Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Από τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης μέχρι της 15:00 το απόγευμα  της ίδιας μέρας , οι καταστηματάρχες του κλάδου του καφέ και της εστίασης, παρέδιδαν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στον πρόεδρο του Σωματείου τους κ Μανόλη Μιχελαράκη, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση μαζί με άλλα 50 σωματεία  σε επίπεδο χώρας, ότι οι επιχειρήσεις τους καταστρέφονται και οι ίδιοι αδυνατούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, τη στιγμή που τα πάγια έξοδα των μαγαζιών τους  τρέχουν και τα χρέη τους συσσωρεύονται.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Με το άνοιξε κλείσε και με τα ημίμετρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις μας  δεν είναι πλέον βιώσιμες. Βρισκόμαστε  στον αέρα εντελώς, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ξανά ανοίξουμε και με ποιες προϋποθέσεις.

Συμμετέχουμε στο κάλεσμα που έκανε το σωματείο μας στην Ιεράπετρα, ελπίζοντας ότι η φωνή των συναδέλφων μας από όλη την Ελλάδα , θα φτάσει στα αφτιά  της κυβέρνησης.

Παραδώσαμε τα κλειδιά και της δικής μας επιχείρησης για να σταλούν από τον σύλλογο μας στην κυβέρνηση, περιμένοντας ότι θα αντιληφθούν επιτέλους , ότι ο κλάδος μας καταστρέφεται», μας είπε μεταξύ άλλων ο νεαρός ιδιοκτήτης εστιατορίου κ Ανδρέας Λουτσέτης.

Τα μέτρα κατά της πανδημίας και το κλείσιμο των καταστημάτων του καφέ και της εστίασης έδωσαν τη χαριστική βολή σε πάρα πολλές καινούργιες επιχειρήσεις που είχαν μόλις ανοίξει, καθώς εκείνες δεν κατάφεραν να πάρουν σχεδόν τίποτα από τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση με τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε , δεδομένου ότι  δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.

«Είμαστε από τους άτυχους νέους επιχειρηματίες του κλάδου των καφέ και της εστίασης που δε μπορέσαμε σαν καινούργια επιχείρηση να πάρουν κάτι από τις ασήμαντες παροχές οικονομικής βοήθειας που μοίρασε η κυβέρνηση.

Ακόμα όμως και αυτοί που κάτι πήραν δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα μηνιαία τους έξοδα. Οι ανελαστικές δαπάνες των επιχειρήσεων μας μαζεύονται, παραμένουν απλήρωτες και δε διαγράφονται . Ήδη έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλές οφειλές στις επιχειρήσεις μας.

Η πολιτεία πρέπει να μας στηρίξει ουσιαστικά, γιατί έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Να μας χρηματοδοτήσει όχι μόνο όσο μας κρατήσει τα μαγαζιά  κλειστά , αλλά κυρίως μετά που θα ανοίξουμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα , χωρίς να κινδυνεύουμε να κλείσουμε πάλι  την επόμενη μέρα», μας είπε ο ιδιοκτήτης καταστήματος αίθουσας μπιλιάρδων κ Αντώνης Μαρκάκης.

«Η απόφαση να παραδώσουμε τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας στην κυβέρνηση πάρθηκε Πανελλαδικά. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που είχαμε από τους συναδέλφους μας στην Ιεράπετρα. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για όλους εκείνους τους συναδέλφους που δεν έχουν άλλους οικονομικούς πόρους να συντηρήσουν τις οικογένειες τους.

Το πρωί της Τρίτης έγινε και  η τηλεδιάσκεψη της estiasigreece με το Οικονομικό Επιτελείο  της κυβέρνησης παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, των Υφυπουργών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, καθώς και του Γενικού Γραμματέα κ. Θάνο Πετραλιά.

Η estiasigreece στην σχεδόν 2ωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, έθεσε ως προτεραιότητα την επόμενη μέρα και τον εξορθολογισμό του κλάδου συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω:

Μοντέλο οικονομικών πινάκων μη βιωσιμότητας του κλάδου σε κανονικές συνθήκες.

Επιμέρους στρεβλώσεις και προβλήματα  του τρόπου ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου μέσω του προγράμματος των Επιστρέπτεων Προκαταβολών (αφαιρούνται τα 534.00€ της αναστολής σε εργαζόμενους που απασχολούνται περιστασιακά και έχουν ελάχιστες πραγματικές απολαβές).

Η ενίσχυση των εργαζομένων που ορθά γίνεται δεν  είναι ενίσχυση των επιχειρήσεων .

Πολλές μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν λιγότερα ποσά οι ιδιοκτήτες – συνέταιροι όταν δεν απασχολούν προσωπικό και ενισχύονται μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων

Στο θέμα των μισθώσεων του Αιγιαλού, ανακοινώθηκε πως θα βγει η ΚΥΑ με μειωμένες χρεώσεις λόγω της πανδημίας , μέσα στον Φεβρουάριο και πως θα κατατεθεί νέο σχέδιο νόμου το προσεχές διάστημα.

Στις επαγγελματικές μισθώσεις και στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με μισθώσεις που λήγουν μέσα στην πανδημία ζητήθηκε η απαγόρευση εξώσεων και παράταση αυτών τουλάχιστον για ένα χρόνο .

Στις νέες εταιρείες θα έχουν πλέον αναφορά σε ενεργό ΚΑΔ στις 04/01/2021 και θα αφορά τόσο τις απαλλαγές ενοικίων όσο και τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

Το πρόγραμμα της ενίσχυσης των Παγίων συμφωνήθηκε πως είναι ένα πρόγραμμα σε σωστή κατεύθυνση και δικαιότερο αφού ενισχύει κατά περίπτωση και όχι οριζόντια. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες του όπως και τους πόρους που θα είναι συνολικά διαθέσιμοι.

Αποτυπώθηκε η τεράστια επιβάρυνση του ΕΦΚ στον καφέ καθώς και αυτής του 5% κέντρα διασκέδασης», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.

Την Κρήτη εκπροσώπησαν στην τηλεδιάσκεψη  ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και   εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης  Μιχελαράκης και ο πρόεδρος της εστίασης Σητείας  κ Μανόλης Αγγελάκης .

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

ΑπάντησηΑπάντηση σε όλουςΠροώθηση

Related posts

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ

admin

Ξεκινάει το έργο συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού Ιεραπετρας

admin

Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Leave a Comment