
Η 15η Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα ξεκούρασης για την πλειονότητα των παραγωγών εκτός εποχής κηπευτικών της Ιεράπετρας, καθώς αμέσως μετά, οι αγρότες ξεκινούν την προετοιμασία για τις πρώτες φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες φυτεύσεις.
Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά με πάρα πολλά προβλήματα φέτος. Με άγχος, ανησυχία και έντονο προβληματισμό, καθώς ουδείς μπορεί να μαντέψει , αν θα έρθουν στην ώρα τους οι βροχές που όλοι περιμένουν, προκειμένου να αποθηκευτεί η αναγκαία ποσότητα νερού, στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, για να χρησιμοποιηθεί στις δεκάδες χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών και δενδρωδών καλλιεργειών, της ευρύτερης Ιεράπετρας.
«Πράγματι ,έχουν ξεκινήσει σιγά-σιγά οι πρώτες Φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες φυτεύσεις από τους συναδέλφους μας αγρότες, με πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες για το αν θα μας φτάσει το αρδευτικό νερό, μέχρι το στάδιο της συγκομιδής, έπειτα από 2-3 μήνες.
Όλοι μας ελπίζουμε και ευχόμαστε, οι πρώτες βροχές του Φθινοπώρου, να έρθουν επιτέλους στην ώρα τους, και ο χειμώνας να είναι κανονικός με τα νερά του και το κρύο του, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να αποβάλουμε το άγχος που μας έχει κυριεύσει, φοβούμενοι μην αδειάσει ο ταμιευτήρας του Φράγματος Μπραμιανών, στο μέσον της καλλιεργητικής περιόδου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα τιναχτεί στον αέρα η τοπική αγροτική οικονομία , η οποία στηρίζεται κυρίως στον κλάδο των κηπευτικών υπό κάλυψη», μας λέει η νέα πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Κατερίνα Τσικαλουδάκη.
Η θερινές καλλιέργειες φτάνουν στο τέλος τους , με τους τολμηρούς που για βιοποριστικούς κυρίως λόγους , αναγκάστηκαν να μείνουν μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού στα θερμοκήπια τους , να μην το έχουν μετανιώσει, ειδικά εκείνοι που καλλιέργησαν ντομάτα και κοντό αγγουράκι. Είναι οι παραγωγοί εκείνοι, που δεν εισάκουσαν τις προτροπές του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, για αποφυγή των καλοκαιρινών φυτεύσεων κηπευτικών, λόγω ανυδρίας και υψηλού ρίσκου στην επιτυχία αυτών των καλλιεργειών.

«Εδώ και 1,5 μήνα οι εισροές και οι εκροές νερού στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, παρουσιάζονται ισοσκελισμένες. Όσο νερό μπαίνει καθημερινά από τις πηγές της Μαλαύρας και από τις γεωτρήσεις των Μύθων , τόσο περίπου νερό καταναλώνουμε, πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη του νερού στο Φράγμα Μπραμιανών έχει σταθεροποιηθεί. Αν επιβεβαιωθούν εκείνοι που βλέπουν ότι, το Φθινόπωρο θα έχει κάποιες βροχές και ο χειμώνας θα είναι κανονικός όπως τον θέλουμε, τότε θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και θα αποβάλουμε το άγχος που μας έχει κυριεύσει όλους μας», δηλώνει καθησυχαστικά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μαν. Ν. Παπαδάκης.
«Εμείς στην Ιεράπετρα , έχουμε τη δυνατότητα όταν μας περισσεύει λίγο νερό από τις πηγές και τις γεωτρήσεις να το αποθηκεύουμε στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, και όταν χρειαζόμαστε περισσότερο νερό να συμπληρώνουμε στα δίκτυα μας από το νερό που έχουμε αποθηκεύσει στο Φράγμα. Σε άλλες αγροτικές περιοχές δεν έχουν αυτή την δυνατότητα γιατί δεν έχουν ταμιευτήρες», προσθέτει ο κ Παπαδάκης.
Οι ανάγκες των αγροτών για διπλές και τριπλές καλλιέργειες, η μείωση των βροχοπτώσεων και οι περικοπές στην κατανάλωση του αρδευτικού νερού από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, έβγαλε εκτός προγραμματισμού πολλούς παραγωγούς οι οποίοι κατέγραψαν μεγάλες υπερβάσεις στην κατανάλωση τους .
Στον ΤΟΕΒ επίσης , καταγγέλθηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις κλοπής αρδευτικού νερού από αγνώστους, αφαίρεση και κλοπή υδρομέτρων, αλλά και δολιοφθορές σε αρδευτικά δίκτυα.
«Ο κάθε χρήστης αρδευτικού νερού και ιδιοκτήτης υδρομέτρου θα πρέπει από μόνος του να αστυνομεύει και να παρακολουθεί τα υδρόμετρα του, καθώς ο ΤΟΕΒ δε μπορεί να υποκαταστήσει τους αγροφύλακες», αναφέρει σχετικά ο κ Παπαδάκης.
Στα θετικά των αναγκαστικών μέτρων που έλαβε και εφάρμοσε ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, είναι η υποχρεωτική κατασκευή ομβροδεξαμενών από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, προκειμένου να αποθηκεύεται σε αυτές και η τελευταία σταγόνα βροχής που κυλά πάνω στα πλαστικά κάλυψης, καθώς και η απαίτηση του από τους ελαιοπαραγωγούς, να εφαρμόσουν τη στάγδην άρδευση, που εξοικονομεί αρδευτικό νερό και χρήματα , ενώ εξασφαλίζει καλύτερο πότισμα των ελαιόδεντρων.
Λόγω των περικοπών στα δικαιώματα χρήσης νερού από τον ΤΟΕΒ και της παρατεταμένης ανομβρίας, τέθηκαν από πολλούς ξανά σε λειτουργία τα αντλητικά συγκροτήματα που είχαν σκουριάσει στα παλιά πηγάδια και στις γεωτρήσεις του κάμπου της Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει υπερβολικά ο υπόγειος υδροφορέας, ακόμα και σε περιοχές όπως στα Ανατολικά της πόλης , όπου τα προηγούμενα χρόνια , η στάθμη του νερού, ήταν ίση με την επιφάνεια της γής.