Για μια ακόμη φορά τα ερασιτεχνικά και τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο αλιευτικό καταφύγιο της τοπικής κοινότητας Παχιάς Άμμου Ιεράπετρας, έγιναν στόχος περιφερόμενων διαρρηκτών, που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της απουσίας των ιδιοκτητών των σκαφών, για να διαρρήξουν πέντε από αυτά, να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν τους συσσωρευτές τους(μπαταρίες) και να προκαλέσουν φθορές, η αποκατάσταση των οποίων κοστίζει γύρω στις 4.000 ευρώ.
«Η διάρρηξη καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που έχει εγκαταστήσει στο αλιευτικό καταφύγιο, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Παχιάς Άμμου.
Οι ιδιοκτήτες των σκαφών είχαν απομακρυνθεί από το αλιευτικό καταφύγιο το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 27 Φεβρουαρίου και κατά τις 12:30 ένα Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο πλησίασε το χώρο με δυο άγνωστους επιβαίνοντες, οι οποίοι κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και έσπασαν τις ξύλινες πόρτες των αμπαριών 5 αλιευτικών σκαφών , ξηλώνοντας τις μπαταρίες τους μαζί με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, πετώντας τις από απόσταση προς το μέρος που είχαν παρκάρει το αυτοκίνητο τους, και σπάζοντας τις , προκειμένου να τις πάρουν μαζί τους, ίσως για να πουλήσουν το μολύβι που περιέχουν.
Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων κάλεσε την Αστυνομία, η οποία με το υλικό που βρήκε στο καταγραφικό του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης , εντόπισε τους δυο νεαρούς, Ελληνικής υπηκοότητας και τους συνέλαβε την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου», μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και γραμματέας του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Παχιάς Άμμου κ Γιώργος Ραπάνης.
Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος των δυο νεαρών , οδηγήθηκαν στον κ εισαγγελέα , οποίος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι επειδή είναι ανήλικοι και θα τους παραπέμψει να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο.
Οι κλεμμένες μπαταρίες που βρέθηκαν στην κατοχή τους αποδόθηκαν κατεστραμμένες στους ιδιοκτήτες τους.
«Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Παχιάς Άμμου ζητά την πλήρη αποζημίωση για τους συσσωρευτές που κατέστρεψαν οι δυο νεαροί αλλά και την πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκάλεσαν στα αλιευτικά σκάφη. Ζητούμε επιπλέον από τις αρμόδιες Αρχές τακτική αστυνόμευση και από την ξηρά και από τη θάλασσα , καθώς ο χώρος αυτός που έχει διαμορφωθεί στη θέση Χαλέπα της Παχιάς Άμμου, αποτελεί και τον υπαίθριο συναυλιακό χώρο του χωριού μας , όπου γίνονται όλες οι καλοκαιρινές πολιτιστικές μας εκδηλώσεις», κατέληξε ο κ Γιώργος Ραπάνης.
Το αλιευτικό καταφύγιο της Παχιάς Άμμου κατασκευάστηκε από τους ντόπιους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς το 2014, έπειτα από πολλούς αγώνες και πάρα πολλά έξοδα, καθώς τα αλιευτικά σκάφη δεν ήταν ασφαλή στον πληγωμένο προβλήτα της κοινότητας, σε περιόδους που επικρατούσε θαλασσοταραχή και έπρεπε να βρεθεί μια καλύτερη λύση ακόμα και χωρίς τις εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Ελληνικού κράτους.
Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, ο χώρος αποτελεί το κόσμημα του χωριού το οποίο φιλοξενεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου 35 περίπου ερασιτεχνικά και επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Στον περιβάλλοντα χώρο του γραφικού αλιευτικού καταφυγίου, διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κύρβεια» του Δήμου Ιεράπετρας, μεγάλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με γνωστούς μεγάλους καλλιτέχνες, να έχουν δηλώσει ενθουσιαμένοι από την ακουστική αυτού του χώρου.
Ο συναυλιακός χώρος του αλιευτικού καταφυγίου της Χαλέπας Παχιάς Άμμου είναι από τους πιο αγαπημένους της Μελίνας Ασλανίδου και του Γιάννη Χαρούλη, αφενός επειδή έχει απίστευτη ακουστική και αφετέρου επειδή βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του Ν Λασιθίου.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