Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ: Όλοι στην Απεργία

Ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης – Να τελειώνουμε με τους μνημονικούς κάθε απόχρωσης!

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ: Όλοι στην Απεργία

Κυβέρνηση ψεύδους, ελεημοσύνης και διαχείρισης της εξαθλίωσης

Η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ πνέει τα λοίσθια αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία! Κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο αδύναμοι αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιο επικίνδυνοι. Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικού ψεύδους και υποκρισίας συνεχίζουν καθημερινά το αφήγημα τους περί «εξόδου από τα Μνημόνια, επαναφοράς της κανονικότητας, κ.α.». Οι εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις για την μη περικοπή των συντάξεων, τα υποτιθέμενα αντίμετρα, αποτελούν ακόμη μια προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενόψη εκλογών, όποτε αυτές γίνουν.

Κυβερνούν με επιδόματα και ελεημοσύνες (ΚΕΑ, μέρισμα κτλ) σαν τους βασιλιάδες, ενώ συνεχίζουν να επιβάλουν και να εδραιώνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση, το Νέο Μοντέλο Εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Την ανεργία, τα λουκέτα, την απληρωσιά και την ανασφάλιστη/μισοασφαλισμένη εργασία, τη ληστεία με κάθε τρόπο του εισοδήματός μας και της περιουσίας μας. Την καταπάτηση της αξιοπρέπειας μας, από τους εργοδότες και το κράτος. Μας στερούν κάθε δυνατότητα αντίστασης, απεργίας και αγώνα. Τα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες, η μετανάστευση, οι οικολογικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.) είναι πλέον καθημερινό «φαινόμενο».

Δίπλα τους και οι υπόλοιποι μνημονιακοί Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ.. κλπ, που σιγοντάρουν και χειροκροτούν για την συνέχιση του Μνημονιακού Καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ανέλθουν αυτοί στην εξουσία, για να εφαρμόσουν με ακόμη μεγαλύτερη λύσσα τα βάρβαρα μέτρα!

Όχι στο δηλητήριο του εθνικισμού

Μαζί με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τον Ζάεφ, προσπαθούν να επιβάλουν πραξικοπηματικά, μετά τη ξεκάθαρη απόρριψη του λαού της Μακεδονίας, την επαίσχυντη «συμφωνία των Πρεσπών» και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μ Ανατολή. Συμπράττουν και συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς σφαγείς και τους χουντικούς της Αιγύπτου, μετατρέπουν την χώρα σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, οδηγώντας τον ελληνικό λαό σε επικίνδυνες καταστάσεις, σε σκοτεινά μονοπάτια, στις εθνικιστικές αυταπάτες.

Η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά

H ελληνική καπιταλιστική οικονομία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη: Το πρόσφατο κραχ στις τράπεζες, δεν έγινε μόνο λόγω Ιταλίας κ.τ.λ. αλλά κυρίως γιατί η οικονομική/πολιτική κρίση στη χώρα μας αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. έχει παροξυνθεί. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έχει εκτιναχθεί, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% θυμίζοντας περιόδους πολέμου, η βιομηχανική παραγωγή και η παραγωγικότητα κατρακυλούν, αποδεικνύοντας ότι το «φάρμακο» που λέγεται Μνημόνια–Ε.Ε.-Ευρώ-ΔΝΤ έχει μόνο παρενέργειες και μάλιστα θανατηφόρες. Έτσι λοιπόν όσοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι ήρθε η ανάπτυξη, ασχέτως του πρόσημου που της απέδωσαν, σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους.

