Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΥΚΟΥΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ  ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΥΚΟΥΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών που διενήργησαν την νεκροψία νεκροτομή  αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στις σορούς των 90χρονων  Θεόφιλου και Ευρύκλειας Καναβάκη, ο θάνατος τους προήλθε από δηλητηρίαση  από το μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω του ότι οι ηλικιωμένοι έπεσαν για ύπνο αφήνοντας για να ζεσταθούν  πολλά ξύλα στο τζάκι τους ενώ δεν είχαν αφήσει   κάποιο  παράθυρο ανοικτό  να αερίζεται ο χώρος.

Δεκάδες Έλληνες δηλητηριάζονται κάθε χρόνο στο σπίτι τους από τις αναθυμιάσεις οικιακών συσκευών θέρμανσης. Τζάκια, παραστιές,  σόμπες, ακόμα και μαγκάλια έχουν επιστρατευτεί τις τελευταίες μέρες για να αντιμετωπιστεί το τσουχτερό κρύο που σαρώνει τη χώρα. Ωστόσο πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη χρήση τους διότι ελλοχεύει ένας άχρωμος, άγευστος και άοσμος κίνδυνος: το μονοξείδιο του άνθρακα.

Στο οδοιπορικό που κάναμε στους Πεύκους  Σητείας 7 χλμ βόρεια του Μακρύ Γιαλού, βρήκαμε την τοπική κοινωνία συγκλονισμένη από την είδηση του τραγικού θανάτου των δύο ηλικιωμένων, που δηλητηριάστηκαν από το μονοξείδιο του άνθρακα τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής.

«Κανείς στο χωριό μας δεν πήρε χαμπάρι ότι εκείνη τη νύχτα οι 90χρονοι συγχωριανοί μας βρισκόντουσαν σε κίνδυνο  για να πάμε να τους βοηθήσουμε.

Τα παιδιά τους που μένουν στον  Μακρύ Γιαλό ερχόντουσαν κάθε μέρα και φρόντιζαν τους γονείς τους , ειδικά τον γέροντα που ήταν κατάκοιτος και τον πρόσεχε η 90χρονη σύζυγος του. Τα  παιδιά τους μιλούσαν συνέχεια στο τηλέφωνο με τη μητέρα τους αλλά το πρωί της Δευτέρας εκείνη δεν απαντούσε στις επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις.

Η κόρη της κατάλαβε ότι κάτι είχε συμβεί και πήγε στους Πεύκους  με το αυτοκίνητο της. Φώναξε , χτύπησε την πόρτα  του σπιτιού των γονιών της αλλά απάντηση δεν πήρε. Κάλεσε και τα άλλα δυο αδέρφια της και αποφάσισαν να παραβιάσουν την είσοδο του σπιτιού. Όταν τα παιδιά  μπήκαν μέσα στο σπίτι βρήκαν τους γονείς τους  νεκρούς από δηλητηρίαση λόγω της καύσης των ξύλων στο τζάκι του σπιτιού.

Είχαν οι άτυχοι γέροντες και κλιματιστικό , αλλά εκείνο το βράδυ το κρύο ήταν πραγματικά τσουχτερό και άφησαν αναμμένο το τζάκι για να ζεσταθούν », μας είπε στην είσοδο του χωριού ο κ Γιάννης Μανουσάκης.

«Η μικρή κοινωνία των Πεύκων  είναι συγκλονισμένη. Δεν περιμέναμε ότι αυτό θα συνέβαινε σε αυτό το ζευγάρι των ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού μας. ‘Όσοι χρησιμοποιούμε τα τζάκια μας  γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κλείσουμε τις πόρτες και τα παράθυρα μας, αφήσουμε πολλά ξύλα στη φωτιά και μετά πέσουμε για ύπνο. Δεν είχαμε άλλα παρόμοια θανατηφόρα συμβάντα στο παρελθόν στην περιοχή μας. Όλοι σχεδόν οι ηλικιωμένοι που μένουν  μόνιμα στο χωριό μας έχουν και τα κλιματιστικά τους . Κλιματιστικό είχαν και οι άτυχοι 90χρονοι αλλά το κρύο ήταν πάρα πολύ δυνατό εκείνη τη νύχτα και γι αυτό είχαμε αυτήν την άσχημη κατάληξη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πεύκων Σητείας κ Νίκος Λαντζανάκης.

