Ρούσσας Εκκλησιάς κ Μανόλης Τζανάκης μας είπε ότι, « είναι η δεύτερη πυρκαγιά σε αυτήν την περιοχή τις δυο τελευταίες μέρες . Έχουν καεί  πολλά αρδευτικά  δίκτυα μεταφοράς νερού και γύρω στα 500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης με χαμηλή  βλάστηση χηνοπόδια και ασπαλάθους. Η κατάσβεση ήταν πάρα πολύ δύσκολη γιατί από το πρωί στη Σητεία έπνεαν ισχυροί Νότιοι άνεμοι που δυσκόλευαν το έργο των πυροσβεστών. Η πυρκαγιά όμως μετά το μεσημέρι είχε περιοριστεί και είναι  θέμα λίγων  ωρών η πλήρης κατάσβεση της. Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πρόκλησης αυτής της πυρκαγιάς . Αυτό θα το ερευνήσει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», πρόσθεσε ο κ Μανόλης Τζανάκης πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ρούσσας Εκκλησιάς, ενώ μια ώρα αργότερα σε νεότερη επικοινωνία μας, μας δήλωσε ότι, «τώρα η πυρκαγιά έχει σβήσει και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις».

                      Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΣΣΑΣ ΕΚΛΛΗΣΙΑΣ

Η Ρούσσα Εκκλησιά είναι ένα χωριό  με εξαιρετική γραφικότητα, πολλά νερά και υγιεινό κλίμα. Βρίσκεται γύρω στα 9 χλμ. από την Σητεία και ο ταξιδιώτης πάει  από παρακαμπτήριο δρόμο που βρίσκεται στο ύψος της τοποθεσίας «Τρυπητός» του δρόμου Σητείας – Παλαικάστρου. Σύμφωνα με τον αείμνηστο Σητειακό αρχαιολόγο Νίκο Παπαδάκη η Ρούσσα Εκκλησιά,  δεν αναφέρεται στην απογραφή των Ενετών του 1583 και φαίνεται ότι το χωριό αυτό ιδρύθηκε αργότερα.

Η ετυμολογία της ονομασίας του αβέβαιη αν και ορισμένοι ερευνητές θεωρούν σίγουρη την προέλευση του ονόματος  του από το τρεχούμενο νερό που έρρεε κάτω από την παλιά εκκλησία του χωριού του Αγίου Νικολάου (Ρέουσα Εκκλησία). Πιο πιθανή θεωρεί ο Νίκος Παπαδάκης  την άποψη πως το κόκκινο χρώμα (ρούσσο) των χωμάτων της περιοχής που συνδυάστηκε με την ύπαρξη της εκκλησίας του πρώτου συνοικισμού, έδωσε το όνομα στο χωριό. Στην τοποθεσία «Άνοιξη» κοντά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού βρέθηκε ιερό με αρκετά ευρήματα αρχαϊκής εποχής όπως ανάγλυφα πλακίδια, λύχνοι και διάφορα άλλα αγγεία.

Το 1982 ερευνήθηκε για πρώτη φορά ανασκαφικά ο χώρος. Βρέθηκε  μεγάλος αριθμός ειδωλίων δαιδαλικών και αρχαϊκών χρόνων αλλά δεν εντοπίστηκαν τα ερείπια του ιερού τα οποία κατεστράφησαν προφανώς ολοσχερώς από την καλλιέργεια. Άλλες αρχαιότητες βρέθηκαν στις τοποθεσίες «Κάτω Λαγοκέφαλο»: Ερείπια αρχαίου συνοικισμού και «Καστρί» ερείπια ακρόπολης με τείχη και πύργους. Στο χωριό υπάρχει κτητορική βρύση που έκτισε το 1877 ο διοικητής Λασηθίου Αξελός και χαρακτηρίστηκε ιστορικό έργο τέχνης.

Το 1897 στη Ρούσσα Εκκλησιά έγινε σύσκεψη των προκρίτων και των μελών της Επαναστατικής Επιτροπής για να συνταχθεί υπόμνημα προς το Ρωσικό υποπροξενείο Ηρακλείου. Η θεωρία ότι οι κάτοικοι της Τραπεζούντας μετά την καταστροφή του χωριού από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα έκτισαν την Ρούσσα εκκλησία δεν έχει τεκμηριωθεί. Στο ίδιο χωριό περιλαμβάνονται και οι μικροσυνοικισμοί Κουτσουλόπετρες και Κοσκινάς και το σπήλαιο Γιούπες, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Νίκο Παπαδάκη.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ανακοίνωση για αιτήσεις σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

admin

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΆΣΗ ΤΟΥ  3ου  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΌ ΚΑΘΑΡΙΣΜΌ ΑΚΤΏΝ 2019

admin

Μέχρι σήμερα αυτό το μήνα έχουν δημοσιευθεί 26 ειδοποιήσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία

admin

Leave a Comment