Προϋπολογισμός υπέρ του κεφαλαίου και των δανειστών

 • «Η αύξηση του κατώτατου μισθού»: θα είναι περίπου 12 ευρώ καθαρά/μήνα, δηλαδή ούτε ένα γάλα ημερησίως. Αίσχος! Αντιθέτως η μείωση από την αλλαγή του αφορολογήτου το 2019 θα είναι περίπου 50 ευρώ καθαρά/μήνα. «Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού»: για κάθε νέο/νέα έως 25 ετών, το κράτος δηλαδή ο ελληνικός λαός θα επιδοτεί τους εργοδότες με 165 ευρώ περίπου κάθε μήνα. Εννοείται ότι αυτή η «γενναία» αύξηση θα συνοδευτεί και με την παραπάνω γενναία μείωση από την αλλαγή του αφορολογήτου.
 • «Μη περικοπή συντάξεων»: Οι συντάξεις θα περικοπούν σίγουρα από 1/1/2019, από την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, από τη εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016 θα παίρνουν την σύνταξη «ελεημοσύνης» του Κατρούγκαλου, περί τα 380 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση και ότι τους αναλογεί από τις υπόλοιπες πετσοκομμένες επικουρικές και τα μερίσματα. Όσο για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (μείωση έως 18% στους παλιούς συνταξιούχους) μάλλον θα πάει για μετά τις εκλογές ή αν δεν γίνουν μειώσεις υπάρχει και ο «κόφτης» για να διασφαλίζει με νέα μέτρα τα συμφέροντα των ευρωπαίων τοκογλύφων!
 • «Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Σ.Σ.Ε.»: Σειρά μνημονιακών νομοθετημάτων που παραμένουν, εδραιώνονται και ενισχύονται, κάνουν πρακτικά αδύνατη την υπογραφή, την ισχύ και την επεκτασιμότητα των Κλαδικών Σ.Σ.Ε. ή τις καθιστούν ανίσχυρες και ανεφάρμοστες. (βλέπε Επισιτισμού, Αλυσίδων Εστίασης, Εμπορίου κ.α.). Όσο για την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αυτή όχι μόνο δεν επαναφέρεται αλλά, ως προς το μισθολογικό μέρος, θα προκύπτει όπως στην χούντα ή σε μαύρες εποχές για την εργατική τάξη, δηλαδή με νόμο της κυβέρνησης και με μνημονιακά κριτήρια (ανταγωνιστικότητα, ανεργία κτλ).
 • «Μείωση της ανεργίας και παροχές»: Πρόκειται για προγράμματα ελεημοσύνης ορισμένου χρόνου του ΟΑΕΔ και διαχείρισης της εξαθλίωσης, που συμπληρώνουν τις λογιστικές αλχημείες για την μέτρηση της ανεργίας.
 • «Φοροαπαλλαγές»: Μόνο για το κεφάλαιο και τους εργοδότες, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25%, με την μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως ο ΕΝΦΙΑ παραμένει.
 • «Έξοδος από τα μνημόνια» Η μνημονιακή επιτήρηση δεν σταματάει, επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2060. Δεν καταργείται κανένα μνημονιακό μέτρο που ψηφίστηκε από το 2010. Τα αιματοβαμμένα και εξωφρενικά πλεονάσματα θα συνεχιστούν μέχρι το 2060!

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση που βιώνουμε στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, δεν χωράνε αυταπάτες, αναστολές και ατομικές λύσεις. Επιβάλλεται να απαντήσουμε και να συγκρουστούμε, με αποφασιστικότητα, με ένα σχέδιο αγώνων και με ενότητα μέσα στους αγώνες. Πρέπει να αντιστρέψουμε άμεσα την κατρακύλα, την πολυδιάσπαση και την διάλυση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα πριν είναι πολύ αργά! Να κάνουμε πέρα τις γραφειοκρατικές ηγεσίες κάθε απόχρωσης που κατάντησαν τα Συνδικάτα μας ανίσχυρα και αναποτελεσματικά, αντί να είναι όργανα οργάνωσης, αντίστασης, και επιβολής των συμφερόντων μας.

 • Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις ξεπουλημένες αστικοποιημένες ηγεσίες των Συνδικάτων και της ΓΣΕΕ. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και παρατάξεις του Σύριζα έχουν περάσει ξεκάθαρα στο αντίπαλο στρατόπεδο, προκηρύσσοντας απεργίες από αγγαρεία, βάζοντας θήτες και θύματα στην ίδια μοίρα με την «κοινωνική συμμαχία».
 • Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ στα Συνδικάτα, που το μόνο που κάνει είναι να διαιρεί τους εργαζόμενους, να συκοφαντεί ότι δεν «ελέγχεται» από αυτό και να σκορπάει την ηττοπάθεια, να ασκεί ακόμη και φυσική βία για να πετύχει όλα αυτά.
 • Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς πρέπει να παλέψουμε για την ενότητα του εργατικού κινήματος. Δεν πρέπει να βοηθάμε την διάσπαση που επιβάλει είτε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, είτε η αστικοποιημένη των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είτε του ΠΑΜΕ.

