Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΡΛΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στις 23 & 24 Νοεμβρίου η συλλογή ελιών από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα
Στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2019, οι ιδιοκτήτες  των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που έχει καταγράψει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, θα μαζέψουν τις ελιές από τα υπεραιωνόβια δέντρα τους και στις 25 Νοεμβρίου θα γίνει κοινή άλεσή τους, στο ελαιουργείο του Β ελαιουργικού συνεταιρισμού Ιεράπετρας. Θα συλλεχθούν ελιές από τις περιοχές Καββούσι, Παχιά Άμμος, Βασιλική – Μοναστηράκι, Κάτω Χωριό, Κεντρί, Ορεινό, Σχινοκάψαλα, Άγιος Στέφανος, Άγιος Ιωάννης, Μύρτος, Μακρυλιά.
Στα πλαίσια των σκοπών του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ, για τέταρτη συνεχή χρονιά θα τυποποιηθεί έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σκοπός όπως κάθε χρόνο είναι να τυποποιηθεί εξαιρετικό αγουρόλαδο με υψηλές φαινόλες και αντιοξειδωτικά, από τις αρχαίες ελιές, σε συλλεκτικές συσκευασίες των 500ml και 100ml. Κάθε συσκευασία, φέρει αρίθμηση και συνοδεύεται από φυλλάδιο με φωτογραφία συγκεκριμένου ελαιοδέντρου, αναφέροντας διαστάσεις, τοποθεσία και όνομα παραγωγού ή διαχειριστή.  Στο 12σέλιδο έντυπο, της μεγάλης συσκευασίας, που είναι μεταφρασμένο σε 8 γλώσσες, περιγράφονται οι στόχοι του προγράμματος αειφορικής διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων.
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει πάνω από 300 ελαιόδεντρα του Δήμου Ιεράπετρας.  Η καταγραφή συνεχίζεται. Η μέση ηλικία των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ελαιοδέντρων, είναι τα 1800 έτη. Η μικρότερη είναι 800 ετών και η μεγαλύτερη φτάνει στα 3000 έτη.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν το μάζεμα των ελιών,  μπορούν να έλθουν σε επαφή με τα μέλη του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ στα τηλέφωνα 6981916832 και 6932403188.

Related posts

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 21.4.2022 

admin

Καλαντζάκης: «Είμαστε ένα βήμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας της δημοπράτησης του έργου του Βιολογικού στον πρώην Δήμο Μακρύ Γιαλού»

admin

Να στηριχθεί το εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων στην Κρήτη.

admin

Leave a Comment