Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΕΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ¨-ΧΟΡΤΑΡΙΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

 

Χορτάριασε το κτήριο όπου στεγάζεται το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ στην Ιεράπετρα, περιμένοντας τις υποσχέσεις  επαναλειτουργίας τριών υπουργών(Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου) να γίνουν πράξη.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας , με την επιτροπή στήριξης του ΤΕΙ, που συνέστησε, όπου συμμετέχουν σπουδαίοι Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, έχει πολλές φορές επισκεφτεί παρουσία των δυο βουλευτών του Ν. Λασιθίου τους υπουργούς Παιδείας , και  τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και έχει αποσπάσει υποσχέσεις, για την επαναλειτουργία του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης, όπως έχει συμβεί με δύο αντίστοιχα τμήματα .

Παρόλα αυτά και σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας κλείνει οριστικά στις 31 Οκτωβρίου, ενώ υπάρχουν ακόμη σε αυτό 295 εγγεγραμμένοι φοιτητές, που έρχονται στην Ιεράπετρα στις εξεταστικές περιόδους , για να εξεταστούν στα μαθήματα που χρωστούν, η για τις πτυχιακές τους εργασίες.

 Οι Ιεραπετρίτες καθηγητές που  δίδασκαν στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης έχουν μετατεθεί στο ΤΕΙ Αγίου Νικολάου, όπου μετά τις 31 Οκτωβρίου οφείλουν να παρουσιάζονται οι εναπομείναντες φοιτητές για να εξεταστούν στα μαθήματα που χρωστούν η να παραδώσουν τις πτυχιακές τους εργασίες.

Το κτήριο του ΤΕΙ στην Ιεράπετρα έχει εγκαταλειφτεί στη φθορά του χρόνου, αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ενώ οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του  που παραμένει στις αίθουσες διδασκαλίας και στα Εργαστήρια Πληροφορικής και ανάλυσης ποιότητας τροφίμων , έχουν γίνει μήλο της έριδος μεταξύ Δήμου Ιεράπετρας και ΤΕΙ Ηρακλείου.

Σε μια προσπάθεια που είχε γίνει, να μεταφερθεί εξοπλισμός του Τμήματος στο ΤΕΙ Ηρακλείου, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, αντέδρασε με οργή, απειλώντας ότι, θα αποκλείσει το κτήριο του ΤΕΙ με μηχανήματα και αυτοκίνητα του Δήμου , για να σταματήσει την «αρπαγή» του εξοπλισμού στον οποίο έχει συνεισφέρει οικονομικά με δημοτικά χρήματα.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ

Το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου , τελευταία ημέρα της εξεταστικής περιόδου, το ΤΕΙ της Ιεράπετρας επισκέφτηκε ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, συναντώντας τον ένα και μοναδικό φοιτητή που εξεταζόταν σε ένα μάθημα.

«Ήμουν φοιτητής στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης που το έχουν κλείσει και το έχουν εντελώς εγκαταλείψει.

Κατέβηκα από την Αθήνα για κάποια μαθήματα που χρωστούσα και στενοχωρήθηκα πάρα πολύ από την εικόνα εγκατάλειψης που αντίκρυσα.

Είναι κρίμα να κλείσει το τμήμα του ΤΕΙ στην Ιεράπετρα. Οι εκατοντάδες φοιτητές του , βοηθούσαν σημαντικά την πόλη και είναι επίσης κρίμα ,  γιατί κάποια παιδιά  ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να πάρουν το πτυχίο τους», μας είπε ο φοιτητής Χάρης Λιακόπουλος.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ενημέρωσε τον βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις .

«Έχουμε επισκεφτεί 4 φορές  το Υπουργείο Παιδείας, με την επιτροπή στήριξης του ΤΕΙ, που έχουμε συγκροτήσει, όπου συμμετέχουν οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και οι Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Μιχάλης Δερμιτζάκης. Έχουμε πάρει υποσχέσεις και από τους 3 υπουργούς που συναντήσαμε … Μπαλτά , Φίλη και Γαβρόγλου. Μας έλεγαν ότι το τμήμα θα ξαναλειτουργούσε όταν θα άλλαζαν το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την επαναλειτουργία του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης , που ήταν δοκιμασμένο, και οι πτυχιούχοι του έβρισκαν πολύ εύκολα δουλειά στην αγορά εργασίας.