Οργάνωση στους χώρους δουλειάς – Μαχητικοί αγώνες!

Να οργανωθούμε και να ανασυγκροτήσουμε τα Συνδικάτα μας, να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, οι οποίες θα αποτρέπουν στην πράξη απολύσεις, μειώσεις μισθών την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Σωτήρες δεν υπάρχουν! Να αγωνιστούμε με παραστάσεις διαμαρτυρίας, απεργίες, καταλήψεις και αυτοδιαχείριση (σε όσα εργοστάσια/καταστήματα κλείνουν και μας πετάνε στο δρόμο). Να προετοιμάσουμε μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, με στόχο να τελειώνουμε με όλους τους μνημονιακούς.

Κατάργηση των μνημονίων – Διαγραφή του χρέους – Έξω από Ε.Ε./Ευρώ – Καθιέρωση εθνικού νομίσματος

 • 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των μισθών και των Δώρων.
 • Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
 • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
 • Εθνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων/εργοστάσιων κάτω από Εργατικό Έλεγχο
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών.
 • Όχι στο δηλητήριο του εθνικισμού.
 • Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

Related posts

Έφοδος αστυνομικών σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού – Τι βρήκαν

admin

Πρόστιμο και για τους πεζούς στον νέο ΚΟΚ: Σε ποιες περιπτώσεις θα πληρώνουν 20 ευρώ

