Βερενίκη News

  • Αρχική
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      23 Μαρτίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ Παχειά Άμμος, ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

      20 Μαρτίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      8ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιολάδου από την Περιφέρεια…

      24 Φεβρουαρίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      «Άμεσα μέτρα στήριξης για τους αγρότες και τους…

      21 Φεβρουαρίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      ΜΕΤΡΟ 11 ‘ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ’

      15 Φεβρουαρίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Αρχιερατικό Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού Ιερομονάχου Ζαχαρίου Στεφόπουλου

      8 Φεβρουαρίου 2022

  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • Ακούστε μας loudly!
    • On air radio vereniki 89.5
    • live24
  • Τιμές αγροτικών προϊόντων
23.4 C
Ιεράπετρα
29 Μαρτίου 2023
FacebookTwitterYoutube
Βερενίκη News
  • Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Πλαστικοί ωκεανοί: Το ΕΚ υποστηρίζει την απαγόρευση πλαστικών μέχρι το 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλαστικοί ωκεανοί: Το ΕΚ υποστηρίζει την απαγόρευση πλαστικών μέχρι το 2021

24 Οκτωβρίου 20180531
Share0
  • Απαγόρευση σε μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), καλαμάκια και αναδευτήρες από το 2021
  • Οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν στον κατάλογο πλαστικών τις ελαφριές πλαστικές σακούλες, οξοπλαστικά, ορισμένα πολυστυρένια
  • Μέτρα μείωσης της χρήσης πλαστικών όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις
  • Μέτρα κατά των φίλτρων τσιγάρων και εγκαταλελειμμένων στις θάλασσες αλιευτικών εργαλείων

 

Πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, ξυλάκια μπαλονιών ή μπατονέτες θα απαγορευτούν, σύμφωνα με νομοθετική πρόταση που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη.

 

Τα προϊόντα αυτά, στα οποία οφείλεται τουλάχιστον το 70% της θαλάσσιας ρύπανσης, θα απαγορευτούν από τις ευρωπαϊκές αγορές από το 2021 κι έπειτα.

 

Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν στον κατάλογο πλαστικών που θα απαγορευτούν από την ευρωπαϊκή αγορά από το 2021 και μετά τις πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες, προϊόντα από οξοδιασπώμενο πλαστικό, όπως σακούλες ή συσκευασίες, και προϊόντα συσκευασίας γρήγορου φαγητού από διογκωμένο πολυστυρένιο.

 

Εθνικοί στόχοι μείωσης για άλλα μη απαγορευμένα πλαστικά

 

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν έως το 2025 με «φιλόδοξο και βιώσιμο τρόπο» την κατανάλωση πολλών άλλων προϊόντων πλαστικών για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες χάμπουργκερ μιας χρήσης, οι συσκευασίες σάντουιτς ή συσκευασίες φρούτων, επιδόρπιων ή παγωτών. Τα κράτη μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

 

Άλλα πλαστικά, όπως οι φιάλες ποτών, θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90% μέχρι το 2025.

 

Φίλτρα τσιγάρων και απολεσθέντα αλιευτικά εργαλεία

 

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι τα μέτρα μείωσης θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως τα φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να μειωθούν σε 50% έως το 2025 και 80% έως το 2030.

 

Ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει από 500 έως και 1000 λίτρα νερού, ενώ η αποσύνθεσή του μπορεί να διαρκέσει έως και δώδεκα χρόνια, εάν πεταχτεί στο οδόστρωμα. Αποτελεί το δεύτερο πλαστικό μιας χρήσης που μολύνει περισσότερο.

 

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι ετησίως συλλέγεται τουλάχιστον το 50% των αλιευτικών εργαλείων που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί, τα οποία περιέχουν πλαστικό, με στόχο ανακύκλωσης τουλάχιστον το 15% μέχρι το 2025. Τα αλιευτικά εργαλεία αντιπροσωπεύουν το 27% των αποβλήτων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές ακτές.

 

Κάνοντας τους παραγωγούς πιο υπεύθυνους

 

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των αποβλήτων από τα εν λόγω προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, επεξεργασίας και συλλογής απορριμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου ανακύκλωσης.

 

«Εγκρίναμε την πιο φιλόδοξη νομοθεσία για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. Εμείς είμαστε πλέον υπεύθυνοι για τη διατήρηση μίας σταθερής πορείας στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν ήδη από τον Νοέμβριο. Η σημερινή ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για μια επικείμενη και φιλόδοξη οδηγία. Είναι απαραίτητη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους των περιβαλλοντικών ζημιών που οφείλονται στη ρύπανση από πλαστικά στην Ευρώπη, της οποίας το κόστος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 22 δισ. ευρώ έως το 2030», δήλωσε η εισηγήτρια Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο).

 

Επόμενα βήματα

 

Η έκθεση που συνέταξε η Frédérique Ries (ALDE, BE), εγκρίθηκε με 571 ψήφους υπέρ 53 κατά και 34 αποχές. Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο όταν οι Υπουργοί συμφωνήσουν στη θέση τους.

