Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ

Τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για τα ανεπιτήρητα κοπάδια συγκεκριμένων κτηνοτρόφων που προκαλούν μεγάλης έκτασης αγροζημιές σε αμπέλια , ελιές, αμυγδαλιές και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους ανατολικά, βόρεια και δυτικά της Ιεράπετρας , είναι αμέτρητες , όπως και οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί  από ορισμένους θαρραλέους αγρότες , γιατί είναι και εκείνοι που καταπίνουν την οργή και την αγανάκτηση τους … «για να μη μπλέξουν», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση τους τελευταίους μήνες κυρίως στη δημοτική Κοινότητα Καλαμαύκας και στα γύρω από αυτήν χωριά.

Η απογοήτευση πολλών κατοίκων της Καλαμαύκας ήταν διακριτή από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου  και πάρα πολύ μεγάλη, όταν στις επισκέψεις που έκαναν στους παραδοσιακούς αμπελώνες τους στα Σκυφιά , στο Μακρύ Λιβάδι, στο Ρογδιό,  στο Γεράκι, στον Παλαίλακο, και στον Κισσό, έβλεπαν ότι τα αμπέλια τους είχαν αρχίσει να γίνονται ζωοτροφή για τις εκατοντάδες αίγες και πρόβατα που βόσκουν συνήθως αδέσποτα και ανεπιτήρητα στην ευρύτερη περιοχή.

Είχαν όμως την ελπίδα ότι κάποια σταφύλια θα έμεναν πάνω στα κλήματα για να τα μαζέψουν όταν φτάσει η ώρα του τρύγου. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον κτηνοτρόφο, γιατί όταν φόρτωσαν τις κλούβες πάνω στα αγροτικά τους, παίρνοντας μαζί τους φίλους και συγγενείς  για συνδρομή, φτάνοντας  στα αμπέλια τους νόμιζαν ότι είχαν κάνει λάθος στην τοποθεσία … Τα αμπέλια είχαν εξαφανιστεί!   Στα κτήματα τους είχαν μείνει μόνο τα κούτσουρα από τις κουρμούλες. Τα πράσινα φύλλα, οι βλαστοί και τα σταφύλια είχαν γίνει ζωοτροφή για τις αίγες και τα πρόβατα. Σαν να είχε πέσει βόμβα στον αμπελώνα.

Η δε δεξαμενή νερού για την

πυρασφάλεια της περιοχής, έγινε ποτίστρα των ζώων από τους κτηνοτρόφους που θεωρούν ότι καθετί που βρίσκεται στο βουνό είναι ιδιοκτησία τους. 

Τα θύματα της ασυδοσίας ορισμένων κτηνοτρόφων, παλαιότερα έκαναν τις καταγγελίες τους στο τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας. Τώρα τις υποθέσεις αυτές αναλαμβάνει το Δασαρχείο στο οποίο υπάγεται η παλιά Αγροφυλακή.

 Μετά τις καταγγελίες που έγιναν πρόσφατα  στο Δασαρχείο  έγινε  η σχετική αυτοψία από τους αρμόδιους αγροφύλακες προκειμένου να κατατεθούν μαζικά μηνύσεις από όλα τα θύματα των ανεπιτήρητων κοπαδιών.

«Έχουμε καλέσει ιδιώτη γεωπόνο από το  Ηράκλειο,  ο οποίος  θα βρίσκεται την Πέμπτη και την Παρασκευή 7 και 8 Οκτωβρίου στο χωριό μας , προκειμένου να εξατομικεύσει όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες μας , για τον καθένα ξεχωριστά,  και να προχωρήσουμε στη συνέχεια  όλοι  μαζί σε μηνύσεις και αγωγές , όχι μόνο για να καταδικάσουμε την  ασυδοσία των κτηνοτρόφων,  αλλά και για να ζητήσουμε αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που μας έχουν καταστρέψει με τα κοπάδια τους», μας είπε ένα από τα  δεκάδες θύματα των ανεπιτήρητων και αδέσποτων κοπαδιών,  ο 71χρονος αγρότης κ Γιάννης Μπιλανάκης.

«Μόλις την περασμένη Δευτέρα εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Νεάπολης μία από τις 7 μηνύσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα σε συγκεκριμένο κτηνοτρόφο , ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην σε 6 μήνες φυλακή  για τις ζημιές που μου είχε προξενήσει παλαιότερα  με τα ζώα του. Πρέπει όμως για να αποζημιωθώ τώρα,  να  κάνω και αγωγή να πληρώνω δικηγόρους και να μην ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να πληρωθώ για τη ζημιά που μου έχει κάνει.

Αυτή τη στιγμή η ζημιά που έχουν προκαλέσει  εφέτος στα αμπέλια , στις ελιές , στις αχλαδιές , στις αμυγδαλιές και σε άλλες υπαίθριες καλλιέργειες τα αιγοπρόβατα είναι ανυπολόγιστες.

Έχουν καταστραφεί οι εναπομείναντες  αγρότες στην Καλαμαύκα, στην Ανατολή, στις Μάλλες , στον Κρούστα και στην Πρίνα και όσο αγωνίζεσαι για να βρείς το δίκιο σου βλέπεις ότι η πολιτεία με τους νόμους που έχει θεσπίσει,  προστατεύει τους παραβάτες κτηνοτρόφους  και όχι τους ταλαιπωρημένους αγρότες.

Εμένα προσωπικά τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα μου έχουν καταστρέψει ολόκληρη την περιουσία μου,  όπως και της συζύγου μου που κατάγεται από  γειτονικό χωριό», καταλήγει ο 71χρονος Γιάννης Μπιλανάκης, ενώ μας θυμίζει ότι για το ίδιο πρόβλημα έχουν γίνει στην Καλαμαύκα πριν μερικά χρόνια λαϊκές συνελεύσεις καταδίκης των υπαίτιων της καταστροφής της αγροτικής παραγωγής των δυτικών χωριών της Ιεράπετρας, χωρίς ποτέ να έχει καταφέρει κανείς παράγοντας και καμιά Υπηρεσία να βάλει μια κάποια  τάξη στην  ύπαιθρο.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Τιμές κηπευτικών Ιεράπετρας σήμερα 01-02-2021

admin

Το 2018 έχει οριστεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

admin

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕ – ΕΣΤΙΑΣΗΣ

admin

Leave a Comment