Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Διστακτικά και με πολύ μεγάλη καχυποψία προσέρχονται οι Λασιθιώτες  , στα κέντρα συγκέντρωσης των απαιτούμενων  δικαιολογητικών για τη σύνταξη  της δήλωσης , της ακίνητης τους περιουσίας στο εθνικό κτηματολόγιο.

Σε επίπεδο Νομού Λασιθίου , σύμφωνα  με τους ειδικούς , η προσέλευση είναι γύρω στο 5-6% ενώ στην Ιεράπετρα ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον εδώ και ένα μήνα περίπου  με την προσέλευση να φτάνει γύρω στο 12%.

«Επειδή η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μικρή μέχρι τις 18 Μαρτίου , ημέρα που έληγε η προθεσμία για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο δόθηκε παράταση μέχρι την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019. Η συλλογή των  δηλώσεων της ακίνητης περιουσίας, με τους σημερινούς ρυθμούς δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε μέχρι τις 3 Μαϊου, πράγμα που θα αναγκάσει την πολιτεία να ανακοινώσει και νέα παράταση», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ Μπάμπης Δραγασάκης, δεδομένου ότι η Ένωση  λειτουργεί το ανάλογο τμήμα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα ktimatologio.gr  όσοι έχουν ακίνητη περιουσία  καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

«Εμείς έχουμε ολοκληρώσει και καταθέσει ήδη στο Κτηματολόγιο γύρω στις 300 αιτήσεις οι οποίες έγιναν δεκτές και δεν είχαμε ούτε μια επιστροφή, πράγμα που δείχνει ότι τα συνεργεία μας κάνουν πολύ προσεκτική δουλειά στη σύνταξη των φακέλων του κάθε ενδιαφερόμενου. Πριν από ένα μήνα και με μεγάλη καθυστέρηση ξεκινήσαμε να δεχόμαστε στην Ένωση τους ενδιαφερόμενους που ήθελαν να τους ανλάβουμε τη σύνταξη του φακέλου τους για την κατάθεση της δήλωσης τους στο κτηματολόγιο.

Εδώ στο Λασίθι όπως συμβαίνει σε όλη την Κρήτη ο κόσμος δεν έχει κατοχυρώσει την περιουσία του με συμβόλαια. Έτσι χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλη γραφειοκρατία για  να γίνουν οι δηλώσεις των ακινήτων που προέρχονται π.χ. από χρησικτησία.

Πιστεύω ότι τώρα θα πρέπει να πάρουν την απόφαση τους όλοι οι συντοπίτες , να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στο κτηματολόγιο εμπρόθεσμα , γιατί η διαδικασία είναι υποχρεωτική και μετά  τις 3 Μαϊου, θα είναι κοστοβόρα και θα έχει περισσότερο τρέξιμο», πρόσθεσε ο κ Μπάμπης Δραγασάκης.

Η εικόνα που μας μετέφερε ο γεωπόνος-μελετητής κ Μιχάλης Πλατής , ο οποίος λειτουργεί ανάλογα γραφεία συγκέντρωσης δικαιολογητικών για το κτηματολόγιο στην Ιεράπετρα , τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία, είναι ότι σε επίπεδο Νομού Λασιθίου οι δηλώσεις που έχουν κατατεθεί βρίσκονται γύρω στο

 5-6%

«Η προσέλευση του κόσμου είναι πάρα πολύ μικρή σε όλο το Νομό Λασιθίου και οι δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν ξεπερνούν το 5-6%. Ο κόσμος άργησε πάρα πολύ να ξεκινήσει να συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις 18 Μαρτίου, να λήξει η πρώτη προθεσμία που είχε δοθεί και μετά  αρχίσαμε να βλέπουμε τον κόσμο να  αντιλαμβάνεται ότι είναι μια υποχρέωση η δήλωση των ακινήτων στο κτηματολόγιο, από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.

Αν και είμαι σίγουρος ότι θα δοθεί αναγκαστικά και άλλη παράταση, θέλω να πω σε όλους να ξεκινήσουν σιγά-σιγά τη διαδικασία. Να έρθουν αρχικά να πάρουν τα χαρτιά που χρειάζονται, να ιδούν τι έγγραφα πρέπει να μας προσκομίσουν, να γίνει ο εντοπισμός των ακινήτων τους στους χάρτες και να βρεθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η δήλωση σωστά και χωρίς λάθη» πρόσθεσε ο μελετητής κ Μιχάλης Πλατής.

Related posts

Με απόφαση του Δημάρχου Ιεράπετρας κλείνουν τα σχολεία του Δήμου

admin

ΔΕΙΤΕ το νέο ωράριο των καταστημάτων από τις 4 Μαϊου

admin

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

admin

Leave a Comment