Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ο «Ζορμπάς» χτύπησε και την Αττική – Χάος στους δρόμους από τις πλημμύρες

ο βράδυ του Σαββάτου ο κυκλώνας «Ζορμπάς» έπληξε την Αττική με συνεχή βροχόπτωση που προκάλεσε τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Περίπου από τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου είχε κλείσει το ρεύμα προς Πάτρα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου από κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Η «Ολυμπία Οδός» στο 55ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, ήταν αδιάβατη, αφού το ύψος του νερού φτάνει το μισό μέτρο. Η Τροχαία απαγορεύει τη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια Ελευσίνας και όσοι επιχειρούν να μετακινηθούν προς Πάτρα στο ύψος της Ελευσίνας υποχρεώνονται να αναστρέψουν προς Αθήνα.

Περίπου στις 24:00 τα μεσάνυχτα η τροχαία άνοιξε το ρεύμα της εθνικής οδού προς την Αθήνα. Η κυκλοφορία από Κόρινθο προς Αθήνα είχε διακοπεί νωρίτερα από τα διόδια του Ισθμού, από τα μεσάνυχτα όμως η κίνηση στο τμήμα της εθνικής από Κόρινθο προς Αθήνα επιτρέπεται.

Κλειστή ήταν από το βράδυ του Σαββάτου η Λεωφόρος Ποσειδώνος από το ύψος της Λεωφόρου Αλίμου, στο ύψος προς Πειραιά.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχει και στην οδό Πειραιώς, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής με την οδό Πέτρου Ράλλη, έως την οδό Χαμοστέρνας.

Επίσης κλειστή παραμένει και η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αντίστοιχη η εικόνα από την 54 έως 57 χ/θ της Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στην Κινέτα, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί ότι κλειστή είναι και η παλαιά Εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου στο ύψος της Κινέτας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.Το απόγευμα η καταιγίδα είχε δημιουργήσει προβλήματα και στο ύψος του Ξυλοκάστρου, στο 117ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν προκαλέσει κατολισθήσεις αφού ο δρόμος είχε γεμίσει με νερά και φερτά υλικά, αυτή την ώρα όμως η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς πρόβλημα.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ ανέφερε:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα κάτωθι σημεία:
1) Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
2) Επί της Λ. Σαλαμίνος, στην Σαλαμίνα, από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ευρυπίδου έως το ύψος της συμβολής με την οδό Αρετής.
3) Επί της Λ. Σαλαμίνος, στην Σαλαμίνα, από το ύψος της Λ. Αιαντείου, έως ο ύψος της συμβολής με την οδό Φανερωμένης.

Την εξέλιξη του κυκλώνα Ζορμπά παρακολουθεί από το πρωί του Σαββάτου όλη η Ελλάδα, με την Μεσσηνία, την Αργολίδα και την Κόρινθο να αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα μέχρι στιγμής, με τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και τις έντονες βροχοπτώσεις που πλημμύρισαν δρόμους, αλλά και σπίτια σε σειρά από περιοχές.

Από το πέρασμα του πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και χωράφια, ξεχειλίζοντας ποτάμια και ρίχνοντας δέντρα και τώρα ο «Ζορμπάς» κινείται στο υπόλοιπο μέρος της χώρας όσο έρχεται το βράδυ του Σαββάτου.

Στο παρακάτω γράφημα, στο οποίο φαίνεται η πορεία του κυκλώνα λεπτό, προς λεπτό φαίνεται πως ο «Ζορμπάς» φτάνει στην Αττική, από τα νοτιοδυτικά.

Συγκεκριμένα, ο κυκλώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου αναμένεται να «ενοχλήσει» την Άνδρο, την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Θεσσαλία καθώς και τα νησιά του κεντρικού, βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Στη συνέχεια από το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να κατευθυνθεί προς το Βόρειο Αιγαίο και το βράδυ της Κυριακής θα επηρεάσει τη Θράκη και τη Μακεδονία από όπου θα «αποχωρήσει» από τη χώρα μας.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 110 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων στο λεκανοπέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα υπήρχαν αναφορές για ανησυχητική βροχή στην Μάνδρα, όπου τα αντιπλημμυρικά έργα άρχισαν μόλις στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο οι έως τώρα μετρήσεις από τους σταθμούς της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου δεν δείχνουν κάτι ανησυχητικό.

Διακοπή κυκλοφορίας σε Ποσειδώνος και Εθνική Οδό και Πειραιώς

Τα πρώτα προβλήματα στην Αττική εντοπίζονται από το βράδυ του Σαββάτου, με τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Λ. Ποσειδώνος, από το ύψος της Λ. Αλίμου, ρεύμα προς Πειραιά.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχει και στην οδό Πειραιώς, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής με την οδό Πέτρου Ράλλη, έως την οδό Χαμοστέρνας.

Επίσης κλειστή παραμένει και η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αντίστοιχη η εικόνα από την 54 έως 57 χ/θ της Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στην Κινέτα, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Όσο περνάει η ώρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη με της ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει συνέχεια νέους δρόμους, στους οποίους η κακοκαιρία έχει προκαλέσει την διακοπή της κίνησης των οχημάτων.

Πότε θα χτυπήσει την Αττική

Ο κυκλώνας αναμένεται να επηρεάσει την Αττική και τη Βοιωτία περίπου από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Σε τοπικό επίπεδο σε περιοχές της Αττικής αναμένεται ενίσχυση των ανέμων και έξαρση των βροχοπτώσεων.

Τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν την Αττική μέχρι το πρωί της Κυριακής και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο κυκλώνας να είναι εξασθενημένος.

Συνέχεια σε Εύβοια, Σποράδες, Θεσσαλία, Στερεά και Χαλκιδική

Μετά την Αττική, ο «Ζορμπάς» προβλέπεται να κινηθεί προς την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Προς το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Χαλικιδική και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες συνοδεία ριπαίων ανέμων, η ένταση των οποίων θα φτάσει τα 9, τοπικά τα 10 και πιθανώς τα 11 μποφόρ.

Άστατος ο καιρός την Κυριακή

Αμετάβλητη θα είναι η θερμοκρασία στην χώρα αύριο Κυριακή.

Ο καιρός θα είναι άστατος και οι βροχές θα επηρεάζουν όλη την επικράτεια.

Στη δυτική Ελλάδα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Η ΕΜΥ λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δεδομένα προχώρησε σε επικαιροποίηση του δελτίου έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας η Αττική συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν τα πιο σφοδρά φαινόμενα.

Ειδικότερα, τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία έχουν ως ακολούθως:

  • Κυριακή (30-09-2018)

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

  • Δευτέρα (01-10-2018)

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Related posts

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων

admin

«Ζορμπάς» – Αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Εύβοια και Φθιώτιδα

admin

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

admin

Leave a Comment