Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ!

 

Σαν βόμβα έπεσε στα στέκια των ψαράδων της Ιεράπετρας, η πληροφορία που έφτασε χθές στην Ιεράπετρα  από Συλλόγους Επαγγελματιών Αλιέων της υπόλοιπης Ελλάδας, ότι  ψηφίστηκε και θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, η επιβολή ενός νέου φόρου που θα έρχεται με τη μορφή των τελών κυκλοφορίας και θα υπολογίζεται στα ρυμουλκά πλοία ανάλογα με την ιπποδύναμη τους, ενώ στα αλιευτικά  σκάφη ανάλογα  με το μήκος τους.

Στο λιμάνι της Ιεράπετρας το πρωί της Παρασκευής όλοι οι επαγγελματίες αλιείς μιλούσαν για το νέο αυτό «χαράτσι» που έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή , τη στιγμή που προσπαθούν να κερδίσουν τον καθημερινό άνισο αγώνα με τους λαγοκέφαλους και οι ζημιές στα αλιευτικά τους εργαλεία σε κάθε τους  έξοδο, κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα, για να επισκευαστούν.

«Μας  έστειλαν άλλοι συνάδελφοι  το άρθρο 57 του  κεφαλαίου Ζ΄ του  Νόμου που αφορά στις ρυθμίσεις για τα ρυμουλκά και τα αλιευτικά πλοία και πλοιάρια, που πήρε στις 12 Δεκεμβρίου ΦΕΚ , όπου διαβάζουμε ότι θα επιβληθούν τέλη κυκλοφορίας και στα μικρά αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας, με τα οποία ψαρεύουν οι αλιείς της περιοχής μας. Αυτό θα  είναι το τελειωτικό κτύπημα για τον κλάδο μας. Εμείς περιμένουμε βέβαια να δούμε και τις σχετικές εγκύκλιους και να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πάντως εδώ, έχει ψηφιστεί ένα καινούργιο χαράτσι που μας αφορά, και που ποτέ κανείς δεν μας το έθεσε σε διαβούλευση.

Μας αιφνιδίασαν και δεν μας άφησαν τουλάχιστον αυτοί που το αποφάσισαν, να εκφράσουμε κι εμείς την άποψη μας» δήλωσε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών αλιέων Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

«Πληρώνουμε τόσους φόρους , έχουμε τόσες ζημιές από τους λαγοκέφαλους, δε μπορούμε να συντηρήσουμε τα αλιευτικά μας και έρχονται τώρα να μας επιβάλουν τέλη κυκλοφορίας, όπως ακριβώς στα αυτοκίνητα», προσθέτει ο κ . Λάμπης Τζαράκης.΄

Στα γραφεία των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας από το πρωί της Παρασκευής, όλοι οι ψαράδες ζητούν από το Σύλλογο τους, να μπεί μπροστά και να κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες επαγγελματίες ψαράδες, για να μην εφαρμοστεί αυτός ο Νόμος, που επιβάλει ένα ακόμη άδικο χαράτσι , σε μια πολύπαθη τάξη, που δεν έχει  άλλα περισσεύματα για να πάρει το κράτος.

«Προτείνω να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμικές κινητοποιήσεις σε συνεννόηση με τους άλλους συλλόγους αλιέων της Κρήτης. Να ξεκινήσουμε από το Ηράκλειο, να  κλείσουμε τα λιμάνια  για να ακουστεί η φωνή μας. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση . Μα έχουν τελειώσει. Δεν κάνουν τίποτα τόσα χρόνια που φωνάζουμε να μας απαλλάξουν από τους λαγοκέφαλους,  που μας έχουν καταστρέψει , αλλά ξέρουν μόνο να μας ζητούν να πληρώνουμε ένα σωρό άδικα χαράτσια. Δεν αντέχουμε άλλο. Σπουδάζω δυο παιδιά και δε μπορώ να τα βγάλω πέρα . Δε βγαίνει πια μεροκάματο από τη θάλασσα.  Θα μας αναγκάσουν να πάμε να τους παραδώσουμε τα πηδάλια μας και τις άδειες μας , να πάνε εκείνοι στο ψάρεμα να δούν πόσο εύκολο και επικερδές είναι»,  μας λέει εξοργισμένος ο αλιέας κ Γιώργος Δοργιάκης.

