Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι νέες τάσεις για την απολύμανση των εδαφών τέθηκαν επί τάπητος σε ημερίδα στο Ηράκλειο

Με ενδιαφέροντα συμπεράσματα τόσο για τους αγρότες, όσο και τους επιστήμονες γεωπόνους αναφορικά με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο σε σχέση με τις απολυμάνσεις των εδαφών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ηράκλειο Κρήτης σχετική ημερίδα. Είχε προηγηθεί, το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Απολύμανση του Εδάφους και των Υποστρωμάτων, στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τις 9-13 Σεπτεμβρίου 2018, που διρογάνωσαν η Διεθνής Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Ελληνική Φυτιατρική Εταιρεία.

Το θέμα της μετασυνεδριακής ημερίδας, την οποία είχε τη δυαντότητα να παρακολουθήσει από κοντά ο ΑγροΤύπος, που ήταν και χορηγός επικοινωνίας στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο, ήταν η ενημέρωση στις παγκόσμιες εξελίξεις επί των απολυμάνσεων του εδάφους. Σημειωτέον ότι η ημερίδα αυτή οργανώθηκε από τα μέλη της τοπικής οργανωτικής επιτροπής σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης.

Συντονιστής της εκδήλωσης, στην οποία και παραβρέθηκαν γεωπόνοι, τεχνολόγοι γεωπόνοι, αλλά και πλήθος παραγωγών, ήταν ο Καθηγητής, κ. Ελευθέριος Τζάμος, ο οποίος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους χαρακτήρισε το Συνέδριο ως «εξαιρετική εβδομαδα ανταλλαγής απόψεων νέων, παλιότερων, εξελιγμένων και ανάπτυξης προβληματισμών».

Ο κ. Μιχάλης Κολυβάς από την «K&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ» ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Το Cleanstart στην Ελλάδα», μιας πλατφόρμας ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την απολύμανση των εδαφών, η οποία απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου, δηλαδή τους γεωπόνους, με απώτερο σκοπό τις υπηρεσίες για τους αγρότες.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση νηματωδών και μυκήτων εδάφους με τη χρήση χημικών και βιοδραστικών προϊόντων. Θεωρώ ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Κάνουμε τεχνική κατάρτιση παραγωγών και γωπόνων, θέλουμε να κάνουμε συνέργεια προϊόντων για εφαρμογή και να εισάγουμε καινούργια καλλιεργητικά μέτρα. Κάνουμε επίσης χάρτη παθογόνων και νηματωδών, ώστε να ξέρουμε ανά περιοχή ποιά υπάρχουν και όσον αφορά στα παθογόνα, παίρνουμε δείγματα από το έδαφος για ταυτοποίησή τους. Επόμενο βήμα είναι να γίνει συσχέτιση εδαφών με καλλιέργειες και τη δυνατότητα παθογένεσης, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το ΑΠΘ. Παράλληλα, καταρτίζουμε το ιστορικό του εδάφους, ώστε να ξέρουμε την επόμενη χρονιά, τι πρέπει να κάνουμε».

«Από κει και πέρα θέλουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι ποιότητες του εδάφους και αυτό θέλει να κάνει το cleanstart, κάνουμε εφαρμογές χωρίς να ξέρουμε τη σύσταση του εδάφους. Πρέπει να το γνωρίσουμε», κατέληξε.

Η κα Άννα Καλαμαράκη, από την εταιρεία «Άλφα Γεωργικά Εφόδια ΑΒΕΕ» αναφέρθηκε στην χλωροπικρίνη ως μέσο για μια «ολοκληρωμένη διαχείριση απολύμανσης εδαφών», καθώς επίσης και την προσπάθεια για την επανέγκρισή της σε επίπεδο ΕΕ, που είναι σε εξέλιξη.

