Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 10.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ, ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΖΩΑ ΚΑΙ ΜΕΛΊΣΣΙΑ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ.

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή “Αχλάδια” Σητείας, του νομού Λασιθίου, κοντά σε πάρκο με ανεμογεννήτριες.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και έπειτα από λίγα λεπτά, άρχισαν να φτάνουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, από τη Σητεία , τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα, με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τιθασεύσουν τον “πύρινο εφιάλτη”.
Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έφθασαν νωρίς το μεσημέρι 10 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 20 άνδρες από την Π.Υ. της Ιεράπετρας, της Σητείας και του Αγίου Νικολάου.
Ο περιφερειακός διοικητής  των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης αντιπύραρχος κ Γιάννης Μαραγκάκης διέταξε να επιχειρήσουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς   και τα δύο ελικόπτερα της πυροσβεστικής υπηρεσίας που εδρεύουν σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ στη Σητεία είχαν  καταφθάσει τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Ο Δήμος Σητείας διέθεσε υδροφόρες και μικρότερα αυτοκίνητα με ντεπόζιτα νερού και πιεστικά μηχανήματα  ενώ τεράστια προσπάθεια κατέβαλαν 15 διασώστες της ΕΔΕΑΚ και μια μεγάλη ομάδα του τοπικού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τους Εθελοντές Σαμαρείτες Σητείας.
 «Η πυρκαγιά  είναι μεγάλη, και έχει πολύ μεγάλη έκταση,   δεν κινδυνεύει προς το παρόν  κατοικημένη περιοχή, αλλά είναι ανεξέλεγκτη. Έχουν σηκωθεί τα  δύο ελικόπτερα , έρχονται και άλλες δυνάμεις ενώ έχουμε  ζητήσει  και τη συνδρομή από  το στρατό και την  αεροπορία»,  μας ανέφερε  στις 2.00 μετά το μεσημέρι ο διοικητής της πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης, κ . Γιάννης Μαραγκάκης.
Το έργο πάντως των πυροσβεστών δυσκόλευαν οι ισχυροί βόρειοι  άνεμοι έως και 7 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή.
Στις 2.15 μ.μ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας του Δήμου Σητείας κ Νίκος Κοζυράκης μας είπε ότι:
«Στις 10.00 το πρωί καταλάβαμε από τον καπνό που βλέπαμε από την πόλη της Σητείας ότι ξέσπασε η πυρκαγιά κοντά  στις ανεμογεννήτριες της δημοτικής κοινότητας Αχλαδίων Σητείας από άγνωστη αιτία. Στην αρχή δεν φαινόταν μεγάλης έκτασης  το μέτωπο , όμως λόγω των  ισχυρών βόρειων ανέμων γρήγορα η πυρκαγιά  πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Έχει κάψει χορτολιβαδικές εκτάσεις, πολλούς ελαιώνες, ζώα και μελίσσια και δεν μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε που μπορεί να φτάσει η καταστροφή»,  μας ανέφερε ο  κ Νίκος Κοζυράκης αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας.
Στις 4.00 το απόγευμα ο κ Νίκος  Κοζυράκης κάνοντας την αυτοψία του  στην τοπική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου(Τουρτούλοι) μέχρι το σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά μας επιβεβαίωσε το μέγεθος της καταστροφής στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο εκτιμώντας ότι, « μέχρι την επαρχιακή οδό Ιεράπετρας Σητείας όπου έχει φτάσει το πύρινο μέτωπο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν εκεί να το περιορίσουν πριν περάσει στη νότια πλευρά του δρόμου, η έκταση που έχει διατρέξει η φωτιά, είναι γύρω στα 5 χιλιόμετρα με το μέτωπο να έχει έκταση γύρω στο ένα χιλιόμετρο. Ευτυχώς με πληροφορούν ότι σηκώθηκαν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Καναντέρ και κατευθύνονται προς τη Σητεία για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αν τους το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες ».
Αυτό που είχαν βάλει στόχο οι  επίγειες  και οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν να μη  ξεφύγει από αυτό την περιοχή της Συκιάς η φωτιά και  κατευθυνθεί προς τους αμπελώνες και τους ελαιώνες  του Οροπεδίου του Χανδρά και των Αρμένων.
Στην προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας νιώσαμε τον κίνδυνο που διατρέχουν  όλοι οι πυροσβέστες σε ανάλογες περιπτώσεις , όταν η πυρκαγιά κάνει κηλιδώσεις και  ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να σε εγκλωβίσει. Και σε αυτήν την πυρκαγιά κάποιοι πυροσβέστες κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες , αλλά κατάφεραν την τελευταία στιγμή να απομακρυνθούν και να μην τραυματιστούν.
                                                             ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικές περιοχές στο Ηράκλειο

admin

Ορισμός νέων Αντιδημάρχων – Αλλαγές στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Ιεράπετρας

admin

ΜΕ 26 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment