Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Με αυτό το σκεπτικό συγκρότησε τη νέα κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός αδιαφόρησε για τις εσωκομματικές ισορροπίες ή την ομοιογενή εκπροσώπηση εκλογικών περιφερειών, δίνοντας έμφαση στους τεχνοκράτες που δεν νοιάζονται για το πολιτικό κόστος των αποφάσεων που θα λάβουν

Σε μια εντελώς διαφορετική σύνθεση κυβέρνησης σε σχέση με αυτές που μας είχαν συνηθίζει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πρωθυπουργοί προχώρησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γεγονός ότι στη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου που θα ορκιστεί σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο μετέχουν 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, εκ των οποίων οι 18 τεχνοκράτες, προδίδει την πρόθεση του προέδρου της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στη χώρα γενικότερα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Αναλύοντας τη σύνθεση των ονομάτων που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας παρατηρεί κανείς ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια που στην κεφαλή τους έχουν ένα πολιτικό πρόσωπο και ακριβώς από κάτω, χρέη αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού επιτελεί κάποιος τεχνοκράτης, ένα πρόσωπο της αγοράς ή κάποιος γνώστης του αντικειμένου τέλος πάντων που όχι απλώς δεν είναι βουλευτής, αλλά δεν έχει πολιτευτεί και ποτέ.

Έτσι για παράδειγμα στον χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, υπουργός είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας αλλά υφυπουργός αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ο Γεώργιος Ζαββός.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπουργός είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ο Γιάννης Τσακίρης και υφυπουργός αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο ο Νίκος Παπαθανάσης.

Ομοίως στο υπουργείο Εξωτερικών πολιτικός προϊστάμενος τίθεται ο Νίκος Δένδιας αλλά υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια ο Κώστας Φραγκογιάννηςκαι υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό ο Αντώνης Διαματάρης.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υφυπουργός αρμόδιος για την αντεκληματική πολιτική τίθεται ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρέη υφυπουργού θα επιτελείο ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής. Ανάλογες αντιστοιχίσεις βρίσκουμε και σε άλλα υπουργεία.

Τρία από τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα μάλιστα αναλαμβάνουν αμιγώς υπουργικό ρόλο. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Προστασίας του Πολίτη.

Οι δύο τελευταίο μάλιστα ήταν μέλη του Κινήματος Αλλαγής που διαγράφηκαν με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μόλις ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή τους σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δύο ακόμη άξια μνείας στοιχεία είναι πως ο πρωθυπουργός προκειμένου να καταρτίσει την κυβέρνηση δεν έδωσε και ιδιαίτερη σημασία στο ποιος βγήκε πρώτος στην Α’ Αθήνας ή τις εκλογικές περιφέρειες της πάλαι ποτέ Β’ Αθήνας όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, ούτε κοίταξε εάν υπάρχει ισορροπία γεωγραφικής κατανομής.

Παλαιότερα οι πρόεδροι των κυβερνήσεων τα κοιτούσαν πολύ αυτά και φρόντιζαν να υπάρχει π.χ. ένας υπουργός που να εκλέγεται βουλευτής στην Κρήτη, δύο – τρεις στη Μακεδονία, άλλοι τόσοι στην Πελοπόννησο και ούτω καθεξής.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα κοίταξε αυτά. Δεν φρόντισε καν να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες φροντίζοντας να βάλει ένα ισόρροπο μείγμα καραμανλικών ή σαμαρικών.

Αντιθέτως, θεωρεί ότι τέτοιες φατρίες δεν θα πρέπει να υπάρχουν στην παράταξη, καθώς όλοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για το κοινό καλό.

Γεώργιος Σαρρής

Related posts

Γιάννης Κεφαλογιάννης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

admin

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τους Ήρωες της Μάχης της Κρήτης

admin

Ξεκίνησαν από την Ιεράπετρα οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πρώτη εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda

admin

Leave a Comment