Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΙΣ ΚΟΡΟΝΟΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Β΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2020 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Οι παραγωγοί  των κρητικών  κηπευτικών  υπό κάλυψη   που πήραν προ καιρού,   κάποια μικρά ποσά, σαν οικονομική ενίσχυση προκειμένου να καλύψουν μέρος του κόστους  της καλλιέργειας τους, για τις ζημιές και τις απώλειες που κατέγραψαν από το πρώτο lockdown, διεκδικούν το μερίδιο που τους αναλογεί από το κονδύλι των 156 εκατ. ευρώ που έχουν περισσέψει στο ΥΠΑΑΤ, από το οποίο θα καλυφτούν οι απώλειες του εισοδήματος των αγροτών για το δεύτερο lockdown , που αφορά στο Β΄ εξάμηνο του 2020.

Την υπόσχεση , ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση συνολικά στο τέλος του 2020 και ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος κορονοενισχύσεων  για τους παραγωγούς των θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης , είχε δώσει στις 2 Οκτωβρίου στην επίσκεψη του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» Ιεράπετρας,  ο ίδιος ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υπουργός Εσωτερικών σήμερα κ Μάκης Βορίδης.

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι παραγωγοί κηπευτικών υπο κάλυψη της Κρήτης, έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες του εισοδήματος τους, λόγω των εξευτελιστικών τιμών, παρότι δεν είχαν μεγάλο όγκο παραγωγής λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Τα κλειστά μαγαζιά της εστίασης , η υπολειτουργία των λαϊκών αγορών , η οικονομική δυσπραγία και η υποκατανάλωση στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή αγορά , λόγω των περιορισμών και των απαγορεύσεων  από τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας, έχει πιέσει τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω, με αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να διατίθενται σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

Στείλαμε  επιστολή, στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιο Λιβανό και του θέτουμε κάποια από τα προβλήματα που μας απασχολούν , ενώ έχουμε συγκεντρώσει , στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν  τη μείωση των εξαγωγών κηπευτικών  κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ζητούμε από τον νέο υπουργό,  στη Β΄ φάση των κορονοενισχύσεων για τα  κηπευτικά της Κρήτης, να συμπεριλάβει εκτός από τη ντομάτα , το αγγούρι και τη μελιτζάνα, τα προϊόντα που έμειναν έξω από τις οικονομικές ενισχύσεις του πρώτου  lockdown. Δηλαδή τα ντοματίνια, τις πιπεριές και τα κολοκύθια», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

Ο κ Βορίδης λίγο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΑΑΤ είχε υποσχεθεί μια τηλεδιάσκεψη με τους αγροτικούς  φορείς της Κρήτης,  για να κάνει την επανεκτίμηση της κατάστασης.

«Αυτή την τηλεδιάσκεψη δεν προλάβαμε να την κάνουμε με τον κ Βορίδη. Τώρα προσπαθούμε να την κλείσουμε με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεννόηση με των κ Μανόλη Χνάρη θεματικό αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα και σε συνεννόηση με τους αγροτικούς συλλόγους,  να πάμε σύντομα  να τον συναντήσουμε στο υπουργείο του», μας είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενή τομέα Ν Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιωργος Τσιφετάκης.

«Ο μεγαλύτερος όγκος,  της παραγωγής των Φθινοπωρινών και χειμερινών θερμοκηπιακών κηπευτικών , λόγω των καιρικών συνθηκών, των κλειστών αγορών της υποκατανάλωσης και των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις,  διατέθηκε σε τιμές εξευτελιστικές. Έχουμε υποστεί μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματα μας. Μη σας ξεγελούν οι μικρές αυξήσεις που βλέπετε τις δυο τελευταίες μέρες λόγω του χιονιά.

Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό που εφέτος συμβαίνει π.χ. με τη ντομάτα. Να έχουν φυτευτεί λιγότερα στρέμματα ντομάτας και να διατίθεται ακόμα και τώρα στα 0,20 με 0,30 λεπτά  το κιλό ,ενώ έχει κόστος παραγωγής τα 0,65 λεπτά.

Από τον καινούργιο υπουργό ζητάμε ένα  νέο κύκλο συμπλήρωσης του χαμένου μας εισοδήματος που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα προϊόντα καθώς και εκείνα που εξαιρέθηκαν χωρίς αιτία από την πρώτη δόση.

Αν δεν στηριχτεί οικονομικά τώρα ο παραγωγός κηπευτικών δε θα μπορέσει να καλλιεργήσει  ξανά το θερμοκήπιο του και πολλές εκατοντάδες στρέμματα με πανάκριβες πάγιες εγκαταστάσεις , θα μείνουν στα αζήτητα», καταλήγει  ο  κ Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας.

