Με πολύ καλύτερες συνθήκες ξεκίνησε το πρόγραμμα δακοκτονίας φέτος σε όλο το Ν Λασιθίου, συμπεριλαμβανομένου και του κάμπου της Ιεράπετρας, που έμεινε αψέκαστος τα δυο τελευταία χρόνια.
Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και
Κτηνιατρικής Λασιθίου παρακολουθεί τις αναφορές των κατά τόπους παγιδοθετών, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν μέχρι σήμερα υπό έλεγχο οι πληθυσμοί του δάκου.
Ζητά μάλιστα από τους ελαιοπαραγωγούς να μην ποτίζουν υπερβολικά τα λιόφυτα τους, γιατί έτσι προσελκύουν περισσότερο το έντομο .
Στην Ιεράπετρα όπου τα δυο τελευταία χρόνια έμεινε αψέκαστος ο κάμπος, επειδή δεν έδειξε ενδιαφέρον κανείς εργολάβος να αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος, φέτος έστω και την ύστατη ώρα, προσφέρθηκε να αναλάβει τη δακοκτονία, από το Στόμιο , την Ιεράπετρα μέχρι και τον Άγιο Ιωάννη, ο Β΄ Ελαιουργικός Συνεταιρισμός «Δήμητρα», ξεκινώντας από την Τρίτη 25 Ιουνίου να πραγματοποιεί τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό.
«Αναλάβαμε την τελευταία στιγμή αφού δε μπορούμε να αφήσουμε για άλλη μια χρονιά τον κάμπο της Ιεράπετρας στις ορέξεις του πληθυσμού του δάκου.
Τα συνεργεία μας ήδη κάνουν τον πρώτο ψεκασμό και παρακαλούμε όσους έχουν περιφραγμένα και κλειδωμένα λιόφυτα να τα αφήσουν ανοικτά για 8 ημέρες τουλάχιστον , ώστε να μπορούν τα τρακτέρ μας , να μπαίνουν μέσα, για να ψεκάζουν όλα τα λιόφυτα», μας είπε ο πρόεδρος του Β΄Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ Αντώνης Φρονιμάκης.
«Πιστεύω ότι αν γίνει όπως πρέπει φέτος ο ψεκασμός του δάκου, να καταφέρουμε να έχουμε μια καλή σοδειά με ποιοτικότερο λάδι. Αν όλα πάνε καλά , με την ελλειμματική καρπόδεση που είχαμε φέτος, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το 60% της μέσης παραγωγής του κάμπου. Μην ξεχνάμε ότι στα τρια τελευταία χρόνια της ξηρασίας η παραγωγή λαδιού της Ιεράπετρας, δεν ξεπερνούσε το 20% μιας καλής χρονιάς.
Εκτιμώ όμως ότι μετά το βροχερό χειμώνα που είχαμε, με την ανάπτυξη που βλέπω στα ελαιόδεντρα, την επόμενη σαιζόν, θα μιλάμε για μια πολύ μεγάλη παραγωγή που μπορεί να φτάσει και το 90%» πρόσθεσε ο «βετεράνος» ελαιουργός κ Μανόλης Παπαδάκης
Ενώ έχει ξεκινήσει από την Τρίτη ο ψεκασμός του δάκου, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται στα χωράφια τους και απομακρύνουν τα ζώα τους που βρίσκονται στην ύπαιθρο. Η αρμόδια υπηρεσία αναρτά ανακοινώσεις σε κάθε χωριό έτσι ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν έγκαιρα το πρόγραμμα. Οι ψεκασμοί είναι δολωματικοί, ενώ στο φυτοφάρμακο προστίθεται ειδικό σκεύασμα που προσελκύει το έντομο και έτσι δεν χρειάζεται να ψεκάζεται κάθε δέντρο.
Δεν υπάρχει λόγος να φορτώνεται το περιβάλλον με φυτοφάρμακα. Φέτος θα πραγματοποιηθούν έξι συνολικά ψεκασμοί μέχρι τέλος Νοεμβρίου , οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία.
Οι δοκιμαστικές καταγραφές του πληθυσμού της πρώτης γενιάς του δάκου στον κάμπο της Ιεράπετρας, έδειξαν ότι, το πρόγραμμα δακοκτονίας φέτος, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, για να έχει στη συνέχεια και τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα, στην προστασία του ελαιόκαρπου, σε μια χρονιά όπου αναμένεται μεγάλη παραγωγή στο νομό Λασιθίου.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όμως, οι έμποροι και οι τυποποιητές ελαιολάδου, οι οποίοι ζητούν καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας λάδι, για να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση της αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Μας ενδιαφέρει η παραγωγή ποιοτικού ανταγωνιστικού προϊόντος για να κρατήσουμε τις αγορές που έχουμε. Αν δεν καταπολεμηθεί φέτος σωστά ο δάκος, ποιοτικό λάδι δε μπορεί να παραχθεί. Ο καιρός που ήταν σύμμαχος του ελαιοπαραγωγού , έχει βοηθήσει και τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε έγκαιρα τον ελαιόκαρπο από το δάκο», μας είπε ο τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου κ. Γιώργος Νικολαράκης, από την Καλαμαύκα.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