Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ»

Ενώ τα προβλήματα στον κλάδο των κηπευτικών, λόγω της μικρής ζήτησης, των χαμηλών τιμών και των μεγάλων αυξήσεων των αγροτικών εφοδίων και του κόστους παραγωγής διογκώνονται, ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης, επαναφέρει το αίτημα των κορονοενισχύσεων του συνόλου των παραγωγών εκτός εποχής κηπευτικών, που αγωνίζονται για τρίτη συνεχόμενη σαιζόν , εν μέσω πανδημίας, να παραγάγουν ποιοτικά υγιεινά κηπευτικά,  χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα μικρό έστω εισόδημα , αφού αυτό «πνίγεται» από τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα μεταφορικά , στα είδη συσκευασίας , στα αγροτικά εφόδια , στα  λιπάσματα και στα εργατικά.

«Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες μικρές οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στο τέλος του 2020 από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Μάκη Βορίδη, στους παραγωγούς ορισμένων και όχι όλων των πρώιμων κηπευτικών, ο κλάδος των κηπευτικών της Κρήτης δεν έχει πάρει τίποτα άλλο, παρά τα αιτήματα μας  που έχουν φτάσει στο γραφείο του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιου Λιβανού.

Ενώ ο  νέος υπουργός υπόσχεται οικονομικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας σε άλλους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, ο κλάδος των κηπευτικών της Κρήτης φαίνεται ότι αγνοείται από τον κ Λιβανό.

Εμείς θα ξανά θέσουμε το θέμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ασκήσουμε   όση πίεση μπορούμε, για να ακουστεί η φωνή των παραγωγών κηπευτικών της Κρήτης, που για τρίτη  συνεχόμενη σαιζόν παράγουν τα καλύτερα προϊόντα της Ευρώπης, χωρίς να μπορούν να πληρωθούν τον κόπο και τον ιδρώτα τους», μας είπε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης που είναι και πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Κάμιρος» η «Κρητικό Περβόλι».

Οι περιορισμοί λόγω πανδημίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν περιορίσει σε ποσοστό πάνω από -60% την κίνηση στην αγορά και ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης, που αναγκαστικά έχει μειώσει τον κύκλο εργασιών του.

Ενώ τα τρια  τελευταία χρόνια καλλιεργούνται οι ίδιες εκτάσεις με κηπευτικά στην Κρήτη, και παράγονται σχεδόν οι ίδιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων  σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας, η υποκατανάλωση στις χώρες της Ευρώπης και η μικρή ζήτηση στις Ελληνικές λαχαναγορές , προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις στις τιμές των κηπευτικών που τα περισσότερα πωλούνται κάτω του κόστους παραγωγής και αυτό οδηγεί τον αγροτικό κόσμο στη χρεωκοπία.

«Αν δεν το καταλάβει  ο κ Λιβανός, ότι μας οδηγεί η πανδημία στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών μας , αφού πλέον έχουν καταστεί ασύμφορες, όλες σχεδόν  οι καλλιέργειες κηπευτικών, να μας δώσει οικονομικές ενισχύσεις όπως μας είχε υποσχεθεί ο προκάτοχος του, η αγροτική οικονομία θα συνεχίσει να φθίνει και όλοι εμείς οι παραγωγοί θα ψάξουμε να αλλάξουμε επάγγελμα», πρόσθεσε ο κ Νεκτάριος Ππαπαδάκης, ο οποίος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συντονίζει τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Ιεράπετρας, τα οποία επιχειρούν από το πρωί της Τετάρτης να αποκαταστήσουν τις μικροζημιές που έχει προκαλέσει στο αγροτικό οδικό δίκτυο η κακοκαιρία «Διομήδης».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ.

Μέτρα στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα ζητά  και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οροπεδίου Λασιθίου. Ο   Βουλευτής   Λασιθίου  του ΣΥΡΙΖΑ   Μανόλης   Θραψανιώτης   κατέθεσε   κοινοβουλευτική αναφορά   με   αποδέκτη   το   Υπουργείο   Αγροτικής   Ανάπτυξης   και   Τροφίμων   καταθέτοντας  την σχετική επιστολή   του   Αγροτικού   Συνεταιρισμού   Οροπεδίου   Λασιθίου.

  Σε   αυτήν μεταφέρεται η αγωνία και η ανησυχία αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Λασιθίου που πλήττονται βαρύτατα από τις τεράστιες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και το αυξανόμενο   κόστος παραγωγής. Η ακρίβεια δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο της  ελληνικής  κοινωνίας  και η απουσία ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού   κόσμου   αποτυπώνει   την   έλλειψη   επάρκειας   της   Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων, απειλεί τη βιωσιμότητα των αγροτών, διαλύει την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε φτωχοποίηση τα μεσαία και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας .

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Κύκλωμα χρυσού: Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης των λαθρεμπόρων

admin

Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Μητέρα βρήκε τον 58χρονο γιο της απαγχονισμένο στο σπίτι του

admin

Διέρρηξαν σπίτι στην Ιεράπετρα και άρπαξαν χρυσαφικά βαφτίσεων και χρήματα

admin

Leave a Comment