Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


Μια πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 9:30 το πρωί της Δευτέρας μέσα στον οικισμό του Στομίου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας, απειλώντας να κάψει σπίτια,  επιχειρήσεις,  θερμοκήπια και ελαιώνες , καθώς είχε εκδηλωθεί μέσα στην ποταμιά καίγοντας καλάμια και πλούσια ποώδη βλάστηση, που δεν ήταν καθόλου εύκολο να σβηστεί πολύ γρήγορα, για να  μη φτάσει στις γειτονικές επιχειρήσεις και τα σπίτια κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας –Βιάννου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας που κλήθηκε αμέσως μόλις έγιναν αντιληπτοί οι πρώτοι καπνοί, έσπευσε αρχικά με δυο επανδρωμένα οχήματα , ενώ λίγη ώρα αργότερα έφτασαν στο σημείο της πυρκαγιάς δύο ακόμα  επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα από τον άγιο Νικόλαο  και στη συνέχει άλλα δύο από τη Βιάννο.

«Με έξι συνολικά πυροσβεστικά οχήματα, ένα μηχάνημα έργου που μας έφτιαξε μια μικρή αντιπυρική ζώνη,  πρίν φτάσει η φωτιά στα πλησιέστερα θερμοκήπια και με τη συνδρομή ενός βυτιοφόρου αυτοκινήτου του Δήμου Ιεράπετρας ,  που μας τροφοδοτούσε με νερό κόψαμε το δρόμο της πυρκαγιάς που ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη , γιατί μέσα στις όχθες του ποταμού υπήρχε τεράστιο πυροθερμικό φορτίο με ποώδη βλάστηση και καλάμια που δεν σβήνουν εύκολα  όταν αρπάξουν.

Αν και είμαστε σε περίοδο που επιτρέπεται η καύση των κλαδιών στην ύπαιθρο, κάνω έκκληση σε όλο τον κόσμο να είμαστε πάρα πολύ πιο προσεκτικοί αυτή την περίοδο, γιατί δεν έχει βρέξει ακόμα τόσο όσο να κρατάει η ύπαιθρος μεγάλο ποσοστό υγρασίας που να μας παρέχει κάποια ασφάλεια. Να κάνουμε περιορισμένες καύσεις  κλαδιών σε καθαρά από ξερόχορτα σημεία και να μην αποχωρούμε από το σημείο αν δεν έχουμε σβήσει και το τελευταίο κάρβουνο στη φωτιά που ανάψαμε», μας είπε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας , επιπυραγός Μανόλης Ροβιθάκης.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Στόμιο σημαντική ήταν η βοήθεια του αλλοδαπού εργάτη γής , που είχε κλαδέψει δίπλα από το ποτάμι ένα μικρό λιόφυτο και είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας να καίει τα λιόκλαδα σε διάφορα σημεία , από όπου ξέφυγαν σπίθες λόγω του νότιου ανέμου που ενισχύθηκε ξαφνικά  και μετέδωσαν την φωτιά στον γειτονικό καλαμιώνα.

«Η περιοχή μας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που μας επιβάλουν να προσέχουμε πάρα ο\πολύ όταν ανάβουμε φωτιές και στους 12 μήνες του χρόνου. Μπορεί να μην είμαστε στην αντιπυρική περίοδο αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε κληθεί σε 7 περιπτώσεις και σβήνουμε πυρκαγιές μέσα στα όρια της τοπικής κοινότητας Ανατολής.

Η παρατεταμένη ανομβρία και η βλάστηση που υπάρχει ειδικά κοντά στα ποτάμια,  δεν δικαιολογούν την απροσεξία κανενός. Εδώ στο Στόμιο συνυπάρχουν σπίτια , καταστήματα , θερμοκήπια και ελαιώνες ανάμεσα σε ποτάμια και ρέματα, που αν και έχουν τα περισσότερα καθαριστεί , έχουν ακόμη πολλά καλάμια και παραποτάμια βλάστηση που όταν πάρει φωτιά δε σβήνει τόσο εύκολά . Παρακαλώ πάρα πολύ όλους   τους κατοίκους της κοινότητας και τους εργάτες που δουλεύουν στην ύπαιθρο,  να είναι πιο προσεκτικοί , για να μην έχουμε  να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις από τώρα και έπειτα», μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ισπανία: Ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων

admin

admin

« Γιάννης Μαρκόπουλος – Συλλυπητήριο μήνυμα.»

admin

Leave a Comment