Λίγα μέτρα πιο πέρα  από το σπίτι των άτυχων ηλικιωμένων, μένει ο 85χρονος κ Γιώργος Κουτσαντωνάκης με τη σύζυγο του Ανθούλα, αλλά ούτε κι εκείνοι κατάλαβαν εκείνη τη νύχτα ότι , οι 90χρονοι γείτονες τους,  βρισκόντουσαν σε κίνδυνο.

«Τίποτα δεν καταλάβαμε εκείνη τη νύχτα που είχε πολύ κρύο και θυελλώδεις βορριάδες. Την Κυριακή το μεσημέρι  είδαμε  μαζεμένα έξω από το σπίτι όλα τα παιδιά και τα εγγόνια του Θεόφιλου και της Ευρύκλειας και κατεβήκαμε να δούμε τι συμβαίνει.   Η δηλητηρίαση μάλλον ακινητοποίησε την Ευρύκλεια που θα μπορούσε να φωνάξει βοήθεια για να τρέξουμε οι γείτονες να τους σώσουμε. Δυστυχώς χάθηκαν δυο συγχωριανοί μας τόσο αναπάντεχα, παρότι είχαν κι άλλους τρόπους να ζεσταθούν με το κλιματιστικό που διέθεταν. Εμείς οι μεγαλύτεροι  γνωρίζουμε ότι με τα κάρβουνα στο μαγκάλι η στο τζάκι κινδυνεύουμε να πάθουμε δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα και πάντα αφήνουμε ένα παράθυρο ανοικτό να μπαίνει φρέσκος αέρας και οξυγόνο . Εκείνη τη νύχτα  όμως ο αέρας σήκωνε τις πέτρες», μας είπαν ο κ Γιώργος και η κ Ανθούλα Κουτσαντωνάκη.

Οι αδικοχαμένοι Θεόφιλος και Ευρύκλεια Καναβάκη θα ταφούν στις 11:00 το πρωί της Τρίτης στο κοιμητήριο των Πεύκων . Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού.

  Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Στα  σπίτια με τα αεροστεγώς κλειστά κουφώματα, αλλά και στα παλιά σπίτια όπου οι ένοικοι σφραγίζουν πόρτες και παράθυρα για να ζεσταθούν,  πάντα ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Η δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί είτε το άτομο εισπνεύσει απότομα μεγάλη ποσότητα από το μονοξείδιο του άνθρακα είτε εισπνέει επί ώρες μικρή ποσότητά του. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης θυμίζουν εκείνα άλλων καταστάσεων. Συμπεριλαμβάνουν:

 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλο
 • Ναυτία και έμετο
 • Υπνηλία
 • Πνευματική σύγχυση
 • Απώλεια συνείδησης

Πολύ χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο πάσχων καταλαβαίνει πως κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση κόκκινης χροιάς στο δέρμα.

Εάν κάποιος έχει την υπόνοια ότι κάποιο άτομο έχει δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα, πρέπει επειγόντως να τον βγάλει στον καθαρό αέρα. Ύστερα, να τηλεφωνήσει για βοήθεια στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210-7793777) ή στο ΕΚΑΒ.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο το οποίο, σε αντίθεση με τον καπνό, δεν φαίνεται. Παράγεται από την ατελή καύση οργανικών ουσιών (όπως υγραέριο, ξύλα,  πέλετ) που καίγονται σε οικιακές συσκευές όπως:

 • Φούρνους
 • Τζάκια
 • Σόμπες χωρίς σωλήνες
 • Θερμοσίφωνες
 • Στεγνωτήρια ρούχων αερίου
 • Σόμπες μαγειρέματος
 • Γκριλ
 • Γεννήτριες

Μονοξείδιο του άνθρακα εκπέμπουν, μεταξύ άλλων, και οι εξατμίσεις των οχημάτων. Γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης στα άτομα που κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους με αναμμένη μηχανή και κλειστά παράθυρα.

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, καθώς και στα ζώα. Ωστόσο μερικές πληθυσμιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες σε αυτήν. Τέτοιες ομάδες είναι τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και τα έμβρυα.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Βρέθηκε ο 8χρονος – Αίσιο τέλος, μετά τη μεγάλη επιχείρηση των Αρχών

admin

admin

Στη Βουλή η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης για οικονομικές ενισχύσεις σε θερμοκηπιακά κηπευτικά λόγω κορωνοϊού

admin

Leave a Comment