Τις τελευταίες μέρες ο χιονιάς σε όλη την Ευρώπη  και στην Ελλάδα , έχει επιτείνει την υποκατανάλωση των κηπευτικών ενώ οι καλλιέργειες έχουν  υποστεί θερμοκρασιακό σόκ από το ψύχος και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χωρίς θερμάνσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΤΟ ΘΕΜΑ  ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Με  αφορμή το δημοσίευμα μας στο neakriti.gr σχετική ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, κατέθεσε ο γραμματέας της   Κ.Ο   «Κίνημα   Αλλαγής»   και   Βουλευτής   Ηρακλείου,   κ.   Βασίλης   Κεγκέρογλου   ζητά   τη   στήριξη   των καλλιεργητών θερμοκηπίων που επλήγησαν από την πανδημία και αδικήθηκαν στην πρώτη φάση.

«Οι   παραγωγοί   αγροτικών   προϊόντων   που   επλήγησαν   από   την   πανδημία   είναι   σε   δύσκολη κατάσταση και τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα για την στήριξή τους δεν αρκούν ,για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργειά τους. Ιδιαίτερα όσων αφορά τους παραγωγούς των κρητικών  κηπευτικών υπό κάλυψη που υπέστησαν σημαντική ζημιά από το  πρώτο lockdown, έλαβαν σχετικά μικρά ποσά ως αποζημίωση αλλά έλαβαν και την υπόσχεση, από τον κ. Βορίδη στις 2 Οκτωβρίου στην επίσκεψη του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» Ιεράπετρας ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση συνολικά στο τέλος του 2020 και ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος κορονοενισχύσεων  για του παραγωγούς των θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης.

Το   δεύτερο   εξάμηνο   του   2020   οι   παραγωγοί   κηπευτικών   υπό   κάλυψη   της   Κρήτης,   έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες του εισοδήματος τους, λόγω των εξευτελιστικών τιμών, παρότι δεν είχαν μεγάλο όγκο παραγωγής λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Το δεύτερο lockdown, με τα κλειστά μαγαζιά της εστίασης, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, την οικονομική δυσπραγία και την μειωμένη κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή αγορά, έχει συμπιέσει τις τιμές παραγωγού,   κάτω   του   κόστους   παραγωγής.   Οι   μειώσεις   στα   εισοδήματα   των   παραγωγών   είναι σημαντικές και οι αυξήσεις στα έξοδα και τις υποχρεώσεις πολύ μεγάλες και   οι  μικρές αυξήσεις τις τελευταίες μέρες λόγω του χιονιά είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Επειδή   στη   Β΄   φάση   των   κορονοενισχύσεων   για   τα   κηπευτικά   της   Κρήτης,   πρέπει   να αποκατασταθούν   και   οι   αδικίες   της   Α΄   φάσης   πρέπει   εκτός   από   τη   ντομάτα,   το   αγγούρι, και τη μελιτζάνα,   να συμπεριληφθούν και τα προϊόντα που έμειναν έξω από τις οικονομικές ενισχύσεις του πρώτου  lockdown

 ντοματίνια, πιπεριές και κολοκύθια.

Επειδή ο κ. Βορίδης είχε υποσχεθεί μια τηλεδιάσκεψη με τους αγροτικούς  φορείς της Κρήτης, για να κάνει την επανεκτίμηση της κατάστασης,η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ανασχηματισμού και  επειδή πρέπει να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση των παραγωγών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή και την αξιοποίηση των υποδομών που έχουν πραγματοποιηθεί με υψηλές επενδύσεις ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

1. Προτίθεστε   να   λάβετε   συμπληρωματικά   μέτρα   στήριξης   και   να   συνεργαστείτε   άμεσα   με   τους εκπροσώπους των παραγωγών και των καλλιεργητών θερμοκηπίων της Κρήτης για να δρομολογήσετε λύσεις για τα παραπάνω προβλήματα;

2. Υπάρχουν οικονομικοί πόροι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εθνικοί και ευρωπαϊκοί για το σκοπό αυτό ή θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από το υπ. Οικονομικών και ποιου ύψους;», καταλήγει στην ερώτηση του ο κ Κεγκέρογλου.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

PAPADAKIS NEKTARIOS

TSIFETAKIS GIORGOS

Related posts

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

admin

«Η Ιεράπετρα δίνει πρωτιά στην Νέα Δημοκρατία».

admin

Περιοδεία ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ σε Ηράκλειο – Λασήθι.

admin

Leave a Comment