Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΦΟΥΝΑΡΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 

Με εντυπωσιακά μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια , αναβίωσε και  εφέτος το έθιμο της φουνάρας  και του τσικνίσματος σε πολλά κεντρικά σημεία αλλά και στις γειτονιές της Ιεράπετρας.

Από τα παλιά χρόνια η Τσικνοπέμπτη στην Ιεράπετρα, ήταν ημέρα με πολλές φωτιές σε αλάνες και πλατείες, με ψησταριές ,  σουβλάκια και παρέες που γλεντούσαν με παραδοσιακό τρόπο, πίνοντας τη ρακί η το κρασάκι τους και ανταλλάσσοντας ευχές για καλές Αποκριές και Καλή Σαρακοστή.

Το  έθιμο της φουνάρας και εφέτος ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο του ανανεωμένου προγράμματος των καρναβαλικών εκδηλώσεων που έχουν οργανώσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Νέο Πολιτιστικό Σύλλογο Ιεράπετρας.

Οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης εφέτος περιλάμβαναν φουνάρες σε 7 κεντρικά σημεία του εμπορικού κέντρου της Ιεράπετρας, σε ορισμένα από τα οποία είχαν ξεκινήσει να ψήνουν και να τσικνίζουν από νωρίς το μεσημέρι. Οι φουνάρες συνεχίστηκαν να ανάβουν και μετά το απόγευμα σε διάφορα σημεία της πόλης με αποκορύφωμα το βράδυ στην πλατεία Ηρώου, όπου είχαν ανάψει τρείς φουνάρες  τα μέλη του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου και έψηναν σουβλάκια κερνώντας όλους εκείνους που κατέβηκαν στην πλατεία για να διασκεδάσουν και να χορέψουν με την ωραία μουσική που έπαιζαν γνωστοί  dj ενώ παράλληλα τα μικρά παιδιά παρακολούθησαν τα σόου με τους ξυλοπόδαρους και τις φωτιές.

«Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου  στα τσικνίσματα και στις φουνάρες που έχουμε οργανώσει και ευτυχώς ο καιρός μας βοήθησε καθώς βελτιώθηκε τις βραδινές ώρες.

Όλες οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχουμε οργανώσει πάνε καλά με τη συμμετοχή του κόσμου να μας δίνει δύναμη. Το τριήμερο  της μεγάλης Αποκριάς, περιμένουμε τους επισκέπτες μας από κάθε γωνιά της Κρήτης να τους φιλοξενήσουμε και να περάσουμε όμορφα με τον Σάββα Πούμπουρα στο Γεραπετρίτικο Καρναβάλι, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία» μας είπε από την πλατεία Ηρώου της Ιεράπετρας η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Δήμου Ιεράπετρας κ Μαρία Σακαδάκη.

Με την τσίκνα  και τον καπνό στις ψησταριές  και τις φουνάρες που έκαιγαν μέχρι τα μεσάνυκτα της  Τσικνοπέμπτης στην Ιεράπετρα, οι ιεραπετρίτες ξόρκιζαν το κακό, για να πάει καλά η Σαρακοστή χωρίς κακοτυχίες.

«Σύμφωνα με τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα μας στην Ιεράπετρα, οι φουνάρες βοηθούν στο να ξορκίσουμε το κακό και να φέρουμε καλοτυχία στην πόλη και τους κατοίκους της . Εμείς το διασκεδάζουμε , περνάμε πάρα πολύ καλά και περιμένουμε όλη την Κρήτη να είναι μαζί μας στο Γεραπετρίτικο Καρναβάλι το τριήμερο της Μεγάλης Αποκριάς. Πάρα πολλοί άνθρωποι δουλεύουν εδώ και καιρό για να κάνουμε το καρναβάλι της νοτιότερης πόλης της Ελλάδας κάθε χρόνο καλύτερο και μεγαλύτερο. Οι δεκάδες ομάδες των καρναβαλιστών με τα υπέροχα και ευφάνταστα άρματα τους και οι χιλιάδες επισκέπτες και θεατές που θα συγκεντρωθούν στην οδό Δημοκρατίας για να παρακολουθήσουν την καρναβαλική μας παρέλαση την 1η του Μάρτη, με τον ανεπανάληπτο φαρσέρ της Τηλεόρασης Σάββα Πούμπουρα, θεωρώ ότι,  θα συντελέσουν στο να πετύχουμε για άλλη μια χρονιά το στόχο μας», δηλώνει σίγουρη για την επιτυχία,  η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ιεράπετρας κ Μαρία Κουβάκη.

Στο μεταξύ στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας που παραμένουν ανοικτά 12 μήνες το χρόνο έρχονται καθημερινά κρατήσεις για το τριήμερο της μεγάλης Αποκριάς και αυτό θα βοηθήσει να τονωθεί αυτές της μέρες και ο τομέας του καφέ και της εστίασης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζής: «Περιφέρεια και φορείς της Έρευνας βρίσκουν λύσεις και θα προχωρήσει ο κόμβος Καινοτομίας»

admin

4η Αγροτική Έκθεση Ιεράπετρας AgroExpo 2021.

admin

Tρίτο διαδικτυακό σεμινάριο της 4 ης ομάδας του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά.

admin

Leave a Comment