«Είναι πολύ γνωστή η χλωροπικρίνη και γίνεται προσπαθεια να πάρουμε την επανέγκριση από την ΕΕ», τόνισε, για να προσθέσει ότι «είναι εξαιρετικά αποτελεσματική η χρήση της, καθώς αντιμετωπίζει νηματώδη και ζιζάνια, σε θερμοκήπια και υπαίθρια, εφαρμόζεται στο έδαφος πριν από την φύτευση».,

Σχετικά με τη διαδικασία επανέγκρισης τόνισε ότι «έχει ξεκινήσει από το 2013 και αναμένεται η τελική απόφαση μέσα στο 2020.

Ο κ. Χάρης Μεταξάς από την εταιρεία «Agris AE» αναφέρθηκε στις συνθήκες εκείνες και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μιας σύγχρονης μονάδας παραγωγής σπορόφυτων, τονίζοντας ότι «στις συνθήκες της μονάδας, η ιχνηλασιμότητα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για το φυτώριο».

Στη γενικότερη παρουσία της εταιρείας Rijk Zwaan στην Ελλάδα, στάθηκε από την πλευρά του στην τοποθέτησή του, ο γενικός της διευθυντής, κ. Χρήστος Λάβδας, υπενθυμίζοντας ότι η εξαρχής ελληνική εταιρεία, στην οποία θήτευσε εδώ και πολλά χρόνια πέρασε στον έλεγχο της ολλανδικής εταιρείας από το 2016, απορροφώντας όλο το προσωπικό.

«Η δημιουργία νέων ποικιλιών είναι πρώτο μέλημα για μας», ανέφερε, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σταθμοί υβριδισμού σε όλο τον κόσμο. Όλα τα σπόρια παράγονται, πάνε Ολλανδία, ελέγχονται, και ξαναγυρίζουν στις χώρες για πώληση. Ιδιαίτερα στις τομάτες, όλα είναι υβρίδια και παράγοντα με διαδικασία GSPP».

«Έχουμε 1.300 ποικιλίες και φροντίζει ο Rijk Zwaan να έχουμε προϊόντα σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Λάβδας προανήγειλε μια νέα επένδυση της εταιρείας στην Ιεράπετρα, ενώ σημείωσε «ότι η πολυεθνική εταιρεία έχει μια συνεργασία με εταιρεία εντόμων, ώστε να παράγει υβρίδια με λιγότερο χνούδι ώστε να δουλεύουν καλύτερα τα έντομα, δηλ μελιτζάνα χωρίς χνούδι».

Ο κ. Μανώλης Β. Κυκριλής, από τα «Πλαστικά Κρήτης» στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα νέα πλαστικά των θερμοκηπίων και των απολυμάνσεων.

«Η δική μου ομιλια εστιάζεται σε τρεις ενότητες, τα θερμοκηπιακά φύλλα με επταστρωματική μηχανή, τη συμβολή μας μέσω των φύλλων που παράγουμε και τρίτον την κυκλική οικονομία», τόνισε ξεκινώντας, ενώ αναφέρθηκε στην εταιρεία του, η οποία σε δυο χρόνια κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας.

«Είμαστε από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, έχουμε 8 εργοστάσια σε 7 χώρες. Στην Κρητη, δυο στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Κίνα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τεχνολογία των επτά στρώσεων όσον αφορά στα φύλλα.

«Είμαστε οι πρώτοι που την φέραμε και μέσα από επταστρωματικές μηχανές παράγουμε φύλλα για κάλυψη και απολύμανση. Αυτά έχουν πλεονέκτημα ότι μπορείς να πάιξεις όσο θες με το πάχος των φύλλων», τόνισε.

Παράλληλα είπε ότι «εδώ και πολλά χρόνια διαθέταμε κοινά πλαστικά με καθόλου ή λιγη σταθεροποίηση, έχουμε τα αδιαπέρατα και τώρα τα φύλλα απολύμανσης τρίτης γενιάς, τα απόλυτα αδιαπέρατα φύλλα».

«Όταν ο κόσμος μπήκε στην ηλιοαπολύμανση το 2002 παρηγάγαμε το φύλλο τριών στρώσεων με πολυαμίδιο. Σήμερα 15.000 στρέμματα απολυμαίνονται με αυτό», κατέληξε.

