Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ο Eucofel καλεί την ΕΕ να ανοίξει ξανά τη ρωσική αγορά στα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά

 

Η Ένωση FruitVegetablesEurope (Eucofel), η οποία συγκεντρώνει εθνικές και περιφερειακές ομοσπονδίες και εταιρείες από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Janusz Wojciechowski, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να επαναλάβουν το διάλογο με τη Ρωσία για να προσπαθήσουν να ανοίξουν εκ νέου την αγορά των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων διατροφής, ως μέτρο για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κοροναϊών στον τομέα.

“Τώρα περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Ρωσία πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για την επανέναρξη της ρωσικής αγοράς προϊόντων της ΕΕ”, δήλωσαν.

Το μποϊκοτάζ των φρέσκων προϊόντων της ΕΕ – όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας ή τα προϊόντα ψαριών – ξεκίνησε το 2014 ως αντίποινα για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του ρόλου της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Επιπλέον, οι παραγωγοί ζητούν έκτακτα και προσωρινά μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών. “Τα μέτρα θα πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνα που θεσπίστηκαν για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του ρωσικού βέτο το 2014”, λέει ο οργανισμός, ο οποίος δείχνει ότι μια τέτοια ενίσχυση ήταν επωφελής για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων τιμών, την αποκατάσταση της ισορροπίας της αγοράς και τη διόρθωση των διαταραχών.

Απαιτούν επίσης την τροποποίηση των κανονισμών που ισχύουν για τους οργανισμούς, ιδίως των διατάξεων για την εκτέλεση των προγραμμάτων, οι οποίες πιστεύουν ότι “θα επιτρέψουν τη βελτίωση των εγκεκριμένων προϋπολογισμών, καθιστώντας τις προσαρμογές πιο ευέλικτες και επιτρέποντας την ενσωμάτωση ορισμένων δαπανών”.

Τέλος, ζητούν να αυξηθεί το όριο χρηματοδοτικής ενίσχυσης της ΕΕ στο 70% του ποσού του ταμείου λειτουργίας και να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι μπορούν να μεταβούν σε θέσεις εργασίας που θεωρούνται ουσιώδεις.

Οι Βρυξέλλες αναλύουν αιτήματα που προέρχονται από χώρες και οργανώσεις αγροτών και σχεδιάζουν να δώσουν απάντηση σε όλους, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος της κοινότητας Daniel Rosario. «Η προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και μια αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», είπε.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η παράταση κατά ένα μήνα, έως τις 15 Ιουνίου, της αίτησης ενίσχυσης από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), για την αύξηση της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων (από 50% έως 70% ) και πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης (από 75 σε 85%).

 

Related posts

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

admin

Στοπ στη ληστεία του ΕΝΦΙΑ – Κατάργησή του εδώ και τώρα

admin

Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού & Κλιματική Αλλαγή

admin

Leave a Comment