Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΠΟΙ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΟΠΑΔΙΩΝ

Η μεγάλη περίοδος ανομβρίας, έχει μετατρέψει σε φαλακρό τοπίο κάθε σπιθαμή βοσκοτόπων στα ανατολικά , βόρεια και δυτικά της πόλης της  Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα ορισμένοι κτηνοτρόφοι,  αντί να αγοράζουν ζωοτροφές,   να μεταφέρουν τα κοπάδια τους σε περιοχές με αμπελώνες , ελιές και φρουτόδεντρα, καταστρέφοντας με τα πεινασμένα ζώα τους  κάθε ίχνος καλλιέργειας, και ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες τους.
Τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί  οι διαμαρτυρίες ανθρώπων, που βρήκαν τις περιουσίες τους και τους κόπους μιας ζωής, να έχουν καταστραφεί  εντελώς,  από τις αίγες και τους τράγους συγκεκριμένων κτηνοτρόφων, που εδώ και χρόνια πιστεύουν ότι όλα τα βουνά και ο κάμπος της Ιεράπετρας… είναι τσιφλίκι τους.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα στον παραθεριστικό οικισμό της Θρυπτής», καταγγέλλει  ο κ Αντώνης Μπαλοθιάρης, ο οποίος αγωνίζεται τα τελευταία 30 χρόνια να αναπτύξει στο αγρόκτημα του έκτασης 4,5 στρεμμάτων τους αμπελώνες του και τα φρουτόδεντρα του.
«Πήγα προχθές στη Θρυπτή και βρήκα παραβιασμένες τις δυο από τις τέσσερις εισόδους του περιφραγμένου αγροκτήματος μου, μέσα στο οποίο η οικογένεια των κτηνοτρόφων που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή είχε επιτρέψει να μπούν  οι αίγες και οι τράγοι τους , που μου ρήμαξαν χίλια κλήματα, λίγο πριν τον τρύγο, και 250 από τα 300 φρουτόδεντρα που καλλιεργώ,  ύψους από 1,5 έως 3 μέτρα, τα οποία ήταν κατάφορτα με καρπούς . Μού έσπασαν εκτός από τα χίλια κλήματα ,  δεκάδες αχλαδιές, μηλιές, καρυδιές, κυδωνιές, κερασιές, βερικοκιές και μπουρνελιές. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Ότι φρόντιζα με πάρα πολλά έξοδα  κόπο και ιδρώτα, τα τελευταία χρόνια, σε λίγες ώρες τα εξαφάνισαν τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα αυτής της γνωστής στις Αρχές οικογένειας. Πήγα δυο γεωπόνους και εκτίμησαν ότι η ζημιά που έχω υποστεί ανέρχεται στις  35.000 ευρώ. Κατέθεσα μήνυση εναντίον των  συγκεκριμένων κτηνοτρόφων και κάλεσα  για αυτοψία το   Τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας και το Δήμο. Όταν ήρθαν οι αστυνομικοί, βρήκαν γύρω στα 100 αδέσποτα  ζώα να κατατρώγουν τους αμπελώνες και τα άλλα καρποφόρα δέντρα, χωρίς να υπάρχει εκεί κοντά κανείς βοσκός να τα επιτηρεί.
Στο δικό μου κτήμα τα ανεπιτήρητα ζώα  κατάφεραν να μπούν, παρότι ήταν τέλεια περιφραγμένο με χοντρό πλέγμα οικοδομής. Φανταστείτε τι γίνεται σε εκείνα τα αγροκτήματα  που δεν είναι περιφραγμένα. Αυτοί οι κτηνοτρόφοι κάνουν τα πάντα για να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τις περιουσίες μας στη Θρυπτή και να την κάνουν τσιφλίκι και φέουδο τους. Φέτος οι ίδιοι κτηνοτρόφοι είχαν βάλει τα ζώα τους στο κτήμα μου άλλες δυο φορές.     Τα χιλιάδες αιγοπρόβατα τους είναι μέρα και νύχτα μέσα στα σπίτια του χωριού, καταστρέφοντας τα πάντα», καταλήγει στην καταγγελία του ο κ Αντώνης Μπαλοθιάρης.
Πολλά είναι τα παράπονα και από τον οικισμό του Καπιστρίου, όπου οι άνθρωποι του χωριού έχουν «σιδεροφράξει» τα σπίτια τους γιατί τα ζώα μπαίνουν ακόμα και μέσα στα υπνοδωμάτια τους . Παρά τις εκατοντάδες καταγγελίες  που έχουν κάνει, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει.
«Στο Καπίστρι  έχει εγκατασταθεί  η ίδια οικογένεια των κτηνοτρόφων που καταστρέφει με τα ανεπιτήρητα κοπάδια της  και  τη Θρυπτή.
Τα αιγοπρόβατα γεμίζουν με κοπριές το χωριό και τα σπίτια μας. Καταστρέφουν τους κήπους , τα κλήματα τις λεμονιές και τα λουλούδια από τις αυλές μας. Και εμείς δε μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό. Οι Αρχές αδιαφορούν. Βρισκόμαστε στο έλεος των τράγων και  των κατσικιών. Τώρα τους έχουν αφαιρέσει τα κουδούνια για να μην καταλαβαίνουμε που βρίσκονται. Η κατάσταση χειροτερεύει και το χωριό ερημώνει εξ αιτίας τους», καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπιστρίου κ Μανόλης Βγόντζας.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα δυτικά χωριά , με τα παράπονα για τις αγροζημιές από τα ανεπιτήρητα κοπάδια να μας έρχονται κυρίως από την Ανατολή και την Καλαμαύκα.
«Η κατάσταση είναι τραγική και στα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, όπου δρούν άλλοι κτηνοτρόφοι, με τα ανεπιτήρητα κοπάδια τους να καταστρέφουν τους αμπελώνες στο Μακρύ Λιβάδι , στα Σκιφιά και στους ορεινούς όγκους της Ανατολής. Όσοι προσπαθούν αν καλλιεργήσουν τα αμπέλια και τους ελαιώνες τους, το μετανιώνουν πικρά  όταν διαπιστώνουν ξαφνικά ότι, οι κόποι τους γίνονται ζωοτροφή, επειδή κάποιοι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι, η ύπαιθρος είναι ιδιοκτησία τους. Η φύση έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο . Η βλάστηση δεν αναγεννάται πλέον, γιατί οι πεινασμένες αίγες και τα πρόβατα δεν αφήνουν τίποτα πράσινο να αναπτυχθεί. Στα δυτικά βουνά της Ιεράπετρας είναι ήδη ορατή η οικολογική καταστροφή λόγω της υπερβόσκησης και της αδεσποτίας», καταγγέλλει με τη σειρά του ο κ Μιχάλης Πιτυκάκης, μέλος του  Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας και έφορος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Related posts

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Περιφερειακό Τμήμα Ιεράπετρας

admin

Μία ακόμη καταπληκτική βραδιά στο Μύρτος στο πλαίσιο του IERAPETRA TOURISM FESTIVAL.

admin

Μουσικό γυμνάσιο Λασιθίου: Πλήρως διαμορφωμένο κι εξοπλισμένο εν αναμονή των εξελίξεων

admin

Leave a Comment