Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ»


Η Ομάδα Γυναικών Σητείας παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην περιοχή μας και ενώ και όλος ο Σητειακός λαός συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με την έξαρση της πανδημίας, βλέπει πως για ακόμα μία φορά όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων εξαντλούνται στην «ατομική ευθύνη», αποποιούμενοι των δικών τους ευθυνών όπως η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα δωρεάν μαζικά τεστ και η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας (στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία κλπ).

«Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κατάστασης μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει καθώς από τη μία η καθυστερημένη ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος της διασποράς, και από την άλλη τα λογικά και αναγκαία τα αιτήματα των κατοίκων του Παλαικάστρου αντιμετωπίζονται απαξιωτικά σαν ουτοπικά σενάρια.

Η απάντηση του ΕΟΔΥ στην επιδείνωση της υγείας των συμπολιτών μας και την συνεχόμενη εμφάνιση θετικών κρουσμάτων είναι μονο η παράταση του αυστηρής καραντίνας. 

Είναι αυτονόητο  ότι πρέπει να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ για να γνωρίζουμε αν νοσούμε, ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για εμάς και τις οικογένειας μας.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας και το Νοσοκομείο – ΚΥ Σητείας.

Είναι αυτονόητο πώς οι μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να βρεθούν ξανά μαζί μονο όταν θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια στα σχολεία.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Οιώρες  είναι κρίσιμες και πρέπει να παρθούν τα αυτονόητα μέτρα όσο πιο έγκαιρα γίνεται», τονίζει η Ομάδα Γυναικών  Σητείας σε ανακοίνωση της προς τα ΜΜΕ.

«Προσυπογράφουμε», προσθέτουν οι Γυναίκες της Σητείας,  «τα αυτονόητα και αναγκαία αιτήματα της επιτροπής κατοίκων και φορέων του Παλαικάστρου που αφορούν όλους μας. Δυναμώνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση σε όλο το δήμο Σητείας για τα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας και απαιτούμε 

  • Να γίνουν δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ covid-19, σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Σητείας με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να δοθεί προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες πρώτης γραμμής όπως εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε supermarket, κλπ
  • Να γίνει ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων, σε όλο το Δήμο Σητείας.
  • Να ενισχυθούν άμεσα οι δημόσιες μονάδες υγείας, το Νοσοκομείο Σητείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όλων των μονάδων του Νομού.  Οι αποδυναμωμένες έως ανύπαρκτες δομές υγείας που υπήρχαν ήδη πριν την πανδημία, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο τον υγειονομικών.
  • Να ενισχυθούν τα περιφερειακά ιατρεία, το ΚΥ και ΤΟΜΥ σε όλο το Δήμο Σητείας. Ιδιαίτερα για τις περιοχές όπως στο Παλαίκαστρο, να εγκατασταθεί ιατρικό-νοσηλευτικό ΑΜΕΣΑ κλιμάκιο με ευθύνη του υπουργείου υγείας στο Παλαίκαστρο για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας για την ιατρική, ψυχολογική και άλλη στήριξη των κατοίκων.
  • Να ενισχυθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και να εξασφαλιστεί για όλους όσους έχουν ανάγκη η συνταγογράφηση φαρμάκων, η παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν διαμονή για όλους τους νοσούντες του Δήμου που δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, χωριστά από τους οικείους τους, για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κα.
  • Να διασφαλιστεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, το εισόδημα για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η ουσιαστική στήριξη των ανέργων, όσων τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα. Επιπλέον, να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Να προστατευτούν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί. Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας (εξασφάλιση επιπλέον προσωπικού καθαριότητας, αραίωση των μαθητών στις τάξεις κλπ) λόγω του “κόστους” και η οδηγία για το άνοιγμα των σχολείων κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο και βάζει σε κίνδυνο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Καλούμε όλο το Σητειακό λαό και τους μαζικούς του φορείς να βγουν μπροστά στον συνεχή και ανυποχώρητο αγώνα για να γίνουν πράξη. 

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

 Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ

Με την επίσκεψη του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και τις συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς, αναδείχτηκαν με άμεσο τρόπο οι τεράστιες ελλείψεις και αστοχίες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της έκρηξης κρουσμάτων στο Παλαίκαστρο αλλά και στα μέτρα προφύλαξης στον Δήμο Σητείας συνολικά.

Τα τεστ του ΕΟΔΥ σταμάτησαν μόλις επιβεβαιώθηκε ο αναγκαίος αριθμός για την κήρυξη της περιοχής σε λοκντάουν (μόνο το 1/3) και οι υπόλοιποι κάτοικοι έμειναν μέσα στην άγνοια και την αγωνία. Όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα πηγαίνουν στην Σητεία, στα ιδιωτικά εργαστήρια, επιβαρύνοντας   τις   μετακινήσεις.   Καμία   έγνοια   για   τις   οικογένειες   που   μπορεί   να   έχουν   ένα κρούσμα ασυμπτωματικό και να κολλήσει τους υπόλοιπους, με ιδιαίτερο κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες.

 Δεν προβλέφθηκε ιατρική υποστήριξη με παρουσία γιατρού στο χωριό, ώστε να δίνονται έγκυρες οδηγίες και να αποφεύγονται μετακινήσεις. Καμία ενημέρωση της Κοινότητας για τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων ώστε να μπορέσει να βοηθήσει ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες με τρόφιμα ή με ασφαλή διαμονή.

Μέσα   σε   αυτές   τις   έκτακτες   συνθήκες   είναι   μεγάλη   ανάγκη   να   υπάρχει   ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων του χωριού από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ταυτόχρονα   παίρνονται   περιοριστικά   μέτρα   με   διακρίσεις που είναι   αδικαιολόγητες   με οποιοδήποτε υγειονομικό κριτήριο. Δεν είναι αποδεκτό να εμποδίζονται από το μάζεμα των ελιών οι μη  κατ’ επάγγελμα αγρότες. Βάσει  του νόμου δικαίωμα στην ελαιοκομιδή έχουν και οι κάτοικοι που δηλώνουν καλλιέργεια στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) και όχι μόνο οι κατά επάγγελμα αγρότες.  Η απόφαση της Αστυνομίας πρέπει να δίνει με σαφήνεια αυτό το δικαίωμα στους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους και να ακυρωθούν τυχόν πρόστιμα για τέτοια παράβαση.

Αντίθετα σε αυτές τις συνθήκες, ανοίγουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα   μέτρο   προφύλαξης   σε   σχέση   με   την   περίοδο   που   έκλεισαν.   Η   απόλυτη   κοροϊδία   του “επιτελικού  κράτους”  σε όλους του  πολίτες   που δεινοπαθούν  και  αγωνιούν για   την  υγεία  των οικογενειών τους.

Εκτός από τα παραπάνω, οι κάτοικοι στο Παλαίκαστρο δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πώς και με ποια κριτήρια και μετρήσεις θα σταματήσει ή θα ανανεωθεί το λοκντάουν.

Ανάλογης   προχειρότητας   είναι   και   τα   μέτρα   που   παίρνονται   και   στον   ευρύτερο  Δήμο Σητείας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Τοπική Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Σητείας.

Related posts

Ξαφνικό «κανόνι» για αεροπορική εταιρεία: Ξέμειναν εκατοντάδες τουρίστες στην Κρήτη

admin

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο  ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ  ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Έκτακτο δελτίο EMY: Χιόνια και στην Αττική σε λίγες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα

admin

Leave a Comment