Ενώ μας έδιναν υποσχέσεις για την επαναλειτουργία του τμήματος, οι υπουργοί  Παιδείας, διαδέχονταν ο ένας τον άλλο. Και εμείς ακόμα περιμένουμε να επανασχεδιάσουν το χάρτη της τριτοβάθμιας», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης,  περιμένοντας την περιβόητη πολιτική απόφαση του νέου  Υπουργού Παιδείας, για να ξαναλειτουργήσει το ΤΕΙ  στη νοτιότερη πόλη της  Ευρώπης.

«Η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Είναι μια κυβέρνηση υπο προθεσμία, η οποία προσπαθεί να ροκανίζει το χρόνο, μέχρι τις επερχόμενες εκλογές. Για  την κυβέρνηση ο Νομός Λασιθίου  δεν υπάρχει πρακτικά και ουσιαστικά.

Με το σχέδιο «Αθηνά» που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, το τμήμα ΤΕΙ της Ιεράπετρας είχε πάρει αναστολή λειτουργίας μέχρι το 2018. Με προεδρικό διάταγμα είχαμε δρομολογήσει τη δημιουργία του νέου  τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων  στην Ιεράπετρα. Εδώ και 4 χρόνια τηρείται σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Σήμερα στο ΤΕΙ, αντιμετωπίσαμε μια εικόνα εγκατάλειψης, που δεν αρμόζει στην Ιεράπετρα. Ο κ Γαβρόγλου επιτέλους ας αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη.

 Εμείς στηρίξαμε τις δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ν Λασιθίου . Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και  με την εκλογή μας ως νέα διακυβέρνηση. Και τα 3 τμήματα  του Ν Λασιθίου σε Ιεράπετρα, Σητεία και Άγιο Νικόλαο, πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια αξιολόγησης τους», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας καταργήθηκε από το σχέδιο ΄΄Αθηνά΄΄ του κ. Αρβανιτόπουλου, με την προηγούμενη κυβέρνηση και αποφασίστηκε να ιδρυθεί το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων αντ΄ αυτού.

Πιέσεις ασκούνται στο ΤΕΙ Ηρακλείου να συμφωνήσει στην επαναλειτουργία του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης, αυτό αρνείται και η προσπάθεια συνεχίζεται με επισκέψεις στο Υπουργείο Παιδείας όπου  γίνεται  η επαναχάραξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τα 18 τμήματα ΤΕΙ που έκλεισαν επαναλειτούργησαν τα 9 , αλλά όχι της Ιεράπετρας. Το Υπουργείο Παιδείας θέλει τη θετική εισήγηση του ΤΕΙ Κρήτης και  η υπόθεση έχει μείνει σε αυτή τη διαδικασία», μας είπε ο Μπάμπης Δραγασάκης , συντονιστής της Τοπικής Επιτροπής Ιεράπετρας του ΣΥΡΙΖΑ, αδερφός του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ως   μέλος της επιτροπής στήριξης του ΤΕΙ Ιεράπετρας, μας είπε ότι, «το ΤΕΙ Ιεράπετρας είναι μια πονεμένη ιστορία που αφορά όλους μας  και τη διεθνή επιστήμη. Είχαμε ένα υπέροχο καινοτόμο τμήμα ΤΕΙ το οποίο  το χάσαμε. Περιμέναμε ένα άλλο τμήμα, το Τεχνολογίας Τροφίμων, το οποίο δεν ήρθε ποτέ και αυτή τη στιγμή είμαστε ξεκρέμαστοι. Νιώθω πικρία και απογοήτευση. Η Ιεράπετρα δικαιούται ένα τμήμα ΤΕΙ με αντικειμενικά κριτήρια. Οι  υπουργικές υποσχέσεις  δυστυχώς μένουν μόνο στα χαρτιά».

Related posts

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ Τ.Ο.Ε.Β. ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

admin

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

admin

4,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment