Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΒΙΑΝΝΟΣ

ΘεοδοσηςΚαλαντζακης-Μηνας Σταυρακακης

Οι Δήμοι Ιεράπετρας και Βιάννου αγωνίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια να πείσουν όλες τις τελευταίες  κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες της κατασκευής του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του νέου Διεθνούς  Αεροδρομίου Καστελλίου,  καθώς και του τμήματος του διαδημοτικού παραλιακού  δρόμου  Μύρτος-Τέρτσα -Ψαρή Φοράδα-  Τσούτσουρος,  που θεωρείται το έργο σταθμός και για τη Βιάννο αλλά και για την Ιεράπετρα, περιοχές που αναπτύσσονται ταχύτατα και στον τουριστικό και στον αγροτικό τομέα.

Σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων που είχε πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης με τον Δήμαρχο Βιάννου, κ. Μηνά Σταυρακάκη, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των μελετών για την κατασκευή του Νότιου Οδικού Άξονα και ειδικότερα του τμήματος Βιάννος-Ιεράπετρα, ήρθε να προστεθεί  και η χθεσινή  επίσκεψη του κ. Καλαντζάκη στον Δήμο Βιάννου.

 Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε τόσο το θέμα του ΝΟΑΚ, όσο και το επαρχιακό  οδικό δίκτυο που συνδέει τον Μύρτο και τον Καλυκοβρέχτη με τα Τέρτσα. Ο Δήμαρχος Βιάννου ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κοινή προσπάθεια για την κατασκευή των απαραίτητων οδικών έργων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη τόσο του Δήμου Βιάννου, όσο και του Δήμου Ιεράπετρας και τα οποία διευκολύνουν τις διαδημοτικές μετακινήσεις των κατοίκων τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δήλωσε ότι: «Διαπιστωμένα, υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο που  συνδέει τον Μύρτο και τον Καλυκοβρέχτη  με τα Τέρτσα και παρά τις προσπάθειες που κάνουμε τόσο εμείς ως  Δήμος Ιεράπετρας, όσο και ο Δήμος Βιάννου, με συχνούς καθαρισμούς και παρεμβάσεις, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά και κάθε χρόνο εντείνεται.

Είναι αδιανόητο τόσα χρόνια, όλες οι Κυβερνήσεις να «κωφεύουν» απέναντι στις εκκλήσεις και στην αγωνία όλων των Δημοτικών Αρχών. Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα. Πρέπει να χρηματοδοτηθούν, όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει, όλες οι απαραίτητες μελέτες και τα αναγκαία έργα προτού θρηνήσουμε θύματα.

Αποφασίσαμε με τον δήμαρχο Βιάννου κ Μηνά  Σταυρακάκη να συναντηθούμε άμεσα με τον Περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη και με στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης καταθέτοντας εκ νέου τις προτάσεις μας που αφορούν τα οδικά έργα που συνδέουν την Ιεράπετρα με τον Δήμο Βιάννου. Επιπλέον, θα ενημερώσουμε σύντομα όλους τους Βουλευτές  του Ηρακλείου και του Λασιθίου, επιδιώκοντας να έχουμε τη στήριξή τους στην από κοινού μετάβασή μας στα Υπουργεία, που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.

Θέλουμε άμεσες χρηματοδοτήσεις. Ζητάμε ασφαλείς και λειτουργικούς δρόμους. Δεν διαπραγματευόμαστε τη ζωή των δημοτών μας».

                                     ΚΡΥΒΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Ο  ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ

Στις 17 Ιανουαρίου του 2021  για παράδειγμα,  κατά τη διάρκεια μια σοβαρής κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις στο τμήμα της παραλιακής διαδημοτικής οδού Μύρτος –Τέρτσα σημειώθηκαν πολλές και επικίνδυνες κατολισθήσεις.

«Είναι ο μοναδικός παραλιακός δρόμος που ενώνει τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και  είναι  πλέον ο πιο επικίνδυνος δρόμος τις Κρήτης . Τον περασμένο χειμώνα είχαμε  την τιμή να είμαστε ξανά για άλλη μια φορά το μονοπώλειο της παραγωγής αγγουριών  στην Ευρώπη, την περίοδο που  η Ισπανική παραγωγή είχε καταστραφεί  και η άλλη Ευρώπη είχε παγώσει από το ψύχος. Εκείνες τις μέρες η τιμή στο εξαγώγιμο  αγγούρι της Βιάννου και της Ιεράπετρας,  είχε φτάσει στο 1,80 το κιλό. Από αυτόν τον  απαράδεκτο και επικίνδυνο παραλιακό δρόμο μετέφεραν και μεταφέρουν με κίνδυνο της ζωής τους οι αγρότες τα  εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους προς τα εμπορικά κέντρα τις Ιεράπετρας και προς  τα πρακτορεία  μεταφορών . Ως νέος δημοτικός σύμβουλος της Βιάννου και κάτοικος της Ψαρής Φοράδας θέλω να ενημερώσω τους αρμόδιους, ότι αυτός ο τόπος δικαιούται να ελπίζει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού. Για να συμβεί αυτό , θα πρέπει να φτιαχτούν επιτέλους  οι  νέοι οδικοί άξονες. Και ο παραλιακός δρόμος Μύρτο-Τέρτσα-Ψαρή Φοράδα –Τσούτσουρος και ο ΝΟΑΚ.

Τα τελευταία χρόνια  διαπιστώνεται ότι στο τμήμα Μύρτο –Τέρτσα , δημιουργείται το καλοκαίρι από τον τουρισμό κυκλοφοριακό έμφραγμα, ενώ δε μπορεί να περάσει  ούτε ένα τουριστικό λεωφορείο, καθώς  το χειμώνα με τις κατολισθήσεις , οι κάτοικοι που περνούν καθημερινά με τα αυτοκίνητα τους,  κινδυνεύουν κάθε ώρα και στιγμή να τραυματιστούν από κάποιον αδέσποτο βράχο που πέφτει στο οδόστρωμα λόγω της διάβρωσης των πρανών», μας περιγράφει ο δημοτικός σύμβουλος Βιάννου κ Δημήτρης Μητσόπουλος , που εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύει το τεράστιο αυτό πρόβλημα  , έπειτα από κάθε κακοκαιρία και κλείσιμο του δρόμου από κατολισθήσεις.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για την Επέτειο της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974

admin

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

admin

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

admin

Leave a Comment