Εδώ και μέρες οι ψαράδες προσπαθούν  ανεπιτυχώς να θεωρήσουν τις άδειες  τους.

«Επειδή τον τελευταίο καιρό  δεν μας θεωρούν τις άδειες μας,  καταλαβαίνουμε ότι περιμένουν  κάτι που δεν ξέρουμε. Πιθανολογούμε ότι η καθυστέρηση έχει να κάνει με την επιβολή των τελών κυκλοφορίας στα βαρκάκια μας. Δηλαδή για να μας θεωρήσουν τις άδειες αλιείας , να μας ζητούν πρώτα  να τους πάμε πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας των αλιευτικών μας», προσθέτει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ Γιώργος Καρράς.

Κάποιοι ψαράδες μην αντέχοντας και μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως έχει πλέον διαμορφωθεί με την υπερφορολόγηση και με τις καταστροφές από τους λαγοκέφαλους άλλαξαν ήδη επάγγελμα.

«Είμαι κι εγώ από αυτούς που το σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη θάλασσα αλλά και την Ελλάδα. Δε μπορούμε να ζήσουμε άλλο στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα μας διώχνει, γιατί δε μας επιτρέπει να βγάλουμε με τον τίμιο ιδρώτα μας ένα μεροκάματο, συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία. Οι φόροι, τα έξοδα και οι καταστροφές των αλιευτικών μας εργαλείων από τους λαγοκέφαλους,  έχουν καταστήσει ζημιογόνα τη δουλειά του επαγγελματία ψαρά. Η πολιτεία είναι ανύπαρκτη όταν πρέπει να μας  υποστηρίξει.

Τους μεγάλους πλοιοκτήτες τους αφήνει να κάνουν τα δικά τους και κυνηγά πάντα τους μικρούς φτωχούς ψαράδες.

Παράλληλα επιτρέπει στους ερασιτέχνες αλιείς, να κινούνται ανεξέλεγκτα, να πιάνουν και να πουλούν παράνομα  ψάρια εκεί που πουλάμε εμείς οι επαγγελματίες, που πληρώνουμε τα πάντα και να μη μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας», συμπληρώνει ο αλιέας κ Γιώργος Καραγιάννης.

«Δεν έχουν καταλάβει και δεν έχουν ζήσει κανείς από αυτούς που αυθαίρετα νομοθετούν εκεί στη Βουλή, χωρίς να γνωρίζουν τι περνούμε εμείς στη θάλασσα, τη δύσκολη κατάσταση που περνά σήμερα ο επαγγελματίας αλιέας.

Τους προκαλώ και τους προσκαλώ να έρθουν στο αλιευτικό μαζί μας για μια μόνο εβδομάδα, να δούν πώς δουλεύουμε, πόσες μάχες δίνουμε όλη μέρα και όλη νύχτα , με τα στοιχεία της φύσης, με τη φουρτούνα ,  και με τους λαγοκέφαλους που μας παίρνουν τη μπουκιά μέσα από το στόμα , λίγο πριν ανεβάσουμε στο σκάφος τα αλιεύματα μας, και μετά να πάνε στη Βουλή των Ελλήνων, να σκεφτούν και να αποφασίσουν αν εμείς οι μικροί ψαράδες, αξίζουμε από την πολιτεία τέτοιο κυνηγητό και τέτοια αντιμετώπιση», προτείνει καταλήγοντας,  ο αλιέας κ Κώστας Τζεβελεκάκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Αγία Άννα Χρόνια Πολλά!!

admin

Το μέλλον του τόπου χτίζεται μέσα στους φορείς της εκπαίδευσης»

admin

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Πρόγραμμα της ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη νόσο COVID-19 στην Κρήτη

admin

Leave a Comment