Ο κ. Μανώλης Μαρκάκης αναφέρθηκε στα παγκόσμια δεδομένα για την αναερόβια απολύμανση εδαφών, σημειώνοντας τα εξής: «Βασικά η εξέλιξη της ηλιοαπολύμανσης δρα αποτελεσματικά ενάντια στα παθογόνα και ζιζάνια. Στην Ολλανδία διαπιστώθηκε τυχαία, καθώς μετά από μια μεγάλη πλημμύρα οι παραγωγοί διαπίστωσαν ότι τα πλημμυρισμένα εμφάνισαν χαμηλούς δείκτες παθογόνων. Έτσι και στην Ιαπωνια έγινε με το ρύζι. Μπορεί να γίνει με ενσωμάτωση οργανικών, κατάκλυση ώστε να διεγερθεί η αναερόβια απλύμανση εδάφους. Έχει πολλαπλούς μηχανισμούς δράσεων. Εφαρμόζεται σε Ασία, ευρώπη, ΗΠΑ, με αυξητικές τάσεις και εφαρμόζεται σε θερμοκήπια και υπαίθρια».

Ο κ. Δημήτριος Γκούμας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του βακτηριακού έλκους της τομάτας στο θερμοκήπιο. Όπως είπε «χρειάζεται έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, αλλά ειδικά στα θερμοκήπια είναι δύσκολη η αντιμετώπιση. Για να τα διαχειριστούμε χριεάζεται ολιστική αντιμετώπιση. Υπάρχουν μεθοδολογίες ώστε μέσα σε τρεις ώρες έως πέντε ημέρες να έχουμε γρήγορα αντίδραση στις καλλιέργειες. Υπάρχει ένα μηχανηματάκι αν πρόκειται για το βακτήριο».

«Για να ελαχιστοποιησουμε κίνδυνο χρειάζεται πιστοποιημένος σπόρος, συνεχής παρακολούθηση της καλλιέργειας», κατέληξε.

Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τις απολυμάνσεις του εδάφους στην Πελοπόννησο. «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σε μια περιοχή που έχει το 50% των θερμοκηπίων στη χώρα μας, για να μεταφέρω την εμπειρία μας από τις απολυμάνσεις στην Πελοπόννησο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν κάνει οι αγρότες σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, ώστε μέσω της ηλιοαπολύμανσης να αυξηθούν οι στρεμματικές αποδόσεις. «Το καρπούζι σε χαμηλή κάλυψη στην Πελοπόννησο παράγει πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες. 34.000 στρέμματα είναι με χαμηλή κάλυψη και η παραγωγή ξεπερνά τους 340.000 τόνους, 8 με 10 τόνους το στρέμμα δηλαδή. Στα πρώιμα η μέση παραγωγή είναι 5 με 7 τόνους. Δε μιλάω για τα υπάιθρια καρπούζια. Το μεγάλο κέντρο είναι ο νομός Ηλείας, το πρωιμότερο κέντρο στην ΕΕ είναι η Τριφυλλία, όπου και δραστηριοποιούμαι ως γεωπόνος και ακολουθεί η Αχαΐα», σημείωσε.

Τέλος, ο Καθηγητής, κ. Ελευθέριος Τζάμος τόνισε ότι η «ηλιοαπολύμανση έχει μακροχρόνια δράση, βοηθάει την οργανική γεωργία και τις εξαγωγές».
«Οι έρευνες έχουν γίνει στο ΓΠΑ και άλλα ιδρύματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως θα κάνουν αποδοχή οι ίδιοι οι παραγωγοί. Πρέβεζα, Πελοπόννησος, Ίρια, γίνεται κυρίως. Η ηλιοαπολύμανση έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τους πληθυσμούς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στα Τρίκαλα είναι μια ενδιαφέρουσα περιοχή γιατί καλλιεργούν τομάτα και έχουν προβήματα με τη βερτισιλίωση και τους νηματώδεις», κατέληξε.

Related posts

Σεισμός στην Κρήτη – Ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο

admin

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Βουνό ή Θάλασσα?

admin

Leave a Comment