Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Προβλήματα διάθεσης των Οπωροκηπευτικών Προϊόντων στην Ε.Ε.

Από Ισπανικές οργανώσεις παραγωγών ζητήθηκε όπως το Υπουργείο Γεωργίας της Χώρας τους να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) να ανακτήσει Αποτελεσματικότητα το σύστημα των τιμών εισόδου τομάτας από το Μαρόκο, ως μέθοδος για την αποτροπή της αύξησης των εισαγωγών τομάτας από τη χώρα αυτή σε χαμηλές τιμές, οι οποίες προκαλούν σοβαρή κρίση στις τιμές των τοματών.

Η έναρξη της εκστρατείας εξαγωγής ντομάτας από το Μαρόκο στην ΕΕ σε πολύ χαμηλές τιμές, τον Οκτώβριο, βυθίζει τις τιμές των ισπανικών τοματών, επομένως είναι επείγουσα η ανάκτηση της αποτελεσματικότητας του καθεστώτος τιμών εισόδου .

Για το σκοπό αυτό, θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί ο υπολογισμός της κατ ‘αποκοπήν αξίας εισαγωγής, καθορίζοντας ότι οι εισαγωγές από το Μαρόκο τηρούν μια ελάχιστη τιμή και, κατά συνέπεια, εάν καταβάλλονται ή όχι δασμοί. Η τροποποίηση που πραγματοποιήθηκε το 2014, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού αυτής της αξίας, των διαφορετικών ειδών τομάτας με πολύ διαφορετικές τιμές ανάλογα με τις ποικιλίες, οδήγησε την τιμή εισόδου που καθορίστηκε για την καταβολή των δασμών να είναι αναποτελεσματική.

Εκτιμάται ότι η είσοδος αυτής της ντομάτας στην ΕΕ σε πολύ χαμηλές τιμές, αποσταθεροποιεί την κοινοτική παραγωγή που συμπίπτει ημερολογιακά με αυτή του Μαρόκου.

Οι εξαγωγές τομάτας από το Μαρόκο στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 44% από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης, το 2011, έως το 2019.

Παρόμοια παρότρυνση απευθύνουμε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Χώρας μας για παρέμβαση στην Ε.Ε. για αναθεώρηση του Συστήματος τιμών Εισόδου προκειμένου να διασφαλισθεί η αναγκαία αποτελεσματικότητα προστασίας των τιμών των οπωροκηπευτικών προϊόντων της Ένωσης από εισαγωγές από Τρίτες Χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής προϊόντων μη ανταποκρινομένων στις αυστηρές καλλιεργητικές πρακτικές που ισχύουν στην Ε.Ε.

Για τον

Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής

Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών

INCOFRUIT – HELLAS

Γ Πολυχρονάκης

Related posts

Πρόσκληση στην 23η Έκθεση ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση & Toπικές Γεύσεις Ελλάδας – 15 έως 23 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο.

admin

ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗ “FRUIT LOGISTICA” ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

admin

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment