Αναβίωσαν για 11η συνεχόμενη χρονιά τα «Αλωνέματα» στα «Μικρά Μετέωρα» της καταπράσινης Καλαμαύκας Ιεράπετρας, με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού να διοργανώνει άψογα, κάτω από τα πλατάνια και τις αστείρευτες πηγές του Κεφαλοβρυσιού, ένα τρικούβερτο γλέντι με αναφορά στον κύκλο του ψωμιού , που θα πρέπει να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Οι δεκάδες εθελοντές και οι χορηγοί, οι χιλιάδες επισκέπτες, τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας, το συγκρότημα του παραδοσιακού βιολάτορα Αντώνη Μαρτσάκη και ο Δήμος Ιεράπετρας, που ενέταξε τα «Αλωνέματα» στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κύρβεια» 2019, δημιούργησαν τη μαγική συνταγή που έφερε την απόλυτη οργανωτική επιτυχία.
«Αναβιώνουμε τα «Αλωνέματα» για 11η συνεχόμενη χρονιά , και προσπαθούμε να μάθουμε στους νεότερους το κύκλο του ψωμιού. Τη σπορά των σιτηρών, το θερισμό τους, τα αλωνέματα τους, το πλύσιμο και το στέγνωμα του σιταριού, το άλεσμα του, το ζύμωμα , το ξεφούρνισμα και όλη τη διαδικασία της παρασκευής του παραδοσιακού χωριάτικου παξιμαδιού, που μαζί με μερικές ελιές και λίγο τυρί, μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
Εδώ που στήσαμε το πέτρινο αλώνι, για να δοκιμάσουν τα παιδιά να ανέβουν στον βωλόσυρο που σέρνει το συμπαθητικό γαϊδουράκι, υπήρχαν από τα παλιά τα χρόνια τα περισσότερα αλώνια της Καλαμαύκας. Δίπλα στις πηγές, όπου έπλεναν οι παλιοί το σιτάρι και το κριθάρι.
Αυτός είναι ο καταλληλότερος χώρος που επιλέξαμε για να αναβιώσουμε και φέτος τα «Αλωνέματα». Ένα μαγευτικό τοπίο που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες», μας είπε ο ερευνητής- δάσκαλος Μιχάλης Πιτυκάκης, από τους πρωτεργάτες και τους εμπνευστές των εκδηλώσεων της Κλαμαύκας.
«Στηρίζουμε σαν Δήμος Ιεράπετρας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Καλαμαύκας που αναβιώνει κάθε χρόνο τον Κύκλο του Ψωμιού. Ο κόσμος και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά μαθαίνουν που γινόταν το αλώνεμα των σιτηρών και πως έβγαινε το ψωμί.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές , στους εθελοντές και σε όλους εκείνους που συνέδραμαν με τον οποιονδήποτε τρόπο να ευχαριστηθεί ο κόσμος που ήρθε να περάσει όμορφα στις πηγές του Κεφαλοβρυσιού», μας είπε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Καθαριότητας , Τουρισμού και Περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.
Μεταξύ των εθελοντών που βρέθηκαν στην τεράστια υπαίθρια κουζίνα που στήθηκε για να ετοιμαστούν τα χιλιάδες σουβλάκια , οι νεράτες μυζηθρόπιτες και ο παραδοσιακός ξινόχοντρος ήταν και η απερχόμενη πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλαμαύκας κ Ειρήνη Ψιλλινάκη.
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την προσέλευση των ντόπιων και των ξένων επισκεπτών. Ο κόσμος είναι περισσότερος από κάθε άλλη χρονιά. Ευχαριστούμε και εσάς που προβάλετε το χωριό μας και τις εκδηλώσεις μας, καθώς και όλους εκείνους που βοηθούν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις μας» , πρόσθεσε η κ Ειρήνη Ψιλλινάκη.
Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά του τοπίου , το πράσινο και τα τρεχούμενα νερά ο δεξιοτέχνης βιολάτορας Αντώνης Μαρτσάκης, συμμετείχε για πρώτη φορά με το συγκρότημα του στα «Αλωνέματα» της Καλαμαύκας.
« Έρχομαι πράγματι πρώτη φορά στο Κεφαλοβρύσι. Το τοπίο είναι μαγικό. Η φύση, τα γάργαρα νερά των πηγών που τρέχουν και περνούν κάτω από τα πόδια μας, ενώ εμείς παίζουμε τη μουσική μας και ο κόσμος χορεύει στην πίστα που έχει φτιαχτεί πάνω στο τρεχούμενο νερό. Η δροσιά κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων, η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, ο κόσμος που γλεντά και χαίρεται μαζί μας… Είναι απλά όλα όμορφα εδώ…» μας είπε ο Αντώνης Μαρτσάκης, χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό του, για τη μοναδική και δική του εμπειρία.
ΓΕΜΑΤΗ ΟΜΟΡΦΙΕΣ Η ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ
Η Καλαμαύκα, στα εδάφη της οποίας φιλοξενήθηκε η αρχαία Λάρισα, βρίσκεται στις παρυφές των Λασιθιώτικων βουνών . Αυτός ο ευλογημένος από τη Φύση τόπος, από την πρώτη στιγμή μαγεύει τον επισκέπτη λόγω της ποικιλομορφίας του ανάγλυφού της.
Εδώ συναντά κανείς τα «μικρά μετέωρα» του Λασιθίου με τα περίφημα πεύκα μπονσάι στις κορυφές τους, η αιτία που έδωσαν στην Καλαμαύκα το προσωνύμιο Κινέζικο τοπίο, ενώ οι «πέτρινοι θεοί» με πλήθος άλλων βραχομορφών προσδίδουν μία μοναδικότητα στη Γεραπετρίτικη ενδοχώρα, που την καθιέρωσαν ως ένα από τα Γεωλογικά Μνημεία της Ελλάδας.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΟ 18ΧΡΟΝΟ «ΝΙΚΟΛΙΟ»
Την περασμένη Κυριακή στα «Αλωνέματα» της Καλαμαύκας, παρατηρήσαμε ότι όλοι οι εθελοντές φορούσαν στο μπράτσο τους μαύρα περιβραχιόνια…
Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον 18χρονο Νίκο Ζουραράκη, που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, στις 5 Οκτωβρίου του 2018, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο την Καλαμαύκα αλλά όλο το Ν Λασιθίου.
Εκείνο το μοιραίο βράδυ το «Νικολιό» οδηγώντας το παπάκι του με συνεπιβάτη τον επίσης 18χρονο φίλο και συγχωριανό του Β.Γ. έχασε τον έλεγχο της μηχανής, βγήκε απο τον επαρχιακό δρόμο, πέρασε ανάμεσα από μια ελιά και μια αμυγδαλιά και χτύπησε με το κεφάλι πάνω σε έναν μικρό αλλά μοιραίο βράχο, βρίσκοντας ακαριαία το θάνατο.
Ο 18χρονος συνεπιβάτης του έπεσε δίπλα στο οργωμένο χωράφι, χωρίς να κτυπήσει σε κάποιο βράχο και γλίτωσε τη ζωή του με ελαφρά τραύματα και εκδορές.
Ο θάνατος του 18χρονου Νίκου Ζουραράκη, πόνεσε πάρα πολύ, και ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των νεκρών, που πενθεί η μικρή κοινωνία του χωριού από τροχαία δυστυχήματα.
Η οικογένεια του δεν έδωσε το «παρών» στα «Αλωνέματα». Όσοι χωριανοί και φίλοι του όμως ήταν εκεί στο Κεφαλοβρύσι , δεν έχουν ξεχάσει ούτε μια στιγμή και πάντα έχουν στο μυαλό τους, αυτό το καλόκαρδο παιδί, που ταξίδεψε τόσο νωρίς για τη γειτονιά των αγγέλων…