 

Συμπληρωματικές πληροφορίες

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από το 80% των απορριμμάτων στις θάλασσες είναι από πλαστικό. Τα προϊόντα που καλύπτονται από την εν λόγω απαγόρευση αποτελούν το 70% όλων των ειδών απορριμμάτων που βρίσκονται στις θάλασσες. Λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσης του, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες εντός της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Πλαστικά κατάλοιπα βρίσκονται σε θαλάσσια είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, φάλαινες και πουλιά, αλλά και σε ψάρια και οστρακοειδή, και κατά συνέπεια στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

 

Ενώ τα πλαστικά είναι εύχρηστα, προσαρμόσιμα, χρήσιμα και οικονομικής αξίας, χρειάζονται καλύτερη χρήση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Όταν τα πλαστικά μετατρέπονται σε απόβλητα, ο οικονομικός τους αντίκτυπος περιλαμβάνει όχι μόνο τη χαμένη οικονομική αξία του υλικού, αλλά και το κόστος καθαρισμού και τις απώλειες στον τουρισμό και την αλιεία.

 
Share0
previous post
Συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κρήτη ο πρωτογενής τομέας 
next post
ΝΕΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
admin

Related posts

Σύσκεψη στη Περιφέρεια με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων

admin2 Σεπτεμβρίου 2020

Οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1»,

admin4 Νοεμβρίου 2018

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα και πολιτιστικών συλλόγων ο 4 ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης από τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου

admin5 Οκτωβρίου 2018

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

ΚΑΙΡΟΣ

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου. 

admin23 Μαρτίου 202323 Μαρτίου 2023
23 Μαρτίου 202323 Μαρτίου 20230

«Μες στο χιόνι θα μας χώσει…»: Δραματική πρόβλεψη Μαρουσάκη – Έρχεται ξανά βαρυχειμωνιά με επικίνδυνες κακοκαιρίες

admin15 Φεβρουαρίου 202315 Φεβρουαρίου 2023
15 Φεβρουαρίου 202315 Φεβρουαρίου 20230

ΛΗΨΗ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

admin6 Φεβρουαρίου 20236 Φεβρουαρίου 2023
6 Φεβρουαρίου 20236 Φεβρουαρίου 20230

Καιρός: Για τσουχτερό κρύο προειδοποιεί ο Αρναούτογλου

admin31 Ιανουαρίου 202331 Ιανουαρίου 2023
31 Ιανουαρίου 202331 Ιανουαρίου 20230

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

admin18 Ιανουαρίου 202318 Ιανουαρίου 2023
18 Ιανουαρίου 202318 Ιανουαρίου 20230
Load more posts

ON AIR RADIO LIVE 24

Αγροτικά Νέα

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 5.2.2021

admin5 Φεβρουαρίου 20215 Φεβρουαρίου 2021
5 Φεβρουαρίου 20215 Φεβρουαρίου 20210

Αναλύσεις νερού από τη λεκάνη του φράγματος Μπραμιανών.

admin26 Ιανουαρίου 202126 Ιανουαρίου 2021
26 Ιανουαρίου 202126 Ιανουαρίου 20210

ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin15 Οκτωβρίου 202015 Οκτωβρίου 2020
15 Οκτωβρίου 202015 Οκτωβρίου 20200

Κατάθεση Αιτήσεων για τη Χορήγηση Αδειών για Νέες Φυτεύσεις

admin1 Οκτωβρίου 20201 Οκτωβρίου 2020
1 Οκτωβρίου 20201 Οκτωβρίου 20200

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

admin23 Σεπτεμβρίου 202023 Σεπτεμβρίου 2020
23 Σεπτεμβρίου 202023 Σεπτεμβρίου 20200
Load more posts

Counter

1739800
Users Today :
Users Yesterday :
Total Users : 739800
Who's Online :

Τρόποι επικοινωνίας

  • Email
    radio895@otenet.gr
  • Τηλέφωνο
    2842023855-856-835
  • Φαξ
    2842023805
  • Διεύθυνση
    ΚΥΠΡΟΥ 10 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Πρόσφατα άρθρα

  • Τιμές κηπευτικών Ιεράπετρας 28-03-2023
  • Ιεράπετρα: 252.349 ευρώ για τη μελέτη του νέου Εκθεσιακού Κέντρου
  • Ζητείται άνδρας για ΜΟΝΙΜΗ εργασία σε γεωπονικό κατάστημα.
  • ROOT2SUCCESS
  • Προγραμματισμός εργασιών καθαρισμού ρεμάτων και κλαδοκοπών για το διάστημα από 27/3 έως 31/3/ 2023 σε περιοχές αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου

Players vereniki radio 89.5 mhz

00:00:00
Βερενίκη News
About US
Το ράδιο Βερενίκη 89,5 MHZ μεταδίδεται στα FM από το καλοκαίρι του 1995 και έχει αποκτήσει μεγάλο αριθμό ακροατών από το νομό Λασιθίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των παραγωγών και στελεχών του σταθμού, τόσο στη μουσική ψυχαγωγία όσο και στην σωστή ενημέρωση των ακροατών.
Contact us: radio895@otenet.gr
Follow us
FacebookTwitterYoutube
2019 - www.radiovereniki.gr.
  • Facebook
  • Twitter
Βερενίκη News
FacebookTwitterYoutube
  • Αρχική
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • Ακούστε μας loudly!
    • On air radio vereniki 89.5
    • live24
  • Τιμές αγροτικών προϊόντων