Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ  ΕΡΓΟ  iWATERMAP

Με τη συμμετοχή πολλών τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε  η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η  Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, για το νέο Ευρωπαϊκό Έργο INTERREG EU iWATERMAP”: Water Technology Innovation Roadmaps- Οδικoί Χάρτες Καινοτομίας στην Τεχνολογία Ύδατος.

Το διακρατικό πρόγραμμα iWATERMAP, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης ως εταίρος, στοχεύει στην βελτίωση των πολιτικών διαχείρισης των υδάτων μέσω της ενδυνάμωσης του οικοσυστήματος καινοτομίας στην τεχνολογία του νερού. Επιδιώκει τη σύμπραξη επιχειρήσεων, φορέων του δημοσίου και επιστημονικής κοινότητας, για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που αναμένεται να επιφέρει η κλιματική αλλαγή μέσω της απειλής των διαθέσιμων πόρων ύδατος.

Στην ενημερωτική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, πήραν μέρος συμβάλλοντας σημαντικά με τις παρατηρήσεις και τις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΙΓΜΕ, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Δήμο Ρεθύμνου καθώς και από ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ του νησιού.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας Έφη Κουτεντάκη καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει σε ένα ακόμα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών. Το συγκεκριμένο έργο, όπως επεσήμανε, «εναρμονίζεται με τη σπουδαιότητα που επιδεικνύει η Περιφέρεια στο ζήτημα των υδάτων, καθώς ζούμε σε ένα νησί όπου η ενιαία διαχείριση του νερού είναι μεγάλο ζητούμενο εδώ και δεκαετίες δεδομένων και των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών». Τόνισε, επίσης, πως «ευελπιστούμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία που θα επιφέρει μετρήσιμα αποτελέσματά και θα προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία στη διαχείριση του νερού. Η διασύνδεση της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητάς αποτελεί βασική προτεραιότητα της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης που υλοποιούμε στην Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο αυτό κύριος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών και  ερευνητικών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων με γνώμονα την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των υδάτων με κύριο μέλημά μας  την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά».

Η Λίλα Καραλή, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης και τοπική συντονίστρια , παρουσίασε το έργο ιiWaterMap, ενώ ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νικόλαος Νικολαϊδης, αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στην «Έρευνα και Καινοτομία για Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και Γης στην Περιφέρεια Κρήτης».
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εννέα εταίροι από επτά χώρες (Ολλανδία, Λετονία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ρουμανία και Ελλάδα) και επικεφαλής εταίρος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας στην Βιώσιμη Τεχνολογία Νερού, Wetsus, με έδρα το Λεουβάρντεν της Ολλανδίας. Στην ομάδα του έργου συμμετέχουν τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης:  Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, η Δρ Μαρία Κανδηλογιαννάκη στέλεχος της Δνσης ΠΕΧΩΣ που συντόνισε τη συζήτηση , ο υπεύθυνος οικονομικών του προγράμματος κ. Μεθυμάκης Μανώλης στέλεχος της Διεύθυνση Ανάπτυξης, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος  κ. Παπαδάκης Αντώνιος στέλεχος της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και   ο κ.  Γιάννης Μιχαλάκης στέλεχος της Δνσης ΠΕΧΩΣ.

Related posts

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο 43ΧΡΟΝΟΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΡΡΗΚΤΗ ΜΕ ΤΗ ΒΕΡΜΟΥΔΑ

admin

Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου για τους Τρεις Ιεράρχες

admin

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ

admin

Leave a Comment