Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΕΒ ΤΟΥ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ

ΛευτερηςΜυλωνακης

ΤΗΝ  ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΕΒ ΤΟΥ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ

Ο τετραπλασιασμός του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των Τοπικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων(ΤΟΕΒ) του Ν  Λασιθίου, που διαχειρίζονται την διανομή του αρδευτικού νερού για τους αγρότες -καταναλωτές  κυρίως , βρίσκονται ήδη σε κακή οικονομική κατάσταση και οδηγούνται στη χρεωκοπία .

 Δεδομένου ότι  δεν κατάφεραν να καλύψουν με τις μικρές αυξήσεις που έχουν βάλει στα αρδευτικά τιμολόγια, παρά μόνον το 30% του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν, ζητούν από την κυβέρνηση να άρει την αδικία εξαίρεσης των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από το πρόγραμμα επιδότησης του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής , βάσει του οποίου θα πέσει η τιμή της κιλοβατώρας από τα 302 ευρώ που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου  του 2021 στα 160-180 ευρώ εφόσον και οι ΤΟΕΒ ανήκουν στους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο νέος διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και οικονομολόγος κ Λευτέρης Μυλωνάκης προσπάθησε να μας εξηγήσει με συγκεκριμένα στοιχεία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους ΤΟΕΒ,  εξαιτίας της   τεράστιας αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ , δεδομένου ότι ,  τα  ηλεκτρικά αντλητικά συγκροτήματα που χρησιμοποιούν για άντληση και προώθηση του νερού προς τους ταμιευτήρες κάνουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

«Τον Μάιο  του 2021 η κιλοβατώρα κόστιζε στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας 80 ευρώ και  ο καταναλωτής –αγρότης,  πλήρωνε το κυβικό μέτρο αρδευτικού νερού 18 λεπτά . Από τότε άρχισε  να ανεβαίνει η τιμή της κιλοβατώρας  με το τρίμηνο Οκτώβρη-Νοέμβρη- Δεκέμβρη 2021,  να βρίσκεται κατά μέσο όριο στα 255 ευρώ , ενώ η ανώτερη τιμή που έφτασε στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ήταν τα 302 ευρώ.

 Το περασμένο Φθινόπωρο βλέποντας αυτές τις υπερβολικές αυξήσεις στο ρεύμα και υπολογίζοντας ότι από τα 80 ευρώ η κιλοβατώρα θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 140-150 ευρώ, βάλαμε μια αύξηση στο τιμολόγιο του νερού άρδευσης από τα 18 λεπτά στα 25 λεπτά το κυβικό μέτρο. Με αυτή την αύξηση καταφέραμε να καλύψουμε μόλις το 30% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος .

Ήρθε μετά η ανακοίνωση  της κυβέρνησης  για την επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής από την οποία  όμως μας εξαιρούν επειδή είμαστε μεγάλοι καταναλωτές , που είμαστε όμως αναγκασμένοι να μετακυλήσουμε το κόστος της ηλεκτρικές ενέργειας σε όλους τους αγρότες που κι εκείνοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης . Ζητούμε λοιπόν να ισχύσει και για τους ΤΟΕΒ η  επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής ώστε να  πέσει η τιμή της κιλοβατώρας γύρω στα 160-180 ευρώ», μας είπε ο νέος διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και  Οικονομολόγος κ Λευτέρης Μυλωνάκης.  

Για το ίδιο θέμα ο  Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης συναντήθηκε     με   τον   πρόεδρο   του   ΤΟΕΒ Μεραμπέλλου κ   Κ. Κασσωτάκη και τον ταμία  κ Γ. Τραντά,  μετά από αίτημα τους. Στην   αγωνία, τον προβληματισμό και τη  ανησυχία   τους   για   το μέλλον   του   ΤΟΕΒ   Μεραμβέλλου   αλλά   και   όλων   των   ΤΟΕΒ,   που βρίσκονται σε τροχιά κατάρρευσης από την κακή κατάσταση σε πολλές υποδομές, ήρθε να προστεθεί η συνεχής αύξηση της τιμής του ρεύματος, λόγω της ρήτρας    αναπροσαρμογής   στα   τιμολόγια   της   ΔΕΗ,   η   οποία υπερδιπλασίασε τους λογαριασμούς . Η αύξηση αυτή οδηγεί τους ΤΟΕΒ σε   αδιέξοδο   αφού   δεν   μπορούν   να   ανταποκριθούν   στις   τρέχουσες υποχρεώσεις. Για να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων του ο ΤΟΕΒ Μεραμπέλλου , θα προχωρήσει σε αυξήσεις που θα επωμισθούν οι καταναλωτές.  Παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για την κάλυψη του 80% της «ρήτρας αναπροσαρμογής» και στους ΤΟΕΒ, καθώς αποτελούν μεγάλους   καταναλωτές   αγροτικού   ρεύματος,  οι   ΤΟΕΒ   δεν περιλαμβάνονται στο μέτρο. Οι   εκπρόσωποι   του   ΤΟΕΒ  Μεραμπέλλου   αναφέρθηκαν   επίσης   στην   ανάγκη αξιοποίησης των νερών του βιολογικού με την τριτοβάθμια επεξεργασία, την   ανάγκη   επέκτασης   του   δικτύου   άρδευσης,   καθώς   και   την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  Ο   Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης   αναφέρθηκε   στις   δυσκολίες   που   αντιμετωπίζει   η χώρα μας με την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Επεσήμανε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση της χώρας και την   αντικατάσταση   του    λιγνίτη από   το   φυσικό   αέριο   για   την   παραγωγή ηλεκτρικού   ρεύματος   και   την   ρήτρα   αναπροσαρμογής   στην   οποία οφείλεται ο διπλασιασμός της τιμής του ρεύματος.

Αν και το πρόβλημα της ακρίβειας του ρεύματος στη χώρα μας άρχισε εδώ και πολλούς μήνες, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι πολεμικές συγκρούσεις   εκτός από τούς κινδύνους που δημιουργούν για τους λαούς, θα οξύνουν τα προβλήματα τόσο στην ενέργεια όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης.

«Έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο και είναι ανάγκη να τελειώσει αυτή η πολεμική σύγκρουση  που θέτει σε κίνδυνο την Ειρήνη», κατέληξε ο κ Θραψανιώτης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗ-ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΟ ΧΡΥΣΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΦΩΝΤΑΣ ΔΟΥΛΟΥΜΗΣ: «ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ»

admin

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΝΟΡΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ
ΕΡΓΩΝ

admin

Leave a Comment