Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ… ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Οι παραγωγοί κηπευτικών στην Ιεράπετρα , έχουν περάσει μέχρι  στιγμής μια πάρα πολύ δύσκολη σαιζόν, με χαμηλές τιμές πριν την κακοκαιρία «Ελπίς», με τα αγροτικά εφόδια , λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά να έχουν φτάσει στα ύψη,  με την παρατεταμένη περίοδο των χαμηλών θερμοκρασιών να απειλεί τις ευπαθείς  στο ψύχος καλλιέργειες, και  με την  παραγωγή των  πρώιμων Κηπευτικών να έχει μειωθεί κατακόρυφα.

 Από τα ξημερώματα της Παρασκευής  ωστόσο οι πιεσμένοι οικονομικά παραγωγοί διαπιστώνουν  ακόμη ότι,  γίνονται ξανά στόχος σπείρας κλεφτών , που εισβάλει τις νύχτες  στα θερμοκήπια και κλέβει τα προϊόντα πάνω από τα φυτά,  προκαλώντας  πολλές ζημιές στην ίδια την καλλιέργεια.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο 62χρονος αγρότης Νίκος Μεταξάκης , πηγαίνοντας να ξεκινήσει τη συγκομιδή αγγουριών στο θερμοκήπιο του στο 3ο χιλιόμετρο Ιεράπετρας-Γρα Λυγιάς, δίπλα σε έναν πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο, ανατολικά του κτηρίου της πρώην ΑΓΡΕΞ, διαπίστωσε ότι, άγνωστοι δράστες είχαν σκίσει από τη βόρεια πλευρά της εγκατάστασης του με μαχαίρι το πλαϊνό του πλαστικού κάλυψης και είχαν κλέψει τα αγγούρια που τις τελευταίες μέρες έχουν ακριβύνει και έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ το κιλό.

«Όσο καιρό ήταν φθηνά τα κηπευτικά δεν είχαμε κρούσματα κλοπών στα θερμοκήπια όπως είχαμε πέρυσι και πρόπερσι. Τώρα μετά τον τελευταίο χιονιά,  επειδή μειώθηκαν  οι παραγόμενες ποσότητες των κηπευτικών και οι τιμές ανέβηκαν σε ορισμένα προϊόντα ακόμα και πάνω από 2 ευρώ, άρχισαν πάλι οι σπείρες των κλεφτών να αλωνίζουν στην αφύλακτη ύπαιθρο. Μου κάνει εντύπωση όμως το θράσος τους . Γιατί ήρθαν στο δικό μου θερμοκήπιο που βρίσκεται πάνω σε πολυσύχναστο δρόμο και έσκισαν  με μαχαίρι το πλαϊνό πλαστικό κάλυψης από την βόρεια πλευρά , ρισκάροντας να γίνουν αντιληπτοί από κάποιον διερχόμενο. Σίγουρα ήταν τουλάχιστον δυο άτομα με κάποιο αυτοκίνητο που δεν άφησε ίχνη γιατί  το είχαν παρκάρει πάνω στην άσφαλτο. Φαίνεται ότι αυτός που μπήκε μέσα στο θερμοκήπιο και άφησε ίχνη στο βρεγμένο χώμα ότι ήταν εύσωμος , αφού το άρβυλο που μάλλον φορούσε είναι 44 η 45 νούμερο και αυτό έχει αποτυπωθεί στη λάσπη.

Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα κιλά προϊόντων μου έκλεψαν και δεν είναι αυτό που με απασχολεί σήμερα. Θέλω όμως να παρακαλέσω όποιον είδε κάποιο ύποπτο αυτοκίνητο τη νύχτα της Πέμπτης μέχρι το ξημέρωμα της Παρασκευής στο δρόμο ανατολικά της ΑΓΡΕΞ να με ενημερώσει η να καλέσει την Ασφάλεια Ιεράπετρας να το δηλώσει», μας είπε το θύμα της κλοπής που μας κάλεσε στο θερμοκήπιο του, ο 62χρονος Νίκος Μεταξάκης.

Ενημερώθηκε για το περιστατικό η Ασφάλεια Ιεράπετρας και ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης, η αντίδραση του οποίου ήταν άμεση.

«Μαζί με τις περιπολίες που θα κάνουν τις νύχτες στις αγροτικές περιοχές τα αυτοκίνητα της Ελληνικής Αστυνομίας, θα οργανώσουμε κι εμείς οι αγρότες ομάδες περιφρούρησης που θα ξεκινήσουν αμέσως από απόψε το βράδυ να περιπολούν στις πιο ευάλωτες περιοχές,  για να αποτρέψουμε  τους επίδοξους κλέφτες από το να σχεδιάσουν και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις κλοπής κηπευτικών από τα θερμοκήπια και καταστροφής των καλλιεργειών μας , γιατί στη βιασύνη τους να τελειώσουν γρήγορα την κλεψιά και να φύγουν  όπως- όπως, μη πιαστούν επ΄ αυτοφόρω, προξενούν μεγάλη καταστροφή στα φυτά υπονομεύοντας τον μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας», μας είπε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ.  Νεκτάριος Παπαδάκης.

Η αγανάκτηση και η οργή των παραγωγών που έχουν μπεί πάρα πολλές φορές στο στόχαστρο των κλεφτών είναι σε τέτοιο βαθμό , που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ξεφύγει ο έλεγχος και να έχουμε αιματηρά επεισόδια , στην περίπτωση που οι αγρότες βρεθούν σε απόσταση αναπνοής με τους κλέφτες την ώρα της κλοπής.

                                                                 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη από το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου και έως την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

admin

Στόχοι κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας

admin

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Στο “έλεος του θεού” πολιτιστική κληρονομιά και σημεία ενδιαφέροντος στον Δήμο Ιεράπετρας.

admin

Leave a Comment