Με αφορμή κάποιες διαμαρτυρίες λουόμενων στην παραλία της Ιεράπετρας που ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με άλλους συντοπίτες, οι οποίοι είχαν μαζί τους τα σκυλάκια τους στη θάλασσα και αυτό τους ενοχλούσε , προσπαθήσαμε να φωτίσουμε το τι επιτρέπεται και τι όχι, ώστε να κατανοήσουμε πώς η πολιτεία με το νομοθετικό της πλαίσιο έχει φροντίσει, να λύνει αυτές τις αντιπαραθέσεις ακόμα και στις περιπτώσεις που οι πολίτες έρχονται σε κόντρα , η οποία ενίοτε ξεφεύγει και από τα όρια του πολιτισμένου διαλόγου.
Η συζήτηση για το αν μπορούμε να παίρνουμε στη θάλασσα το σκυλάκι μας τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται πολύ συχνά σε παρέες , όπου ακούγονται και θετικές και αρνητικές απόψεις. Υπάρχουν εκείνοι που διαφωνούν, όμως πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν ενοχλούνται από τη συνύπαρξη με τα τετράποδα ζώα συντροφιάς , τα σκυλάκια δηλαδή , εάν και εφόσον τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής και έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοίτους.
Το νομοθετικό πλαίσιο , που έχει θεσπιστεί από την πολιτεία και το οποίο οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να τηρούν και να σέβονται , ανεξαρτήτως προτιμήσεων και προσωπικών απόψεων δεν είναι επαρκές, γιατί αλλιώς αντιμετωπίζει το θέμα το Υπουργείο Ναυτιλίας και αλλιώς το Υπουργείο Υγείας. Το κολύμπι και η συνύπαρξη με έναν σκύλο στη θάλασσα και στην παραλία, υπόκειται σε κανόνες που αποσκοπούν στο να διαφυλάξουν τι είναι καλύτερο για το ίδιο το ζώο και τους κανόνες αυτούς οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν να τους γνωρίζουν και να τους εφαρμόζουν.
Θέσαμε το ερώτημα , αν επιτρέπεται η παρουσία ή όχι του σκύλου μας στην παραλία μαζί μας, στον πρόεδρο των κτηνιάτρων κ Μιχάλη Σπυριδάκη από την Ιεράπετρα.
«Επειδή άλλα λέει το Υπουργείο Ναυτιλίας και άλλα το Υπουργείο Υγείας , το οποίο υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπεται η συνύπαρξη των ζώων συντροφιάς με τους ανθρώπους στις παραλίες , σας λέω ότι εγώ συμφωνώ με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Μπορούμε λοιπόν να απολαύσουμε το κολύμπι με το σκυλάκι μας σε μια ερημική παραλία, όπου ξέρουμε ότι συνήθως δεν έχει πολύ κόσμο.
Διαπιστώνουμε αρχικά ότι οι υπόλοιποι λουόμενοι συμφωνούν να κολυμπήσει ο σκύλος μας μαζί μας. Ο νόμος που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, απαγορεύει το κολύμπι των σκύλων σε περιοχές λουόμενων ενώ, διευκρινιστική εγκύκλιος αναφέρει ότι αυτό επιτρέπεται εφόσον κανείς από τους παριστάμενους δεν έχει αντίρρηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του, όπου αποδεικνύονται οι εμβολιασμοί του.
Πηγαίνουμε στη θάλασσα το πρωί η το απόγευμα που ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος. Το σκυλάκι μας κουράζεται περισσότερο στην άμμο και ζεσταίνεται πολύ περισσότερο από εμάς τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Είναι απαραίτητο να του εξασφαλίζουμε δροσερό νερό συνεχώς και σκιά για να ξεκουράζεται.
Έχουμε την προσοχή μας τον σκύλο μας ώστε να μην φάει την άμμο , φύκια , η ψόφια ψάρια, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία του.
Φροντίζουμε να κάνει τακτικά την ανάγκη του, που θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο χώρο. Οι σκύλοι δεν ουρούν μέσα στο νερό, οπότε εμείς πρέπει να μεριμνήσουμε αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο», μας λέει ο κ Μιχάλης Σπυριδάκης.
Στο ερώτημα για το πότε δεν θα πρέπει να παίρνουμε το σκύλο μας στην παραλία ο κτηνίατρος κ Μιχάλης Σπυριδάκης , είναι σαφής.
«Δεν πρέπει να παίρνουμε το σκυλάκι μας στην παραλία όταν έχουμε κανονίσει να πάμε με μεγάλη παρέα σε οργανωμένη πλάζ με μπήτς μπάρ. Ο σκύλος μας δεν πρόκειται να το απολαύσει αφού θα βρεθεί περιορισμένος ανάμεσα σε ξαπλώστρες, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι από τους λουόμενους να αντιδράσουν αρνητικά στην παρουσία του.
Δεν υποβάλουμε σε βασανιστήρια το σκυλάκι μας κουβαλώντας το στην παραλία όταν γνωρίζουμε ότι δεν του αρέσει το κολύμπι και το νερό. Είναι πολλά τα σκυλάκια που στην πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα αναδεικνύονται σε δεινούς κολυμβητές, είναι όμως πολλά και εκείνα στα οποία δεν αρέσει η θάλασσα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τραβάμε το σκύλο μας να μπει στο νερό, εφόσον δεν το θέλει.
Αν έχουμε σκοπό να πάμε στη θάλασσα για ηλιοθεραπεία, κολύμπι και ρακέτες, τότε καλύτερα να μην πάρουμε τον σκύλο μας μαζί μας, γιατί οι πιθανότητες λένε πως κανένας από τους δύο μας δεν θα το απολαύσει.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε και την επιπλέον φροντίδα που απαιτείται για το σκυλάκι μας, μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Χρειάζεται απαραίτητα καλό ξέπλυμα για να φύγει η αλμύρα και χρειάζεται η ιδιαίτερη περιποίηση στα αυτιά του για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ωτίτιδας.
Σε γενικές γραμμές το μπάνιο στη θάλασσα με το σκυλάκι μας μπορεί να είναι μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες μας μαζί του, αρκεί να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και με σοβαρότητα τόσο ως προς το ίδιο, όσο και προς τους υπόλοιπους λουόμενους», καταλήγει ο πρόεδρος των Κτηνιάτρων κ Μιχάλης Σπυριδάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