admin

Ελλάδα , ώρα μηδέν- Ανάχωμα στο ρατσισμό, στα άκρα και στη βία, μόνο η Παιδεία ! Σεπτέμβριος 2020: Πρώτο κουδούνι για όλα τα σχολεία, αλλά και 12.000 ψυχές στο δρόμο. Σεπτέμβριος 2020: Εικόνες ντροπής με χιλιάδες πρόσφυγες να κοιμούνται στο δρόμο, στα νεκροταφεία , σε χωράφια και συνάμα συγκεντρώσεις και τάσεις ακροδεξιάς . Η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο. Η μόνη λογική φωνή ενάντια στο πανδαιμόνιο του ρατσισμού , είναι η Παιδεία και η πνευματική καλλιέργεια. Η δημοκρατία εκφράζει την πολυφωνία . Μια φωνή αναγνωρισμένη , είναι και η ακροδεξιά τάση, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης . Οι τάσεις αυτές φανερώνουν έλλειμμα παιδείας, μόρφωσης, καλλιέργειας του νου. Μια από τις σημαντικότερες ιδεολογικές και πολιτισμικές κατακτήσεις του ανθρώπου, υπήρξε η δημοκρατία, η κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ισότητα και ο σεβασμός απέναντι στον άνθρωπο. Ο ρατσισμός γεννά μίσος. Και το μίσος δεν χωρά στην ελληνική ψυχή, στην αδούλωτη κρητική φύση. Στις μέρες μας συναντάμε τον ρατσισμό παντού: Στη γυναίκα, στον «ξένο», στον παχύσαρκο, στο παιδί με ιδιαίτερες ανάγκες, στον αλλόθρησκο, στο σχολείο, στην εργασία, ΠΑΝΤΟΥ. Ντροπή για ένα νησί που έχει κατακτήσει τις ανθρώπινες αξίες με μάχες , θυσίες και πολέμους, να συγκεντρώνει φωνές ακροδεξιές, να κάνει συγκεντρώσεις, να δίνει ψήφο και να εκλέγει κόμμα και παράταξη με φανατισμένες απόψεις και ακραία συναισθήματα. Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα ανθρωποκεντρική επανάσταση! Μία ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ από τον κρατισμό και κομματισμό, δηλαδή μια ισχυρή δόση Ελευθερίας. Να τελειώσουμε μια και καλή με το σύνδρομο ενοχής που μας περιβάλλουν να δείξουμε θάρρος, πυγμή και δύναμη. Είναι το αντίδοτο του δηλητηρίου που μολύνει την κοινωνία , κάνοντας μας να μισούμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε. Όλο αυτό φυσικά γιατί : Αν δουλεύεις σκληρά και πετυχαίνεις είσαι «παράνομος » και «απατεώνας». Αν είσαι κρατικός λειτουργός και κάνεις σωστά την δουλειά σου και ζητάς αξιολόγηση τότε παίρνεις μετάθεση και υποβάθμιση, γιατί απλά τους χαλάς την πιάτσα τους. Αν είσαι θύμα στην Μάνδρα και στο Μάτι δεν φταίνε αυτοί, αλλά εσύ που έχεις αυθαίρετο. Η κοινωνία περισσότερο από ποτέ , πρέπει να επενδύσει στη Παιδεία. Ο ρατσισμός δεν αποτελεί έμφυτο χαρακτηριστικό των ανθρώπων, αλλά ιδέα που με λάθος εκπαίδευση, πρότυπα και πεποιθήσεις ενηλίκων, καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. Η σωστή εκπαίδευση στα σχολεία, οι υγιείς απόψεις του γονέα , είναι τα όπλα κατά των απόψεων ενάντια στη δημοκρατία και σε κοινωνίες χωρίς τα βασικά ιδεώδη: Ελευθερία ατόμου, ελευθερία απόψεων, ελευθερία θρησκείας. Ας πέσουν οι «μάσκες». Ας μάθουμε τι ψηφίζουμε, τι στηρίζουμε και τι θέλουμε. Με δωρεά ένα παγουρίνο , δεν ξορκίζεις το κακό. Θωρακίζεις την άμυνα των παιδιών για την υγεία τους, αλλά ταυτόχρονα αφήνεις την ψυχική υγεία να ταλανίζεται και να γίνεται υποχείριο , να γίνεται « πλαστελίνη» στα χέρια του κάθε βασανιστή, ακροδεξιού, φανατικού. Σε σχέση με το μαθητικό πληθυσμό, οι περιπτώσεις σχολικής βίας, εκφοβισμού και αυτοκτονιών, αυξάνονται μέρα με τη μέρα στη χώρα μας. Η κοινωνία, η καλλιέργεια του πνεύματος, οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες οι παραγωγοί, οι επενδυτές, είναι το ανθρώπινο και παραγωγικό κεφάλαιο, που μπορεί στο πλαίσιο ενός ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού , που αξιοποιεί την γνώση και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, να συνεισφέρουν στην νέα οικονομία, με βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή. Η τεχνολογία σε αυτή την προοπτική έχει καθοριστικό ρόλο και πρέπει να αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα. Είναι γνωστό, ότι το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας, υπήρξε όχι μόνο κύριο σύνθημα του σοσιαλισμού, αλλά και ιδέα που έγινε πράξη από το ΠΑΣΟΚ. Εν μέσω κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, ανεργίας, οικονομικής δυσπραγίας, όρια εξαθλίωσης, απογοήτευσης των νέων, αστάθειας της Ελλάδας και αποδόμηση της Παιδείας, η αναγκαιότητα διαχείρισης του αγαθού της ζωή, της καλλιέργειας, τα εθνικά ζητήματα και ανάπτυξη τομέων δραστηριότητας όπως στο χώρο της υγείας, παιδείας , έρευνας και καινοτομίας, αποτελούν πλέον πυλώνες ζωτικής σημασίας Εκεί που εσύ βλέπεις το χρώμα και επικίνδυνους εχθρούς, εμείς βλέπουμε μια μητέρα να κοιμίζει το παιδί της , όπως κάνουν όλες οι μητέρες στο κόσμο. Εκεί που εσύ βλέπεις συνομωσίες και εισβολείς, εμείς βλέπουμε έναν πατέρα να παίζει με τα παιδιά του μπάλα, όπως κάνουν όλοι οι πατεράδες στο κόσμο. Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ ! Κλαίρη Ψυλλινάκη – Μαγούλη, εκπαιδευτικός, μέλος τομέα Παιδείας Κινήματος Αλλαγής.

admin

Leave a Comment