Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΕΛΑΚΑΝΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα των πυρκαγιών στα Αχλάδια Σητείας και στο Σελάκανο Ιεράπετρας, με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες.
Ιδιαίτερα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, στην ενδοχώρα του Δήμου Σητείας και είχε αφετηρία  κάτω από το πάρκο των ανεμογεννητριών της τοπικής Κοινότητας Αχλαδίων, η οποία έφτασε μετά από λίγες ώρες πλησίον της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Σητείας, περνώντας κοντά από τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου(Τουρτούλοι), η πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για χιλιάδες στρέμματα καμένης γής.
«Οι  πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης, αρκετοί ελαιώνες λίγα αμπέλια, πολλά μελίσσια, 2-3 ζώα , χιλιάδες μέτρα αρδευτικών δικτύων και δυο αγροικίες που έχουν υποστεί μικρής έκτασης ζημιές. Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η ενδελεχής καταμέτρηση και η καταγραφή των ζημιών καθώς και η έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά», μας είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας κ Νίκος Κοζυράκης.
Και την Παρασκευή στις καμένες  εκτάσεις του Δήμου Σητείας, παρέμεναν  κάποιες Πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να προλάβουν κάποια τυχόν αναζωπύρωση, ενώ η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.
ΥΠΟΠΤΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΛΑΚΑΝΟ
Σε ύφεση βρισκόταν από το πρωί της Παρασκευής και η δεύτερη ύποπτη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Πέμπτης κοντά στα πρώτα σπίτια του παραθεριστικού Σελάκανου Χριστού Ιεράπετρας, (στη θέση Ανεμονιάτης), την ώρα που όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είχαν εξαντληθεί να δίνουν πολύωρη μάχη με τις φλόγες στη Σητεία.
Αυτό είχε ξανασυμβεί τα προηγούμενα χρόνια και για τα λόγο αυτό το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  διερευνά με μεγάλη προσοχή την περίπτωση του εμπρησμού.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Σελάκανο περιορίστηκε σε μια ξανακαμένη  έκταση χαμηλής βλάστησης με δεκάδες μικρά πευκάκια και λίγα μεγάλα, όπου οι κορμοί των  μεγάλων πεύκων που βρίσκονταν στο χώμα, απομεινάρια παλαιότερων πυρκαγιών, λειτούργησαν σαν προσάναμμα, που χρειαζόταν  όμως πάρα πολύ νερό για να σβήσουν εντελώς.
Οι Αξιωματικοί της Π.Υ. αναγκάστηκαν να αποσπάσουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων τους από τη Σητεία και να ξεκινήσουν ένα δύσκολο ταξίδι 1,5 ώρας για να φτάσουν στο επίκεντρο της νέας πυρκαγιάς.
Ευτυχώς έφτασαν γρήγορα και ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, με τη συνδρομή των κατοίκων των γύρω χωριών , με τις υδροφόρες των Δήμων να τροφοδοτούνται και να τροφοδοτούν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα, με το ισχυρό μελτέμι  όμως να είναι κόντρα στην προσπάθεια τους.
Με το πρώτο φως της μέρας η πυρκαγιά είχε σταματήσει πάνω από την πηγή στη θέση Τερριά, πριν κάψει τα αρδευτικά δίκτυα που οδηγούν το νερό στους ελαιώνες  της τοπικής κοινότητας των Μαλλών.
Κατάκοπος , άυπνος και με κόκκινα μάτια από τον καπνό ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χριστού Αιμίλιος Πετσαγγουράκης, μας είπε στις 9.00 το πρωί, πως «η πυρκαγιά έχει περιοριστεί . Οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι της περιοχής τα κατάφεραν να τη συγκρατήσουν πριν προκληθεί μεγαλύτερη καταστροφή. Ευτυχώς ο αέρας την οδήγησε μέσα στην καμένη από παλαιότερες πυρκαγιές περιοχή. Νομίζω ότι έχουν καεί περίπου 500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης κυρίως».
Ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας  Μαλλών Γιώργος Τσακιράκης, μας είπε ότι , «ενημερωθήκαμε από κάτοικο του Σελάκανου που έχει σπίτι στον απέναντι λόφο,  ότι , είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στον Ανεμονιάτη. Ειδοποιήσαμε αμέσως Πυροσβεστική, Αστυνομία , Δήμο και τα γύρω χωριά. Τρέξαμε στις πηγές των Τερριών όπου κατευθυνόταν το πύρινο μέτωπο, κόψαμε τα αρδευτικά δίκτυα για να γεμίσουμε τις υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα με νερό. Μέσα στη νύχτα δεν υπήρχε καλός συντονισμός γιατί οι οδηγοί των οχημάτων που δεν ήταν ντόπιοι δεν γνώριζαν την περιοχή και φροντίζαμε να τους καθοδηγούμε με δικούς μας ανθρώπους. Ούτε εμείς μπορούμε να εξηγήσουμε πως γίνεται να παίρνει φωτιά συνεχώς η ίδια περιοχή εδώ και χρόνια και μάλιστα την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αλλού και ο άνεμος είναι ισχυρός. Θέλουμε να σπάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόστημα . Να βρεθούν οι ένοχοι  εάν υπάρχουν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», προσθέτει ο Γιώργος Τσακιράκης, ο οποίος μας επισημαίνει ότι στα Τερριά κάηκαν και κάποια αμπέλια ολοσχερώς.
Νωρίς  το μεσημέρι επιστρέφοντας από το μέτωπο της φωτιάς του Σελάκανου έπειτα από 25ωρη μάχη με τις φλόγες, ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων Νομού Λασιθίου αντιπύραρχος Μιχάλης Βασιλάκης και ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας αντιπύραρχος  Παναγιώτης Καράμπελας μας είπαν ότι, «και οι δυο πυρκαγιές είναι σε ύφεση. Τα δυο ελικόπτερα που από το πρωί της Παρασκευής έριχναν νερό στα πιο δύσκολα σημεία αποχώρησαν, λόγω των ισχυρών ανέμων, και έχουν μείνει μόνο οι επίγειες δυνάμεις οι οποίες θα συνεχίσουν να  σβήνουν τα κούτσουρα των πεύκων που καπνίζουν  και να παρεμβαίνουν σε κάθε αναζωπύρωση για να μη δημιουργηθούν καινούργια μέτωπα».

Related posts

Στα ύψη τα λιπάσματα, κλείνουν εργοστάσια αμμωνίας στην ΕΕ

admin

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΔΑΜΑΣΤΑ ΜΑΡΑΘΟΣ

admin

Αιμοδοσία 1 Φεβρουαρίου

admin

Leave a Comment