Με πολύ μεγάλα ποσοστά από την αρχή της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, που ξεπερνούν και το -50%, οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Ιεράπετρας , επιχειρούν να δελεάσουν το καταναλωτικό κοινό, προκειμένου να πετύχουν να αναθερμάνουν την αγοραστική κίνηση, που παρουσίασε κατά τη διάρκεια των εορτών πτώση γύρω στο -15%.
«Η κίνηση κατά τη διάρκεια του δεκαπενθημέρου των εορτών των Χριστουγέννων δεν ήταν η αναμενόμενη. Στην Ιεράπετρα οι τζίροι των καταστημάτων σε γενικές γραμμές παρουσίασαν πτώση γύρω στο -15% ενώ σε Πανελλαδική έρευνα που έγινε, το 50% των εμπορικών καταστημάτων κατέγραψαν πτώση του τζίρου τους. Δυστυχώς το κοινωνικό μέρισμα που μοιράστηκε δεν έφτασε στην κατανάλωση, γιατί ο κόσμος είχε πάρα πολλές υποχρεώσεις τον τελευταίο μήνα που περασμένου χρόνου. Θεωρώ ότι το κοινωνικό μέρισμα επέστρεψε ξανά στα κρατικά ταμεία, μέσω των τελών κυκλοφορίας, του ΕΝΦΙΑ και των άλλων οφειλών που είχε ο κόσμος προς το κράτος», μας είπε ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης , τέως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Απόστολος Παπαϊωάννου.
«Στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που μόλις ξεκίνησαν, όλοι μας προσδοκούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, δημιουργώντας μεγάλες ευκαιρίες για αγορές σε ποιοτικά προϊόντα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις από την αρχή που ξεπερνούν και το -50%. Ζητούμε από το καταναλωτικό κοινό να υποστηρίξει την τοπική αγορά της Ιεράπετρας και να αποτελέσει τον μοχλό στήριξης της τοπικής μας οικονομίας», κατέληξε ο κ Παπαϊωάννου.
Ο Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Ιεράπετρας, προσκαλεί τους καταναλωτές, να κάνουν την έρευνα τους , για να προχωρήσουν έπειτα σε συμφέρουσες αγορές επιλέγοντας τα ποιοτικότερα καταναλωτικά αγαθά.
«Από την πρώτη μέρα των εκπτώσεων οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Ιεράπετρας, άρχισαν να προσφέρουν καινούργια ποιοτικά εμπορεύματα με εκπτωτικές τιμές που ξεπερνούν το -50%.
Η σχέση ποιότητας και τιμής διαμορφώνει φέτος ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τις πιο μεγάλες καταναλωτικές ευκαιρίες , για αγορές που όλοι αναβάλαμε περιμένοντας την εκπτωτική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.
Τώρα πια οι Ιεραπετρίτες καταναλωτές δεν έχουν κανένα λόγο να ψάχνουν σε άλλες αγορές ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές , γιατί τα βρίσκουν λίγα μέτρα από την πόρτα τους. Υπολογίζουν μάλιστα ότι ψωνίζοντας στον τόπο τους από ντόπιες επιχειρήσεις, τα χρήματα τους κάνουν τον κύκλο και ξαναγυρίζουν στην τσέπη τους», αναφέρει σχετικά ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ Γιώργος Γιακουμάκης.
ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Από τους πιο έμπειρους επιχειρηματίες στο χώρο της ένδυσης και της υπόδησης στο Εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, ο κ Μανόλης Κουρίνος, θεωρεί ότι η Ιεραπετρίτικη αγορά έχει χάσει τη δυναμική της .
«Με ανησυχεί το γεγονός, ότι ο κόσμος , έχει πολύ κακή ψυχολογία και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά με μιζέρια και απάθεια. Ο κόσμος δεν έχει διάθεση να καταναλώσει χρήματα , γιατί του έχουν διαλύσει την ψυχολογία του.
Παρόλα αυτά, εκείνο που με κάνει να ελπίζω για σοβαρή ανάκαμψη στην περίοδο των εκπτώσεων, είναι ότι, τα μαγαζιά της Ιεράπετρας , έχουν ανεβάσει τον πήχη και σε ποιότητα και σε ευκαιρίες κάνοντας από την αρχή μεγάλες πραγματικές εκπτώσεις, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Όταν ο καταναλωτής μένει και ψωνίζει στον τόπο, αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο κέρδος για την τοπική οικονομία», προσθέτει ο κ. Μανόλης Κουρίνος.
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
Η αγορά της Ιεράπετρας καταγράφει απώλειες φέτος γιατί εκτός από την κακή ψυχολογία των καταναλωτών, έχουν παρουσιάσει μείωση και τα αγροτικά εισοδήματα.
«Οι αγρότες φέτος δεν πούλησαν λάδι γιατί δεν είχαν καθόλου παραγωγή. Ήταν απο τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας 20ετίας.
Στα δε κηπευτικά, οι παραγωγοί αγγουριού μέχρι τώρα, δεν έχουν πάει καλά. Οι περισσότεροι παραγωγοί ντομάτας, θα αρχίσουν να εισπράττουν μετά τα τέλη Ιανουαρίου, γιατί οι πρώιμες φυτεύσεις ήταν ελάχιστες , ενώ οι παραγωγοί πιπεριάς και μελιτζάνας, τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να παίρνουν καλές τιμές στα προϊόντα τους.
Η αγορά της Ιεράπετρας αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσει να κινείται ικανοποιητικά από τον Φλεβάρη, ενώ η ρευστότητα του αγροτικού χρήματος θα βρεθεί σε καλά επίπεδα, μετά τα μέσα του Μάρτη. Ας μην είναι βιαστικοί λοιπόν οι έμποροι της Ιεράπετρας. Το αγροτικό χρήμα μπορεί να αργήσει λίγο, αλλά θα κάνει την εμφάνιση του δυναμικά στην αγορά », μας είπε ο γεωπόνος κ Γρηγόρης Δαμουλάκης.