Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΙΣ ΚΟΡΟΝΟΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Β΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2020 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

ΤΙΣ ΚΟΡΟΝΟΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Β΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2020 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Οι παραγωγοί  των κρητικών  κηπευτικών[P1]  υπό κάλυψη   που πήραν προ καιρού,   κάποια μικρά ποσά, σαν οικονομική ενίσχυση προκειμένου μα καλύψουν μέρος του κόστους  της καλλιέργειας τους για τις ζημιές και τις απώλειες που κατέγραψαν από το πρώτο lockdown, διεκδικούν το μερίδιο που τους αναλογεί από το κονδύλι των 156 εκατ. ευρώ που έχουν περισσέψει στο ΥΠΑΑΤ, από το οποίο θα καλυφτούν οι απώλειες του εισοδήματος των αγροτών για το δεύτερο lockdown , που αφορά στο Β΄ εξάμηνο του 2020.

Την υπόσχεση , ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση συνολικά στο τέλος του 2020 και ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος κορονοενισχύσεων  για του παραγωγούς των θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης , είχε δώσει στις 2 Οκτωβρίου στην επίσκεψη του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» Ιεράπετρας,  ο ίδιος ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υπουργός Εσωτερικών σήμερα κ Μάκης Βορίδης.

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι παραγωγοί κηπευτικών υπο κάλυψη της Κρήτης, έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες του εισοδήματος τους, λόγω των εξευτελιστικών τιμών, παρότι δεν είχαν μεγάλο όγκο παραγωγής λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Τα κλειστά μαγαζιά της εστίασης , η υπολειτουργία των λαϊκών αγορών , η οικονομική δυσπραγία και η υποκατανάλωση στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή αγορά , λόγω των περιορισμών και των απαγορεύσεων  από τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας, έχει πιέσει τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω, με αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να διατίθενται σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

Στείλαμε  σήμερα μια πρώτη επιστολή, στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιο Λιβανό και του θέτουμε κάποια από τα προβλήματα που μας απασχολούν , ενώ έχουμε συγκεντρώσει , στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν  τη μείωση των εξαγωγών κηπευτικών  κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ζητούμε από τον νέο υπουργό,  στη Β΄ φάση των κορονοενισχύσεων για τα  κηπευτικά της Κρήτης, να συμπεριλάβει εκτός από τη ντομάτα , το αγγούρι και τη μελιτζάνα, τα προϊόντα που έμειναν έξω από τις οικονομικές ενισχύσεις του πρώτου  lockdown. Δηλαδή τα ντοματίνια, τις πιπεριές και τα κολοκύθια», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

Ο κ Βορίδης λίγο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΑΑΤ είχε υποσχεθεί μια τηλεδιάσκεψη με τους αγροτικούς  φορείς της Κρήτης,  για να κάνει την επανεκτίμηση της κατάστασης.

«Αυτή την τηλεδιάσκεψη δεν προλάβαμε να την κάνουμε με τον κ Βορίδη. Τώρα προσπαθούμε να την κλείσουμε με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεννόηση με των κ Μανόλη Χνάρη θεματικό αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα και σε συνεννόηση με τους αγροτικούς συλλόγους,  να πάμε σύντομα  να τον συναντήσουμε στο υπουργείο του», μας είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενή τομέα Ν Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιωργος Τσιφετάκης.

«Ο μεγαλύτερος όγκος,  της παραγωγής των Φθινοπωρινών και χειμερινών θερμοκηπιακών κηπευτικών , λόγω των καιρικών συνθηκών, των κλειστών αγορών της υποκατανάλωσης και των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις,  διατέθηκε σε τιμές εξευτελιστικές. Έχουμε υποστεί μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματα μας. Μη σας ξεγελούν οι μικρές αυξήσεις που βλέπετε τις δυο τελευταίες μέρες λόγω του χιονιά.

Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό που εφέτος συμβαίνει π.χ. με τη ντομάτα. Να έχουν φυτευτεί λιγότερα στρέμματα ντομάτας και να διατίθεται ακόμα και τώρα στα 0,20 με 0,30 λεπτά  το κιλό ,ενώ έχει κόστος παραγωγής τα 0,65 λεπτά.

Από τον καινούργιο υπουργό ζητάμε ένα  νέο κύκλο συμπλήρωσης του χαμένου μας εισοδήματος που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα προϊόντα καθώς και εκείνα που εξαιρέθηκαν χωρίς αιτία από την πρώτη δόση.

Αν δεν στηριχτεί οικονομικά τώρα ο παραγωγός κηπευτικών δε θα μπορέσει να καλλιεργήσει  ξανά το θερμοκήπιο του και πολλές εκατοντάδες στρέμματα με πανάκριβες πάγιες εγκαταστάσεις , θα μείνουν στα αζήτητα», καταλήγει  ο  κ Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας.

Τις τελευταίες μέρες ο χιονιάς σε όλη την Ευρώπη  και στην Ελλάδα , έχει επιτείνει την υποκατανάλωση των κηπευτικών ενώ οι καλλιέργειες έχουν  υποστεί θερμοκρασιακό σόκ από το ψύχος και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χωρίς θερμάνσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Κλήδονας Παρασκευή 24 Ιουνίου.

admin

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

admin

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Leave a Comment