Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Η κατάσταση στην αγορά των κηπευτικών μετά τον απαγορευτικό απόπλου της περασμένης Δευτέρας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών , περιγράφεται με ακρίβεια στη φράση… «ήτανε  κακό το κλήμα, το ΄φαε  κι ο γάϊδαρος…», καθώς όλο το Φθινόπωρο και το μήνα Δεκέμβρη οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν  σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν βοήθησαν στην ομαλή  απορρόφηση των ποιοτικών κηπευτικών του Κρητικού Νότου  σε καλές τιμές , που θα άφηναν  ένα ικανοποιητικό κέρδος στον παραγωγό.

Όταν οι μετεωρολόγοι ανακοίνωναν ότι από την περασμένη Κυριακή και για 6 τουλάχιστον μέρες θα επικρατούσε χιονιστής καιρός και χαμηλές θερμοκρασίες σε  όλη την Ελλάδα οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα στο Τυμπάκι και στην Κουντούρα Χανίων , πίστεψαν ότι ήρθε η ώρα του  κανονικού χειμώνα και ότι το μέλλον της παραγωγής τους θα ήταν πιο ευοίωνο.

Δεν υπολόγισαν όμως τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους της Δευτέρας που έδεσαν τα καράβια στο λιμάνι του Ηρακλείου τη Δευτέρα μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, γεγονός που ανάγκασε τις Λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και της μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, που κάνουν τις τροφοδοσίες τους συνήθως τις δυο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, να στραφούν ευκαιριακά  σε άλλες σκάλες παραγωγής από την υπόλοιπη Ελλάδα, από όπου οι τροφοδοσίες γίνονται με φορτηγά μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να χρειάζεται η θαλάσσια συγκοινωνία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλοι οι παραγωγοί κηπευτικών που στόχευαν στις γιορτινές τιμές λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα,  να  ιδούν τις τιμές παραγωγού να πέφτουν λόγω χαμηλής ζήτησης , να μένουν μεγάλες ποσότητες απούλητες και να δημιουργείται μια απίστευτη  αναστάτωση στην αγορά .

«Μετά από δυο ημέρες χαμηλής ζήτησης λόγω  κακών καιρικών συνθηκών , σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου , είναι η πρώτη ημέρα μετά τον απαγορευτικό απόπλου των πλοίων  από το λιμάνι του Ηρακλείου,  όπου παρατηρείται μια σχετική ζήτηση των προϊόντων , προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία των αγορών στην Αθήνα , στη Θεσσαλονίκη , στις άλλες μικρότερες λαχαναγορές,  αλλά και στις αγορές του εξωτερικού  που είχε διακοπεί για ένα διήμερο .

 Οι τιμές μέχρι προχθές κυμαίνονταν σε ικανοποιητικά επίπεδα για ορισμένα προϊόντα και σε όχι ικανοποιητικά επίπεδα  σε κάποια άλλα  Περιμέναμε να αυξηθεί η ζήτηση μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα,  για να τροφοδοτηθούν όλες οι αγορές,  ώστε να πάρει και ο παραγωγός κάτι παραπάνω για  τον κόπο του, γιατί με το αυξημένο κόστος παραγωγής,  είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα  αυτή τη στιγμή.

Οι παραγωγοί προσπαθούν με πολύ κόπο και κάτω από αντίξοες συνθήκες , να παράξουν τα πολύ καλά και ποιοτικά προϊόντα τους και προσδοκούν κατά τη διάρκεια των εορτών και μετά από αυτές να πουλήσουν το εισόδημα τους σε ικανοποιητικές τιμές ώστε να  καλύψουν τα έξοδα τους και να έχουν ένα ικανοποιητικό κέρδος που να αντανακλά στον κόπο που καταβάλουν όλο το χρόνο», μας είπε ο διευθυντής του Δημοπρατηρίου  κηπευτικών «Golden Farm» κ Σπύρος Σιγουράκης.

Οι  έμποροι κηπευτικών της Ιεράπετρας από το πρωί της Τετάρτης,  τρέχουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των δυο προηγούμενων ημερών , ώστε να προλάβουν να στείλουν στους συνεργάτες τους σε όλες της Λαχαναγορές , τα κηπευτικά που θα διατεθούν στο καταναλωτικό κοινό κατά τη διάρκεια των  εορτών.

«Με όλο αυτό που έγινε στην αγορά με τον απαγορευτικό απόπλου των πλοίων άλλαξαν τα πάντα και χάθηκε η ομαλή τροφοδοσία των λαχαναγορών με ποιοτικά κρητικά κηπευτικά . Δεν είναι όμως μόνο αυτό . Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την  έλλειψη εργατικών χεριών . Ούτε εμείς οι έμποροι έχουμε εργάτες να συσκευάσουμε τα προϊόντα μας , ούτε και οι  παραγωγοί έχουν εργάτες να τα συγκομίσουν και μένουν πολλές περισσότερες μέρες πάνω στα φυτά», μας είπε ο κ Γιώργος Καλόγηρος , έμπορος κηπευτικών.

Στις τάξεις των παραγωγών οι γνώμες διαφέρουν . Άλλοι πιστεύουν ότι το  απαγορευτικό λειτούργησε καταλυτικά στην αγορά, άλλοι ότι φταίει η υποκατανάλωση και άλλοι ότι φταίνε όλα μαζί… που οι τιμές έχουν πέσει.

«Είναι εύκολο και υπεραπλουστευμένο  να πούμε ότι το απαγορευτικό μιας μέρες έριξε τις τιμές των κηπευτικών. Συνήθως τα Χριστούγεννα η εξαγωγή αφήνει χώρο να δουλέψει η Ελληνική αγορά. Εγω πιστεύω ότι οι τιμές έχουν πέσει γιατί το καταναλωτικό κοινό δεν έχει αγοραστική δύναμη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα στο πορτοφόλι του.

Πάντα οι γιορτές των Χριστουγέννων ήταν προβληματικές για εμάς τους παραγωγούς. Πιστεύω ότι μετά τις γιορτές οι τιμές θα διορθώσουν .  Η κυβέρνηση ωστόσο θα πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι για τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει από την τιμή παραγωγού μέχρι την τιμή αγοράς  ενός αγροτικού προϊόντος από τον καταναλωτή. Ποτέ κανείς δεν πήρε κάποιο σωστό μέτρο,  ώστε να σταματήσει αυτή η διαχρονική ανισότητα», μας είπε ο παραγωγός κηπευτικών κ Αριστείδης Γουργιώτης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΝΑΙ ΜΕ ΙΣΧΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΣΙ

admin

ΤΟΕΒ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: Ανακοίνωση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

admin

Ξεκινάει το έργο συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού Ιεραπετρας

admin

Leave a Comment