Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ: ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ Νεκτάριου  Σαντορινιού, για  την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου  για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Κρήτης, μιλούν για καθαρή κοροϊδία της κυβέρνησης, που δεν τους  ικανοποιεί, καθώς είναι ανάξια λόγου η επιδότηση που προκύπτει από αυτό το μέτρο.

«Ο κ Σαντορινιός ανακοίνωσε την επιδότηση των μεταφορών των αγροτικών μας προϊόντων, με την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου από 1-7-2019, όχι όμως όπως ισχύει στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, αλλά μόνο μέχρι τα λιμάνια της Κρήτης. Το μεγάλο κόστος όμως της μεταφοράς των αγροτικών μας προϊόντων είναι από τα λιμάνια της Κρήτης μέχρι τον Πειραιά  η την Ηγουμενίτσα,  αν μιλάμε για εξαγώγιμα κηπευτικά η φρούτα.

Το κόστος της μεταφοράς των κηπευτικών μας είναι 200 ευρώ, ανά νταλίκα, από την Ιεράπετρα μέχρι το λιμάνι του Ηρακλείου. Αν μας επιδοτήσει το 30% μόνο αυτού του κόστους, το όφελος μας θα είναι 60 ευρώ στην κάθε νταλίκα. Δηλαδή 2 ευρώ στην παλέτα που ζυγίζει 650 κιλά. Άρα 3 λεπτά του ευρώ ανά χαρτοκιβώτιο που ζυγίζει 10 κιλά. Αυτό λοιπόν είναι κοροϊδία και ζητούμε σαν Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, να μας εξομοιώσει με τους αγρότες της νησιωτικής Ελλάδας που παίρνουν 40% επιδότηση μεταφορικού κόστους μέχρι τον Πειραιά», μας είπε η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, δηλαδή της επιδότησης του κόστους της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων διεκδικείται εδώ και πολλά χρόνια από τους αγρότες της Κρήτης.

«Τώρα λοιπόν που ήρθε η ώρα να επιδοτηθούμε κι εμείς που ζούμε και καλλιεργούμε μακριά από τις αγορές,  στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, μειώνοντας το μεταφορικό κόστος των προϊόντων μας, αντί να χαρούμε για την εξαγγελία του κ Σαντορινιού, αισθανόμαστε για άλλη μια φορά ότι ένας ακόμα κυβερνητικός παράγοντας προσπαθεί να μας κοροϊδέψει, πιστεύοντας ότι δεν ξέρουμε ούτε απλή αριθμητική.

Είναι ‘’άνθρακες ο θησαυρός’’ του μεταφορικού ισοδύναμου για τους κρητικούς αγρότες όπως  θέλει να το εφαρμόσει ο κ. Σαντορινιός. Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβει, ότι και η Κρήτη είναι νησί απομακρυσμένο από τις αγορές και οι κρητικοί αγρότες , έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους  τους νησιώτες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης.

ΜΕΡΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ

Μερική, μόνο, ικανοποίηση προκαλεί στα Επιμελητήρια της Κρήτης η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να ενταχθεί στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου μόνο το κόστος μεταφοράς παραγομένων προϊόντων της έως τα χερσαία λιμάνια.

«Με την απόφαση αυτή ,  «αναφέρουν τα επιμελητήρια της Κρήτης σε κοινή ανακοίνωση τους,  «δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα των επιχειρήσεων και των κατοίκων της Κρήτης για ίση μεταχείριση όλων των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια καταρχήν θετική εξέλιξη, ύστερα και από μετά την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων και εκπροσώπων των Επιμελητηρίων της Κρήτης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

 Ωστόσο, τονίζουν οι Πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, «δεν συμφωνούμε με τη μερική ένταξη και ζητούμε να ισχύσει το μέτρο για όλα τα προϊόντα που διακινούνται από και προς την Κρήτη, όπως ισχύει για τα υπόλοιπα νησιά της Χώρας».

Εξάλλου, ήδη εκπονείται από τα Επιμελητήρια της Κρήτης και το προσεχές διάστημα, ολοκληρώνεται η μελέτη, με τη συγκέντρωση στοιχείων, που θα αποδεικνύει την ανάγκη επέκτασης του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Η μελέτη θα κατατεθεί στον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, όπως είχε συμφωνηθεί στη σχετική συνάντηση.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος των τεσσάρων Επιμελητηρίων παραμένει να ισχύσει άμεσα και για την Κρήτη το σύνολο των ρυθμίσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύουν για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας και για το σκοπό αυτό θα συνεχιστούν οι άοκνες προσπάθειες των Επιμελητηρίων και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Κρήτης μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Related posts

Ευχαριστήριο Μανόλη Θραψανιώτη

admin

Αιτήσεις μικρών ελαιοκαλλιεργητών και ελαιοτριβέων για χρηματοδότηση 10.000-12.000 ευρώ μέσω του ARTOLIO

admin

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Leave a Comment