Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΥΟ «ΝΕΚΡΟΙ» ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Μπορεί ορισμένα από το τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, να ξεκίνησαν  το Πάσχα, με καλές πληρότητες την τρέχουσα τουριστική περίοδο, τα καταστήματα  καφέ και εστίασης όμως της περιοχής, στο δίμηνο Μαϊος- Ιούνιος 2018, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση του τζίρου τους στα τελευταία 10 χρόνια, η οποία φτάνει και το -50%.
Αν εξαιρέσει κανείς  μερικά από τα «ρακάδικα» και κάποιες καφετέριες της Ιεράπετρας, όπου μαζεύονται οι νέοι και οι νέες  κυρίως , οι υπόλοιπες επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, δυσκολεύονται λόγω του χαμηλού τζίρου, να καλύψουν μέχρι και τα πάγια έξοδα τους.

Η σαιζόν ξεκίνησε λίγο νωρίτερα φέτος, αλλά η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
«Ο Μάϊος κύλησε με την κίνηση να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, και το τζίρο μας να καταγράφει πτώση έως και -40%.
Κι ενώ λέγαμε ότι ο Ιούνιος θα είναι καλύτερος και ότι θα έρθει περισσότερος κόσμος , δυστυχώς η κατάσταση χειροτέρεψε με την πτώση στις εισπράξεις  μας ,να ξεπερνά πλέον τον Ιούνιο και το
-50%.
Τώρα έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μπορούν όμως αυτοί οι μήνες που έμειναν, όσο καλά και αν πάνε, να μας καλύψουν τη χασούρα μιας ολόκληρης χρονιάς;», μας ρωτά ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Κάτω Παραλία της Ιεράπετρας κ Σπύρος  Ζαφειράκης.
Η μείωση των εισπράξεων είναι πολύ πιο μεγάλη στις επιχειρήσεις καφέ και εστίασης που δούλευαν περισσότερο με Έλληνες αντί με ξένους.
«Με τους Ιεραπετρίτες αγρότες να μην έχουν καταφέρει να καλύψουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα,  να μην έχουν πληρώσει τους φόρους και τον ΕΦΚΑ για τη σαιζόν που πέρασε, και να ετοιμάζονται να  ξεκινήσουν την επόμενη  σαιζόν χωρίς χρήματα, δε μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι , θα πάρουν  τις οικογένειες τους και θα βγούν ένα βράδυ σε μια ταβέρνα να χαλάσουν 100 ευρώ.
Αυτή η  καλοκαιρινή σαιζόν  που διανύουμε , είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Ιεράπετρας, που δουλεύουν με Έλληνες πελάτες. Ο τζίρος μας το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου έπεσε
-50%. Μόνο δυο τρία ρακάδικα  δουλεύουν  κάπως με τη νεολαία.
Ακόμα και οι ελάχιστοι  τουρίστες που βγαίνουν δειλά-δειλά από τα ξενοδοχεία, δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν  για φαγητό .    Οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες. Το βλέπουμε από τους λογαριασμούς που κάνουν και τα πουρμπουάρ  που αφήνουν στους σερβιτόρους. Η κατάσταση είναι δραματική», μας λέει ο κ Αντώνης Βασιλάκης , ιδιοκτήτης ταβέρνας.
ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Το σύστημα all inclusive  που εφαρμόζουν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, θεωρούν οι περισσότεροι επαγγελματίες, ότι παίζει σημαντικό ρόλο και διαμορφώνει ανάλογα την τουριστική κίνηση στην ανοικτή πόλη, όπου οι περισσότεροι τουρίστες δεν έχουν λόγο να βγούν , αφού τους προσφέρονται όλα μέσα στο προπληρωμένο ξενοδοχείο.
«Το σύστημα all inclusive δεν επιτρέπει στις άλλες επιχειρήσεις καφέ και εστίασης του παραλιακού μετώπου της πόλης να δουλέψουν.  Οι ξένοι δεν έχουν περίσσια  χρήματα να αφήσουν στα καταστήματα μας, γιατί είναι μάλλον χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων.
Η πτώση του τζίρου των μαγαζιών της παραλίας ξεπερνά το 40-50% . Φτάσαμε στον Ιούλιο και ακόμη περιμένουμε να δούμε την παραλία της Ιεράπετρας να γεμίζει από κόσμο», μας λέει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών καφέ και εστίασης Ιεράπετρας κ Μιχάλης Βολυράκης.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ
Και στο Σύλλογο Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, έχουν φτάσει τα παράπονα των καταστηματαρχών του παραλιακού μετώπου.
«Ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες του κακού και να εξηγήσουμε αυτό που συμβαίνει φέτος στην παραλία της πόλης, όπου υπάρχουν πάρα πολύ καλά μαγαζιά.
Το πρόβλημα των καταστημάτων καφέ και εστίασης ήταν πάρα πολύ μεγάλο ιδιαίτερα  το Μάη και τον Ιούνη.
Στην αρχή λέγαμε ότι φταίει ο κακός καιρός, μετά οι πανελλήνιες εξετάσεις , μετά το Μουντιάλ και το all inclusive.
Ίσως να είναι όλα αυτά μαζί καθώς επίσης και η οικονομική εξαθλίωση της μεσαίας τάξης που παραδοσιακά ‘’αιμοδοτούσε’’ αυτές τις λαϊκές επιχειρήσεις.
Ο κόσμος έχει κλειστεί στα σπίτια του γιατί δεν του περισσεύουν χρήματα για εξόδους. Το πρόβλημα λοιπόν είναι πολυπαραγοντικό και πρωτίστως κοινωνικοπολιτικό», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Όταν  η μεσαία τάξη έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια  , τόσο βάρβαρη επίθεση και της έχει επιβληθεί η τιμωρία, εκείνη να σηκώσει όλα τα βάρη και το κόστος της χρεοκοπίας της χώρας μας, τότε μοιραία θα χαθούν οι παρέες από τα σουβλατζίδικα και τα καφενεία της γειτονιάς, οι οικογένειες  τα Σαββατοκύριακα από τις ταβέρνες και τα εξοχικά κέντρα, τα ζευγαράκια  και οι νεανικές παρέες από τα νυχτερινά μαγαζιά , ενώ  τα φώτα θα  συνεχίσουν να χαμηλώνουν και να  σβήνουν όλο και πιο νωρίς..

Related posts

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΩΝ

admin

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 2014-2019

admin

΄΄ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Leave a Comment