Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΚΑΘΑΡΙ «ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ» ΚΑΤΑΤΡΩΓΕΙ ΤΑ ΠΕΥΚΟΔΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΣΚΑΘΑΡΙ «ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ» ΚΑΤΑΤΡΩΓΕΙ ΤΑ ΠΕΥΚΟΔΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία, προκαλεί η εξάπλωση της προσβολής των πευκόφυτων δασών της Ιεράπετρας, από ένα καταστροφικό  φλοιοφάγο σκαθάρι με την επιστημονική ονομασία  Tomicus Piniperda , το οποίο έχει ήδη αποξηράνει  ολόκληρες συστάδες  πεύκων στα δάση που έχουν διασωθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους της Ανατολής ,των Μύθων, του Σελάκανου και της Θρυπτής.

Το φλοιοφάγο σκαθάρι Tomicus Piniperda  χρώματος μαύρου ή σκούρου καφέ, μήκους 3.5 έως 5 χιλιοστών με κυλινδρικό σώμα, είναι η αιτία για την καταστροφή ενός μεγάλου τμήματος των πεύκων και  στα δάση της Βόρειας Ελλάδας τα τελευταία τρια χρόνια.

Από τις αρχές του χρόνου φέτος, άρχισε να  εμφανίζεται  στα δάση της Ιεράπετρας και να κατατρώγει το φλοιό των νεαρών κυρίων πεύκων.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής Ιεράπετρας κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος, μας ξενάγησε στους ορεινούς όγκους του χωριού του, για να μας δείξει  κάποια από τα σημεία οπου τα πεύκα  έχουν ήδη αρχίσει  να ξεραίνονται από την κορυφή μέχρι τη ρίζα. Ολόκληρες συστάδες μικρής ηλικίας πεύκων, που φύτρωσαν μόνα τους από τη φυσική αναγέννηση των δασών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων 30 χρόνων, καταστρέφονται, χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι που μπορεί να φτάσει η καταστροφική δράση αυτού του  επικίνδυνου για το οικοσύστημα σκαθαριού

«Φοβούμαστε ότι το αποτέλεσμα της εξάπλωσης και του πολλαπλασιασμού αυτού του καταστροφικού σκαθαριού μετά από λίγο καιρό, θα μας θυμίζει τα ξερά πεύκα που αφήνει πίσω της,  μια   μεγάλη δασική πυρκαγιά.

Ήδη μετρούμε εκατοντάδες ξερά πεύκα και ζητούμε από τη Δασική Υπηρεσία να ερευνήσει ,αν μπορούμε να σταματήσουμε με κάποιο τρόπο αυτό το έντομο.

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται εμφανές πριν από μερικούς μήνες. Στην αρχή βλέπαμε διάσπαρτα ξερά  δέντρα  και η προσβολή του σκαθαριού παρουσίαζε μια κηλιδωτή εικόνα . Τώρα η προσβολή έχει μεγαλώσει και βλέπουμε ολόκληρες συστάδες 50-60 πεύκων μαζεμένων  να έχουν ξεραθεί εντελώς.

Λυπάμαι που αν και  είναι σήμερα η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος,  δε μπορώ να στείλω το ΄΄μήνυμα προστάτεψε κι εσύ ένα δέντρο. Μπορείς΄΄.

Το Δασαρχείο Λασιθίου, στο μεταξύ έχει ενημερωθεί και περιμένουμε να δούμε αν θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες», μας είπε στην κορυφή Σταυρός Ανατολής σε υψόμετρο 950 μέτρων, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος.

«Βλέπαμε και τα προηγούμενα χρόνια που και πού κάποιο πεύκο που ξεραινόταν χωρίς να γνωρίζουμε την αιτια. Τους τελευταίους μήνες όμως η ανησυχία μας είναι μεγάλη γιατί τα ξερά πευκάκια έχουν πολλαπλασιαστεί και το πρόβλημα συνεχώς μεγαλώνει, γιατί έχουν μάλλον αυξηθεί και πολλαπλασιαστεί οι πληθυσμοί του εντόμου, που τρώει το πεύκο από την κορυφή μέχρι τη ρίζα.

Για εμάς τους Ανατολιώτες το πευκοδάσος είναι το καμάρι μας. Είναι το στολίδι της περιοχής … το οξυγόνο μας.

Αν χάσουμε τα πευκοδάση εξαιτίας ενός τόσο δα μικρού εντόμου θα είμαστε αδικαιολόγητοι. Κάτι πρέπει να κάνουμε τώρα που είναι νωρίς ακόμη», προσθέτει ο αγρότης κ Μιχάλης Φεργαδάκης.

Επικοινωνήσαμε με το δασολόγο του Δασαρχείου Λασιθίου κ Ματθαίο Φιλιππάκη, ο οποίος μας είπε ότι, «γνωρίζουμε το πρόβλημα  και το παρακολουθούμε. Οι προσβολές από αυτό το σκαθάρι των πεύκων, καταγράφονται σε μικρότερη έκταση εδώ και 20 χρόνια στην περιοχή του Ν Λασιθίου. Δεν παρεμβαίνουμε με χημικά μέσα. Αφήνουμε να ολοκληρώσει τον κύκλο της η προσβολή και θεωρούμαι ότι τα πεύκα που θα χάσουμε , είναι μια φυσική απώλεια που συμβαίνει κατά καιρούς και κατά περιόδους. Αν δούμε ότι το πρόβλημα αποκτά μια άλλη μεγαλύτερη διάσταση θα το επανεκτιμήσουμε».

Από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια το σκαθάρι των πεύκων στη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται πως   είναι αδύνατη η αντιμετώπισή του με παρασιτοκτόνες χημικές ουσίες, ψεκάσματα με δηλητήρια  κλπ, αφού έτσι κινδυνεύει και η παραγωγή των προϊόντων της μέλισσας, καθώς στην περιοχή είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένη η μελισσοκομία.

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά είναι πολύ γνωστό το σκαθάρι των πεύκων, όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Πολλαπλασιάζεται µε µεγάλη ταχύτητα τους καλοκαιρινούς µήνες. Το χειµώνα συνήθως βρίσκεται σε… νάρκη, αλλά από την άνοιξη, και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, «ξυπνά» και αρχίζει το καταστροφικό του έργο.

Τρέφεται µε τους χυµούς του φλοιού, ξεραίνοντας το δέντρο. Φωλιάζει στα πεύκα και µόλις ολοκληρώσει το έργο του σε ένα δέντρο, µεταπηδά σε άλλο. Τα ενήλικα άτοµα σκάβουν τρύπες κάτω από τον κορµό, µέσα στον τρυφερό φλοιό, και αφήνουν εκεί τα αβγά τους. Μόλις βγουν τα νεαρά έντοµα αρχίζουν επίσης να ρουφούν τους χυµούς, από τους οποίους τρέφονται. Σήµερα θεωρείται το πιο απειλητικό παράσιτο σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Αυστρία και τη Σλοβενία έχει προκαλέσει µεγάλες καταστροφές σε νεαρά και υγιή πεύκα.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΝΙΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΓΕΛΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ 40 ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΣΙΤΕΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ ΤΟΥ

admin

AITΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ

admin

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment